Izgoreo konak manastira Sveti Ilija iz 13. veka: Predanje kaže da Turci nisu smeli da sruše jer su se plašili gneva sveca (FOTO)

Prema predanju manastir ni Turci nisu smeli da sruše jer su se plašili gneva Svetog Ilije

  • 3

Konak manastira Svetog proroka Ilije u selu Kacapun nadomak Vladičinog Hana izgoreo je u požaru koji je izbio danas oko podne. Prema predanju, manastir datira iz 13. veka.

Manastir je smešten desetak kilometara jugozapadno od Vladičinog Hana, nedaleko od sela Kacapuna. Sagrađen je na malom platou, na samom početku klisure Lepeničke reke.

U Đerdapskom Ostrogu dešavaju se najveća čuda: Ženi iz Smedereva svetitelj je spasao nerođeno dete

Požar je izbio danas oko 12 sati Foto: Vesna Milanovic

Pored manastirske crkve bio je izgrađen i konak, koji se srušio pod zubom vremena. Stari konak je bio dugačak oko 30 metara i bio je sačinjen od prizemlja i sprata sa zvonikom. Ovaj zvonik je sada novoizgrađen. U manastiru nije bilo monaštva oko 100 godina.

U požaru izgoreo konak manastira Foto: Vesna Milanovic

Obnova ovog manastirskog zdanja Srpske pravoslavne crkve traje još od 2003.godine. U njemu je nekada živelo više od 300 monaha, a sada arhiđakon Serafim i još dvojica monaha.

Prema predanju manastir ni Turci nisu smeli da sruše jer su se plašili gneva Svetog Ilije, ali se na zdanje obrušilo obližnje kacapunsko brdo, pa od njega više od jednog veka nije bilo ni traga ni glasa.

Zatrpani manastir otkrila je stoka, koja je u crkveni kompleks kacapunske pitomine dolazila na ispašu.

VIDEO: U ovom manastiru blizu Beograda ljudi traže spas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vernica

    14. maj 2018 | 10:31

    Ovo je vec za razmisljanje, prvo gori konak u manastiru Sveti Nikola takodje novog zdanja, konak manastira Sveti prohor Pcinjski na dan Svetoga Save, a sada kod manastira Svetog Ilije. Tu nisu cista posla

  • Bog

    25. maj 2018 | 18:02

    Se odrice srbalja i svega srpskog. Kakvi smo takvi smo.. zivi bili pa vidili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA