Glas slepog pevača iz čačanskog sela opčinio je Srbiju, ali do muzičkog dinara on teško dolazi (VIDEO)

Studio kakav Ilija ima, nema niko na svetu

  • 1

Ilija Davidović (28) iz sela Dragačica kod Čačka, na svoj način je tešku životnu priču pretvorio u pesmu, tamu u svetlo, a tugu u nadu. Dečak koji je rođen slep u svojoj sedmoj godini počeo je da svira klavir, tada ga je učiteljica upisala u muzičku školu u kojoj su prepoznali njegov talenat za muziku.

Sa polomljenim krilom i u lošem stanju soko je došao u Dragoslavovo dvorište: Zaštićenoj vrsti nadležni nemaju vremena da pomognu

- U muzičkoj školi sam naučio da sviram harmoniku, dok sam sa pevanjem počeo da se bavim u februaru 2010. godine. Pevao sam u horu dok sam bio u osnovnoj, ali sam mislio da neću uspeti da izvedem trilere - prisetio se Ilija svojih početaka.

Iliju je Srbija zavolela pre tri godine Foto: TV Pink

Talenat koji poseduje okivala je skromnost i strah od sveta koji vidi samo u mislima. Dugo je vremena trebalo da se oslobodi tih stega. Plašio se da pusti svoj glas, jer mu je delovalo kao da je neprirodan i da ne poseduje ukrase koji su potrebni, kako kaže, da bi narodna pesma bila kompletna.

- Stideo sam se, mislio sam da to iz mene neće dobro izlaziti, a kasnije kada sam uspeo da se oslobodim straha i počnem nije išlo tako sjajno i bajno, ali sam se trudio vežbanjem i savetima da što bolje savladam tehniku pevanja da bi to zvučalo maestralno -  kaže ovaj mladić.

Ilija je uspeo i te barijere da premosti. U grudima ovog momka kuca junačko i hrabro srce, uprkos svemu nije zastao i krupnim koracima ide napred. Njegov otac Ljubiša  kaže da je Ilija uvek bio mnogo dobro i poslušno dete.

Mladić je život pretočio u pesmu Foto: TV Pink

- Ilija kao da nema hendikep, on se stvarno bori, pun je optimizma i uporan je. Ima dobre osobine, jedina mana koju poseduje je tvrdoglavost, mora uraditi ono što zacrta i ne pita za cenu - kazao je Ljubiša.

Uporni mladić voli druženje i da širi poznanstva, za sebe kaže da ga hendikep koji ima ne sprečava da uspe u životu na bilo koji način bilo to da se tiče druženja ili rada.

STUDIO NA ČETIRI VODE

Teško da bilo gde na zemaljskoj kugli neko ima studio kao Ilija. Šumadijska prizemljuša na četiri vode i sa metarskom podzidom od kamena, stara je vek i po. Kroz prozore njegove kuće u svako predvečerje odjeknu stihovi koji su opevali Srbiju.

Redovno vežba i ne odustaje Foto: TV Pink

- Obično pevam po dva - tri sata, zavisi da li sam raspoložen ili ne, ali ipak raspoloženje ne pita. Mora da se vežba, kako bi čovek ostao u pevačkoj kondiciji, jer ona je potrebna kao i sve drugo. Nema razloga da se sedi, stvara i širi pesimizam - priča ovaj mladić i dodaje da čovek bez obzira na probleme ne sme da posustane, da treba da se bori i ide kroz život ma kakve prepreke bile.

A dobar glas daleko se čuje, već uveliko se po radio stanicama vrte pesme u izvođenju dragačevskog slavuja. Snimio je do sada pet pesama, dve je dobio kao pobednik takmičenja ,,Čaša vode sa izvora”, jednu kao pobednik ,,Zlatnog glasa”, četvrtu pesmu je dobio kao trećeplasirani, a petu je dobio na poklon od momaka iz Sarajeva.

Popeti se na estradnu pozornicu kao takmičar u Pinkovim zvezdama jako je teško, pogotovu za nejakog Iliju. Za njega je svaka stepenica višlja, a staza do zvezda tri puta duža. Za taj period kaže da je bilo jako teško i da slabo ko je hteo da sarađuje sa njim.

- Svi su me tapšali po ramenu i obećavali da će me zvati, govorili da odlično pevam i na tome se završi. Međutim, u poslednjih par godina krenuo je malo posao, dešava se nešto, pogotovu dok sam bio na takmičenjima - naveo je ovaj mladi pevač.  Šta mu je na takmičenju Pinkovim zvezdama rekla Ceca, pročitajte OVDE.

Ilija sve češće peva na narodnim veseljima, a prvi muzički dinar podelio je sa majkom i bakom, koje kažu da su veoma ponosne na njega, jer takvo dete kao što je on više se ne rađa.

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smiljka.

    16. maj 2018 | 11:34

    Bravo Momcino. Dali ima Jos dobrih ljudi kojima CE ovaj pevac biti na listi prioriteta za pozv . Hvala Im unapred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA