Ovo mesto je pravo arheološko blago, a nalazi se kod Valjeva: Šalitrena pećina je pravi izbor za avanturiste (VIDEO)

Pećina je kao arheološki lokalitet otkrivena krajem 1979. godine od strane mladih istraživača iz Valjeva

  • 0

Šalitrena pećina zajedno sa Ribničkom pećinom, rekom Ribnicom i crkvom koja je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu predstavlja Spomenik prirode Ribnica. Nalazi se na samo 6 kilometara od centra Mionice i 3 kilometra od Ribničke pećine u klisuri prelepe reke Ribnice.

Prelepa priroda despotovačkog kraja je savršena za prolećni izlet (FOTO)

Pećina je kao arheološki lokalitet otkrivena krajem 1979. godine od strane mladih istraživača iz Valjeva.

Od 2004. godine sva istraživanja koja se obavljaju u Šalitrenoj pećini sprovode se od strane Narodnog muzeja iz Beograda i deo su šireg projekta pod naslovom Kultura i umetnost u paleolitu i mezolitu Srbije.

Šalitrena pećina je izuzetno bogato arheološko nalazište jer sadrži najstarije oblike povremenog staništa praistorijskih lovaca koji su živeli u srednjem paleolitu, pre 80.000 – 40.000 godina stare ere. U pećini su takođe otkriveni ostaci neolitskih kuća i raznih šatorskih konstrukcija. Istraživanjima se došlo do zaključka da je pećina korišćena u 4. veku naše ere, kao i u periodu od 12. do 15. veka.

Takođe je utvrđeno da se za vreme prvog srpskog ustanka iz pećine vadio šalitra za pravljenje baruta. Ono što ovu pećinu čini posebnom i izdvaja je iz mora drugih je činjenica da ona predstavlja najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji, jedino gravetijensko nalazište na prostoru zapadnog Balkana, a zasigurno jedno od najbogatijih i najznačajnijih gornjepaleolitskih nalazišta u jugoistočnoj Evropi.

Ako volite da istražujete i upoznajete prirodu iz malo drugačijeg ugla, Šalitrena pećina je pravi izbor za vas.

Pogledajte prirodne lepote Srbije:

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA