≫ 

Počeo je Ramazan, mesec posta - najvažniji period za muslimane: Važno je za znate 9 ogromnih zabluda o islamu

Tokom Ramazana obavezan je post, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana

  • 1

Za islamske vernike danas je počeo Ramazan - mesec posta, koji će trajati do 14. juna. Vernici će se tokom tridesetodnevnog ramazanskog posta uzdržavati od jela, pića, loših dela i misli od zore (sufura) do mraka - iftara.

Po završetku posta, slavi se Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

Ramazanski bajram predstavlja prva tri dana meseca ševal. Ramazan je jedan od posebnih meseci u islamu. Jedna od pet osnovnih dužnosti svakog muslimana je i post koje se provodi u ovom mesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani moraju da se uzdržavaju od hrane, pića i polnog kontakta, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog meseca sledi mesec ševal. Prva tri dana tog meseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski bajram (1., 2. i 3. dan u mesecu). Njime se obeležava kraj posta.

Životna priča mladića Sulejmana koji je iz islama prešao u pravoslavlje i postao Dušan Obrenović (FOTO)

Muslimani u Srbiji obično čestitaju Ramazanski bajram rečima: Bajram-šerif mubarek olsun!

Po završetku posta, slavi se Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Reis-I-ulem Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je da je Ramazan odabran i blagoslovljen mesec zato što je u njemu otpočela objava Kurana i zato što je u njemu propisan post.

Kako je istakao, Ramazan je vreme u kojem se najsnažnije očituje lična pobožnost svakog čoveka za koju Svevišnji kaže da se ne može meriti ni sa jednom ovosvetskom vrednosti.

- Pravi uspeh postigao je onaj postač kojega Ramazan nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nađača telesne strasti. Potpuni uspeh postigao je postač kojega Ramazan nauči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu - naveo je Nasufović u svojoj poruci.

Istakao je da samo u iskrenoj pobožnosti svakog vernika vidi srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu.

- U nadi da će Ramazan doneti zdravlje duši i telu, Alahovu milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim srećne i berićetne mubarek dane Ramazana - poručio je Nasufović.

Samo u iskrenoj pobožnosti svakog vernika je srećna sadašnjost i sigurna budućnost za naše narode i našu domovinu; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je rekao prva molitva pred početak posta održana je u utorak uveče u 20 sati u Bajrakli džamiji.

Tokom Ramazana obavezan je post, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.

Posle posta slavi se Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

PROSLAVA RAMAZANSKOG BAJRAMA

Svi muslimani za vreme bajrama moraju biti lepo odeveni i mirišljavi. Obično se oblači odeća bele boje.

Kada svane jutro, vernici muškog pola odlaze na sabah namaz.

Takođe, kuća treba da je čista, a muškarci obilaze svoju porodicu i groblja, dok žene ostaju kod kuća.

Najčešće poslastice koje se prave su baklava i halva.

Postoji mnoštvo krupnih zabluda koje se tiču vere koju je pre nekih hiljadu i po godina ustanovio prorok Muhamed, a koje sprečavaju ljude da sagledaju pravu prirodu ove religije i da joj pruže ruku pomirenja; Foto: Tanjug/AP

SVE ZABLUDE O ISLAMU

Postoji mnoštvo krupnih zabluda koje se tiču vere koju je pre nekih hiljadu i po godina ustanovio prorok Muhamed, a koje sprečavaju ljude da sagledaju pravu prirodu ove religije i da joj pruže ruku pomirenja.

Čini se da je zapadnom svetu neophodno da uvek ima nekog neprijatelja prema kome mora da se određuje i determiniše. Donedavno, bio je to "komunistički" Sovjetski Savez, a vakuum nakon njegovog rušenja vrlo su brzo popunili muslimani, zahvaljujući svojim najekstremnijim elementima.

Da međutim islam kao religija nema neposredne veze sa ponašanjem onih koji tvrde da su najverniji sledbenici proroka Muhameda, kao i da u vezi sa ovom konfesijom postoji veliki broj zabluda, možete se uveriti OVDE,  gde su opisane najveće zablude o islamu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA