≫ 

Zašto se i dalje kunemo u braću Ruse i verujemo da nam najviše pomažu?

U poslednjih 17 godina iz EU nam je stiglo 15 milijardi evra, a iz Rusije - četiri.

  • 98

Da nas sad neko pita ko Srbiji najviše pomaže, od koga dobijamo najviše donacija, ko najviše ulaže u našu zemlju i ko kupuje najviše srpskih jabuka, iz cuga bismo odgovorili, "pa, braća Rusi". Ipak, istina je nešto drugačija. Najveći investitor i trgovinski partner Srbije je - Evropska unija.

Iz minuta u minut se menjaju okolnosti: Kako da Srbija ne bude žrtva sukoba između Zapada i Rusije

Pravoslavlje, ćirilica, sličan jezik i zajednička borba protiv Turaka i nacista, spone su koje vezuju Srbiju i Rusiju i glavni razlog zbog kog kada govorimo o Rusiji dopuštamo emocijama da vode glavnu reč. Naša opčinjenost Rusijom ogleda se i u fanatičnom praćenju inauguracije novog starog predsednika Vladimira Putina, kao i ruske parade za Dan pobede.

Ipak, u poslednjih 17 godina iz EU nam je stiglo 15 milijardi evra, a iz Rusije - četiri. Evropska unija je, bez premca, i najveći donator bespovratne pomoći Srbiji. Takođe, dve trećine ukupne trgovinske razmene Srbija obavlja sa zemljama EU, a u Srbiju iz zapadnih zemalja stiže isti procenat ukupnih stranih ulaganja.

U Srbiji fabrike otvaraju mahom firme iz EU, Foto: Telegraf

I to nije sve. Sa 4,6 milijardi evra odobrenih kredita, Srbija je i najveći korisnik kredita Evropske investicione banke. I na kraju, važan investitor je i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj koja je od 2009. godine u infrastrukturu uložila oko 3,5 milijardi evra.

Sa druge strane, iz Moskve u Beograd stižu mahom pozajmice, dok sa donacijama stoje slabije.

Analitičar Cvijetin Milivojević kaže da pogled na statističke podatke o obimu investicija govori da EU prednjači u odnosu na Rusiju, ali da nije sve crno-belo.

- Tačno je da su zemlje EU i SAD za 18 godina uložile u Srbiju 20-ak milijardi evra, ali to je kap u moru onoga što su te iste zemlje za vreme bombardovanja oduzele Srbiji - kaže Milivojević.

Ipak, on napominje da je emocija prema Rusima ponekad luđa od razuma i da znamo da preteramo u rusofilstvu pa i panslavenstvu.

- Srbija bi morala da bude okrenuta ka sebi, a ne da veliča Rusiju ili Zapad - smatra Milivojević.

Donacije Srbiji, Foto: Printskrin/TNS Medium Gallup

Činjenica da je Rusija neuporedivo manje ekonomski prisutna u Srbiji, nesrazmerna je njenom uticaju na ovim prostorima. Ekonomista Mlađen Kovačević ima za to objašnjenje.

- Naš narod oseća odbojnost prema zapadnim zemljama zbog bombardovanja. Neki od njih su nas bombardovali i 1941, 1944. i 1999. godine, dok je Rusija uvek bila na strani srpskog naroda. Njima se može zameriti samo to što nisu uradili više da spreče bombardovanje Srbije - kaže Kovačević.

Ipak, emocije na stranu, Kovačević kaže da statistika govori u korist EU, jer iz Nemačke, Austrije, Italije, Grčke i Francuske dolazi najviše ulaganja.

- Istina je da više investitora dolazi iz zapadnih zemalja. Iako sa Rusijom imamo bescarinski režim, mnogo nam je veća razmena sa EU. Sa Rusijom imamo problem deficita, jer nam je veći uvoz, nego izvoz, a i nema mnogo većih kompanija iz Rusije u Srbiji - kaže Kovačević.

Ruska garda svira himnu Srbije:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LJUBA

    10. maj 2018 | 09:57

    Glupo je uopste ovo komentarisati... Zapad te prvo unisti pa onda kao pomaze... i onda uporedimo Zapad i Rusiju. Eto recimo Venecuela nam nije dala ni € al opet nam je vise pomogla od zapada. Ako me razumete

  • Kosignas

    10. maj 2018 | 11:17

    Kada već računate, onda izračunajte onako kako treba. Od sankcija neopravdano uvedenih SRJ, što je kasnije dokazano, načinjena je direktna šteta između 7 i 12 milijardi dolara, oko 1,5 milijardi štete zbog tehnološkog zaostatka izazvanog sankcijama, blokirana su nam novčana sredstva oko 5 milijardi koja nam ni do danas nisu vraćena, naši brodovi su propadali po njihovim lukama, koje su kasnije u bezcenje prodavali, opljačkana i uništena imovina Srba i srpskih preduzeća u Hrvatskoj, BiH i na AP KiM, pod patronatom SAD, EU i NATO procenjena na više od 20 milijardi dolara, uništena infrastruktura u NATO bombardovanju R. Srpske, divljačko bombardovanje SRJ i materijalna šteta između 30 i 100 milijardi dolara(zvanične procene), pljačkaške privatizacije pod njihovim direktnim nadzorom i uticajem neprocenjiva šteta, ekološka šteta nemerljiva, nastradali ljudski životi neprocenjivo, porast obolelih neprocenjivo. Šteta u bilo kom vidu, pretrpljena od Rusije 0 dolara. Dakle, po gruboj proceni SAD, EU i NATO su nam naneli samo materijalnu štetu od oko 130-150 milijardi dolara,a ,,dali" nam 14 milijardi. Znači samo u materijalnom smislu, da ne računamo detaljno, duguju nam još 116-136 milijardi dolara. Rusi nam nikakvu štetu nisu naneli,niti je iko zbog njih nastradao,a dali nam 4 milijarde. Pa ko nam je više pomogao?

  • Patriota

    10. maj 2018 | 10:02

    Kada treba uložiti Veto da nas ne proglase genocidnim eto Rusije, ko je još drugi to uradio za nas. Da su Britanci tada to progurali, imali bi mi ogromne troškove, tako da nije sve u parama, ima i drugih interesa savez sa Rusiijom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA