≫ 

Ovo je jedan od najviših vodopada u Srbiji, skriveno blago zemlje, a reka na kojoj se nalazi kao da je iz bajke (FOTO)

Vodopad je veobičnog izgleda jer je voda vremenom napravila dubok amfiteatar

  • 2

Na oko 15 minuta vožnje od Resavske pećine ka selu Strmosten, u podnožju planine Beljanice nalaze se izvor Veliko vrelo i neverovatan vodopad Veliki buk. 

Prelepa priroda despotovačkog kraja je savršena za prolećni izlet (FOTO)

Visine je preko 20 metara i smatra se jednim od najviših vodopada u Srbiji. Najlepši je u proleće jer se tada može videti sa najviše vode, ali u njegovim čarolijama se može uživati i za vreme letnjih vrućina. Zaštićen je kao spomenik prirode.

Vodopad Veliki Buk, Foto: Wikipedia/Geologicharka

Veliki buk je jedinstvena pojava među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije. Smešten je na oko 400 metara nadmorske visine na reci Vrelo. Dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sve dok tokom 1990-ih nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini i Vodopad Jelovarnik na Kopaoniku.

Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, a svojom lepotom i impozantnošću ostavlja bez reči. Neobičnog je izgleda jer je voda vremenom napravila dubok amfiteatar vertikalnih strana čije dno pokrivaju veliki bigreni blokovi.

Foto: Prinskrin/Youtube

Svakom ko u sebi nosi imalo avanturističkog duha biće zanimljiv spust do podnožja vodopada, a jedino tako može da doživi pravu sliku kako netaknuta priroda izgleda. Pod glavnim mlazom vode nalazi se jezerce dubine nekoliko metara, a oblaci vodene prašine neprestano zasipaju posetioce.

U ovom prirodnom ambijentu nalazi se i par ugostiteljskih objekata, među kojima su „Resavski uranak“, restoran sa prenoćištem i vrhunskim osobljem, a u samom podnožju Velikog buka je „Vodopad Lisine“, restoran sa bungalovima i velikim imanjem sa malim zoološkim vrtom, ribnjakom i jezerom za sportske ribolovce.

Foto: Prinskrin/Youtube

Nedaleko od vodopada Veliki buk priroda je opštini podarila još jedan – Prskalo.

Potes Lisine su jedna od najpopularnijih destinacija u ovom delu zemlje, prvenstveno zbog činjenice da se ovde nalaze jedni od najlepših vodopada u Srbiji. Spomenik prirode Lisine od 1995. godine zaštićen je uredbom Vlade Republike Srbije.

Foto: Prinskrin/Youtube

Do kompleksa Lisine stiže se vrlo jednostavno. Ukoliko krećete iz pravca Beograda, krenite autoputem ka Nišu, isključite se kod skretanja za Despotovac, prođite Despotovac i Svilajnac i nastavite ka Resavskoj pećini. Od raskrsnice ka selu Strmosten, na 5 km nalaze se Lisine, a na 6 km Resavska pećina. Na 10-ak kilometara se nalazi i manastir Manasija, duhovno i arhitektonsko blago ovoga kraja. Ukupno se prelazi 130 km, od kojih poslednjih 30 zahtevaju oprezniju vožnju jer se ide delom klisure i užim putem.

(Telegraf.rs/Opanak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svestan lepote

    15. maj 2018 | 00:14

    Sta ce mi more i jadran pored ovakve silne lepote u srcu Srbije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA