≫ 

Počinje da radi Onkologija dva: Najsavremenija oprema spremna, prvi pacijenti za tri nedelje

Vrednost ove investicije iznosi čak 8,9 miliona evra

  • 48

Institut za onkologiju i radiologiju dobio je danas, osam decenija od osnivanja, Onkologiju 2, novu zgradu i najsavremeniju opremu, što će lečenje pacijenata obolelih od malignih bolesti izjednačiti sa evropskim standardima.

Za institut su nabavljena tri najsavremenija linearna akceleratora, jedan CT simulator, kao i prateća radioterapijska oprema, a izvršeni su građevinski radovi na objektu koji obuhvataju 1. 200 novoizgrađenih kvadratnih metara, a ukupno 2. 000 kvadrata adaptiranog prostora.

Vrednost investicije je 8,9 miliona - ukupna vrednost opreme je oko 6,4 miliona evra, a građevinskih radova oko 2,4 miliona evra. U novoj zgradi već su smešteni novi aparati za zračenje, a za oko tri sedmice primiće prve pacijente.

Onkologiju dva obišao je i predsednik, Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Doktor Džodić je spasao živote mnogih žena: Sad ima jako važnu poruku za sve vas, a tiče se dojki! (FOTO)

Na Onkologiji 2 sprovodiće se terapija zračenja, a zajedno sa planiranjem obučavan je i kadar, ulaže se u nove specijalizacije, a lekari su na obuku išli i u Japan.

Takođe, za KC Kragujevac nabavljen je jedan akcelerator i izgrađen jedan bunker, dok je KC Niš dobio jedan linearni akcelerator, jedan CT simulator i rekonstrukciju postojećeg bunkera. Zdravstveni centar Kladovo takođe je dobio jedan linearni akcelerator, CT simulator i jedan bunker.

Ministarstvo zdravlja prethodnih godina nabavilo je i u rad pustilo četiri linearna akceleratora, vrednosti od oko 700 miliona dinara, za koja je sredstva obezbedila Vlada Srbije.

Nabavljena je najsavremenija oprema,Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Aparati su raspoređeni u KC Niš - dva aparata, u KC Kragujevac - jedan aparat i jedan u Institut za onkologiju KCS. Uz puštanje u rad ovih šest novih akceleratora Srbija će ispunjavati svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju, a to je jedan aparat na 250.000 građana.

Institut je danas obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Instituta Radanom Džodićem, obišao novi objekat, opremljene prostorije i informisao se o novim aparatima za zračenje, smeštenim u zgradi na koju se dugo čekalo.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA