≫ 

Lepa vest za bake i deke: Uskoro će stari u domove moći da idu uz pomoć države

Očekuje se da će ova praksa početi da se primenjuje do 1. jula

  • 5

Oko 500 najstarijih koji nemaju bliže srodnike i materijalno su ugroženi, a na listama su čekanja za smeštaj u državne staračke domove, od 1. jula bi mogli da dobiju mesto u privatnim domovima uz pomoć državnih subvencija. Za takvu vrstu pomoći, budžetom za 2018. predviđeno je 204 miliona dinara.

Cena smeštaja za najugroženije građane koji nemaju nikoga da brine o njima biće do 40.000 dinara, država će nadomestiti razliku između ove cene i primanja kojima oni raspolažu.

Stravične scene u Domu za stare: Baka pet godina nije videla belog dana jer nema ko da je izvede

- Ministarstvo je ponudilo cenu koja će se kretati do 40.000 dinara, i ona je utvrđena na osnovu prosečne cene smeštaja u Beogradu za drugu i treću kategoriju socijalno ugroženih - objašnjava pomoćnik ministra za rad u Sektoru za brigu o porodici, Miloš Janković.

Ako je na primer, penzija korisnika 30.000 dinara, preostalih 10.000 će snositi država, a ukoliko korisnik nema nikakav izvor prihoda i spada u kategoriju najugroženijih, država će snositi ceo trošak smeštaja.

Očekuje se da će do 1. jula sve biti gotovo - objavljen javni poziv, izabrani pružaoci usluga i da će oni ljudi koji do tada izraze želju da budu smešteni u neku od ustanova privatne socijalne zaštite, do tada biti i upućeni u nju.

Pružioci usluga mogu biti samo licencirane privatne ustanove socijalne zaštite, kojima Ministarstvo za rad izdaje dozvolu, a takvih je u Srbiji trenutno 191.

VIDEO Ovo je najjača starica na svetu:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ida

    9. maj 2018 | 14:32

    Bilo bi humano da se postave kamere i da se prati zivot ovih ljudi....da ih ne tuku i ubijaju.

  • Jasna

    9. maj 2018 | 13:15

    Moli se drzava da ostavi ovim nesretnicima bar po 3000 dinara mesececno za nekakav dzeparac, a ne bez dinara da zive...Jeste da im je sve placeno, ali pozelece nesto a nece moci da kupi....

  • Cika Velja

    9. maj 2018 | 14:26

    Nisam verovao da cu doziveti da cujem da Srbija ima para u kasi za ovakve potrebe??? Ovo je slika drzave koja vec lici na drzavu po volji njenih gradjana!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA