≫ 

Telegramom su nam objavili rat, njime izražavamo saučešće, a jedan romantičan primer i dalje se prepričava

Tokom prošle godine primili smo i poslali 251.104 telegrama, od čega je 40.210 poslato u inostrantvo

  • 3

Posle više od sto godina veliki francuski operater poslao je telegram u istoriju. Iako su društvene mreže, aplikacije za četovanje, pa i sms ovaj oblik komunikacije gurnuli u zapećak, u Srbiji on i dalje živi.

Možda nije fer, ali kada kažemo "telegram" prva asocijacija nam je - smrt. U našoj kulturi telegrami se najčešće šalju kada želimo nekome da izjavimo saučešće. Ipak, u Pošti Srbije objašnjavaju da telegrami ne prenose samo teške i tužne poruke, već i četitke, pozive i razna obaveštenja, a nađe se i poneki romantičan gest.

- Tokom prošle godine primili smo i poslali 251.104 telegrama, od čega je 40.210 poslato u inostrantvo, a ostatak je iz unutrašnjeg saobraćaja. Osim toga, 29.418 telegrama stiglo je iz inostranstva - objašnjavaju u Pošti Srbije.

Za godinu dana pošlje se četvrt miliona telegrama, Foto: Telegraf

Iako Pošta ne klasifikuje telegrame prema sadržaju, ni njima nije mogao da promakne jedan od najlepših primera.

- Moramo da izdvojimo situaciju u kojoj je zaljubljeni mladić svojoj devojci koja se preselila u drugi grad, za svaki stih pesme Desanke Maksimović "Čežnja” poslao po jedan telegram - kažu u ovom preduzeću.

Telegramom slao jednu po jednu rečenicu pesme Desanke Maksimović, Foto: Wikipedia

Zanimljivo je da telegrame u velikom broju koriste i zdravstvene ustanove, pa većina bolnica datum operacije javlja pacijentima upravo na ovaj način.

Telegrame osim građana, šalju i predsednik i ministri kako bi izrazili saosećanje sa nekom velikom tragedijom koja je zadesila strane zemlje, ali i ambasadori, kako bi javili matici novosti iz dijaspore.

Ovo su neki od najbizarnijih diplomatskih telegrama:

- Ambasador u Mađarskoj ugovara dolazak cirkusa

- Jedan ambasador izveštava o uspešnom nastupu naše estradne zvezde

- Diplomata iz Maroka se žalio na ponašanje ovna kojeg je dobio na poklon

- Ambasador u Indiji slao izveštaje o Tviter raspravama tamošnjih političara

- Jedan ambasador je tražio savet šta da radi sa psom kojeg je zatekao u rezidenciji

Istorija telegrama u Srbiji seže u daleku 1855. godinu, samo 11 godina posle prve primene ovog načina prenosa informacija u svetu. Prvi telegram u Beograd je stigao dva dana kasnije i to iz Zemuna, koji se tada nalazio u sastavu Austrijskog carstva. Prenosio je novinsku vest da francuski car i carica planiraju posetu Engleskoj, na poziv kraljice Viktorije.

Objava rata, Foto: serbia.com / archives.org.rs

Osim toga, u jednom od najznačajnijih događaja u srpskoj istoriji veliku ulogu igrao je i telegram. Naime, Srbiji je na ovaj način objavljen rat. Objava rata upućena je Srbiji u prepodnevnim satima, a telegram je sadržao tri rečenice.

U prvoj je pisalo da Vlada Srbije nije "na zadovoljavajući način odgovorila na notu" iz Beča, dostavljenu 23. jula, odnosno na ultimatum. Potom je sledio stav da je otuda Austrougarska "prinuđena da se osloni na silu oružja". A treća, poslednja rečenica, glasila je: "Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom".

Ako želite nekome da pošaljete poruku putem telegrama, možete to da uradite i OVDE.

Naravno, i u Pošti Srbije.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆupričaninSWE

    16. maj 2018 | 10:24

    I tako se ona upoznala sa poštarom... :)

  • Тодорић

    16. maj 2018 | 09:38

    А како је Нато нама објавио рат?

  • Kiriku

    16. maj 2018 | 11:00

    Zasto bih išao u poštu i slao telegram nekoj osobi.. Kad zato postoji sad aplkacija. Prvo brže stiže, a drugo ne čekaš u redovima u pošti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA