≫ 

Jedno dete bilo je nasilnik, drugo je jedva komuniciralo: Samo jedan potez promenio je njihove živote zauvek (FOTO)

Slabo je komunicirao i sa školskim drugovima. A onda je upisan u školu fudbala gde se ispostavilo da je vrlo talentovan. Tada je on u nečemu bio bolji od većine

  • 0

Kada se govori o uticaju sporta na decu, mahom se priča o značaju za fizičko zdravlje, ali malo kada o tome da je jedno dete, možda i kriminala, spasio fudbal! Drugo, koje je jedva komuniciralo, potpuno se promenilo nakon što je počelo da trenira. Deca koja se bave bilo kojim sportom postaju upornija, samopouzdanija i otpornija na poroke. I srećnija, pokazuju istraživanja.

Trening je u školi fudbala "Olimp" iz Kragujevca. Deca na terenu su osnovci. Kod kuće možda razmaženi, ali ovde bespogovorno slušaju trenere. Jedan od njih je Kristijan Šultans, završio je DIF, a u klubu "Olimp" uči decu fudbalu. I životu.

"Držala sam je za ruku dok je umirala. A onda je nastao muk": Mala Nađa čekala je svoju mamu Draganu da zatvori oči poslednji put

LEK ZA NASILJE

- Na molbu profesora fizičkog u jednoj osnovnoj školi, besplatno smo primili dečaka iz starijih razreda koji je imao problema sa agresivnošću. Dete je iz siromašne porodice sa nesređenim odnosima. Pravio je probleme i na treninzima, toliko da smo se zabrinuli za sigurnost druge dece. Rešili smo da ga ispišemo.

U klubu kažu da se uz pomoć sporta čudo može postići i sa decom koja teže prate nastavu i u školi rade po prilagođenom programu; Foto: Telegraf

Ali tada smo nas trojica koji smo osnovali klub shvatili - ako ga mi napustimo, završiće na ulici. I nastavili smo još upornije. Rezultat nije izostao. Uspeli smo da ga "zarazimo" fudbalom, da oseti sreću kad da gol, a desetine nas skandira. Fudbal mu sada toliko znači da je suzbio stare navike jer više ne mora da traži pažnju i ističe se agresivnošću- objašnjava Šultans.

U klubu kažu da se uz pomoć sporta čudo može postići i sa decom koja teže prate nastavu i u školi rade po prilagođenom programu. Opet na predlog profesora fizičkog, klub "Olimp" je prihvatio i ovo dete. Ispostavilo se da je dečak, stariji osnovac, mali mag fudbala. Upravo to, potpuno ga je promenilo, kaže njegova profesorka fizičkog Nina Maksimović.

Nastavnici su bili iznenađeni jer je postigao daleko više nego što se na početku očekivalo; Foto: Telegraf

"PROGOVORIO" ZBOG SPORTA

- Nisam mogla jednu rečenicu na času da izvučem od njega. Slabo je komunicirao i sa školskim drugovima. A onda je upisan u školu fudbala gde se ispostavilo da je vrlo talentovan. Tada je on u nečemu bio bolji od većine, deca na treninzima su bila oduševljenja njegovim umećem. Lice bi mu se ozarilo posle svakog gola.

Ubrzo se to pročulo u školi. Dete se potpuno promenilo, počelo češće da komunicira. Nastavnici su bili iznenađeni jer je postigao daleko više nego što se na početku očekivalo - objašnjava Nina Maksimović, profesor fizičkog u Osnovnoj školi "Miloje Simović".

Ona kaže da trenirajući neki sport deca treniraju karakter, istrajnost, strpljivost. U sportu se ništa ne dobija na gotovo. Ta deca u svim sferama kasnije budu stabilnija, borbenija, samopouzdanija.

U sportu se ništa ne dobija na gotovo; Foto: Telegraf

OTPORNI NA POROKE

- Cilj upisivanja deteta na neki sport nije da oni jednom postanu vrhunski sportisti, većina neće biti. Cilj je da što duže ostanu u sportu da bi stigli da formiraju zdrave navike i ojačaju samopouzdanje, za trenutak kada počnu hormonske promene.

Tada deca koja se bave sportom drugačije pristupaju svemu, ne obraćaju pažnju na vršnjačke grupe formirane jer jedni puše, drugi piju, treći nešto gore. Deca sportisti tada imaju već stečeno samopouzdanje i nemaju potrebu da se identifikuju sa grupama na osnovu poroka- objašnjava Nina Maksimović.

Ona kaže da sport uči decu i kako podneti poraz i kritiku. Na treninzima shvate da kritika tehničko- taktičkog postignuća na terenu nije kritika njihove ličnosti. To je bitno i za školu i jednog dana za posao.

Sport uči decu i kako podneti poraz i kritiku; Foto: Telegraf

UPORNIJI, ISTRAJNIJI, SREĆNIJI

- Sport utiče i na formiranje dobrih navika. U njemu je mnogo ponavljanja do valjanih izvođenja akcija. Ponavljanje i istrajnost u tom ponavljanju, postaju deo ličnosti deteta. Takvo će kasnije biti u svim sferama života, i kod kuće- jasna je Nina Maksimović.

Marko Pantović, trener u klubu "Olimp", pokazujući 50 pehara kaže da klub niže uspehe, ali da su najveći promene kod dece kada počnu da treniraju.

- Moj je savet roditeljima- privolite klince da počnu da se bave bilo kojim sportom, a treneri će proceniti da možda nije za fudbal nego za plivanje, atletiku ili nešto treće- poručuje Pantović.

Istraživanja pokazuju da su deca koja se bave sportom bukvalno srećnija, zbog "hormona sreće", endorfina i serotonina, koji se luče tokom aktivnosti.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA