3

Srpske kuće su obične kolibe čiji se krov jedva diže od zemlje: Biseri prelepe Mačve čuvaju uspomenu na vazan trenutak istorije (FOTO)

Prema Vuku Stefanoviću Karadžiću, početkom 19. veka, osim po koja kuća u Mačvi, Posavini i Podunavlju, retko se mogla videti kuća sa dimnjakom

Kako su izgledale seoske kuće u području Mačve do 18. veka, ima malo podataka. Jedan engleski putopisac iz 1738. godine pisao je: ''srpske kuće su obične kolibe, čiji se krov jedva diže od zemlje''. Njihov istorijat i razvoj mnogo govori o načinu života naših predaka u ovom delu zemlje.

S. L. Popović ostavio je opis kuća u Srbiji početkom 18. veka. Pošto je Srbija bila obrasla gustim hrastovim šumama, one su po selima većinom pravljene od drveta, kamena i ćerpiča. Postoje podaci da su u ovom kraju u tursko vreme postojale brvnare, ali do danas nijedna nije sačuvana.

Nit' raskošnijeg, nit' praznijeg sela: Grade dvorce sa lavovima i mozaicima, a žive u njima 10 dana godišnje (FOTO)

O izgledu sela Mačve, Šabačke Posavine i Pocerine krajem 18. veka možemo suditi na osnovu izveštaja austrijskog oficira Peretića, koji je 1784. godine putovao po severozapadnoj Srbiji. Sela su obično bila okružena gustom hrastovom i bukovom šumom ili šipražjem. Stanovništvo je živelo u kućama od drveta, obično pletara, koje su u pojedinim selima predstavljale samo  kolibe.

Beleške o izgledu sela ostavio je i Vuk Stefanović Karadžić. Po njemu, u Srbiji, početkom 19. veka, osim po koja kuća u Mačvi, Posavini i Podunavlju, retko se mogla videti kuća sa dimnjakom.

On navodi da su 1827. godine, sela od Šapca do Uba bila, neka pored puta, neka podalje od puta, ali da su ''sva bila više nalik našim (prečanskim) salašima nego selima: kuće stoje bez reda, jedna od druge udaljena manjim ili većim rastojanjem, koje šljivak, voćnjak, njiva ili šuma pričinjava''.

Opis tipične mačvanske kuće s početka 19. veka dao je književnik Janko Veselinović: ''Tu na toj krčevini, videla se kućica sa potrebnim stajama za smeštaj kućevnih potreba. Oko svake kućice bio je zasađen voćnjak bilo od šljiva, bilo od jabuka. Te su kućice bile vrlo proste, tek toliko za to da čovek ima gde zakloniti glavu od kiše i zla vremena''.

"Kuće stoje bez reda, jedna od druge udaljena manjim ili većim rastojanjem, koje šljivak, voćnjak, njiva ili šuma pričinjava"; Foto: Telegraf

U doba kneza Miloša svaka je porodica gradila sebi kolibu u šumi, daleko od glavnih puteva. Tako je 1836. godine nekoliko kuća u Majuru kod Šapca bilo zauzelo toliko prostora, što bi za 200 kuća dosta bilo, i to sve zbog toga što su rasturene po Kitogu, i gde je ko heteo krčio je sebi baštine.

U pismu knezu Milošu od 27. januara 1836. godine, Lazar Teodorović piše za selo Ravnje u Mačvi, u koje se doselilo ''Krajišnika, Jadrana, Prekodrinaca i Sremaca više od 90 kuća" da mu se stanovnici ''pružaju na sve strane i toliko mesta zauzimaju s kolibama svojim pod grmovima u šumi kao svaki skorašnji naseljenici".

Najznačajniji i najrasprostranjeniji tip u čitavoj zapadnoj Srbiji predstavlja kuća poznata pod nazivom "osaćanka" (po majstorima iz Osata — istočna Bosna), koja opet ima svog prethodnika u "dinarskoj brvnari". Osaćanka se proširila u podrinjsko-šumadijskim krajevima naročito sredinom 19. veka. U pisanim izvorima pominju se majstori Osaćani u Srbiji 1823. godine. Tip kuće osaćanke uglavnom je imao trodelnu prostornu organizaciju - dnevni prostor ("kuća") i dve sobe.

"Kuća" je bila prostor u kome se nalazilo ognjište i odvijao porodični život. Uz ognjište se u dokolici sedi, dogovara o poslovima, a u dugim zimskim večerima ispredaju priče i uz gusle opevaju događaji urezani u narodno pamćenje.

Krčenjem šuma drvo postaje deficitaran materijal, pa se kuće prave delom u drvetu, a delom kao čatmare. "Kuća" sa ognjištem uvek je u delu objekta koji je izgrađen od brvana, dok su sobe u delu od čatme sa konstruktivnim bondruk sistemom.

Druga vrata su služila uvek za bežanje od Turaka; Foto: Telegraf

U drugoj polovini 19. veka u selima Pocerine i Posavotamnave se prave kuće od hrastovog drveta i blata, šeperuše ili međugrađom više odeljenja prekrivene šindrom (cepano lipovo drvo) ili crepom. Kuće su savremenije i veće a na prozorima providna hartija, koja se zove pendžerlija, i drveni kapci. Takvih starih kuća u selu bilo je sve do sedamdesetih godina 20. veka.

Sve tako pravljene kuće u selu imale su dvoja ulazna vrata, jug - sever ili istok - zapad (druga vrata su služila uvek za bežanje od Turaka). Oba ulaza su bila u odeljenju koje nije imalo tavanicu i nazivalo se "kuća", u kome je uvek bilo ognjište sa verigama, na njima bakarni kotao, vatralj, preklad i sadžak. Pod u kući bio je od nabijene zemlje.

U zapisu F. Kanica iz 1888. godine piše da se kuća, kao sedište kućnog starešine izdvaja veličinom i boljim načinom gradnje.

''Ona je upadljivo središte, oko koga se grupišu odvojene kućice oženjenih članova porodice. Kuća starešine je sagrađena obično od drveta i ćerpića, belo okrečena i osim velike kuhinje ima još dve ili tri sobe, od kojih je jedna gostinska''.

Ruski istraživač Pavel Apolonović Rovinski u putopisu ''Zapisi o Srbiji 1868 - 1869.'', ostavio je obilnu građu o gradnji i izgledu kuća u Mačvi, u drugoj polovini 19. veka:

"Ograde su ispred kuća, a prozori nisu okrenuti ka ulici. AKo ih ima, onda su sa drvenim rešetkama... Rešetke na prozorima podsećaju samo na prošlo vreme, kada su vladali Turci... To su uzroci da kuće nisu neposredno uz ulicu i skrivaju se iza ograda napravljenih od cepanica, koje su postavljene uspravno, jedna uz drugu, i međusobno su čvrsto povezane. Kuća je od gline."

Osamdesetih godina 19. veka, u Mačvi, starije kuće obično su ''šindralije ili daščare, sa visokim krovovima; Foto: Telegraf

U zbijenim selima kuće pokrivene slamom (krovinom) i šindrom lako je zahvatao požar.

Osamdesetih godina 19. veka, u Mačvi, starije kuće obično su ''šindralije ili daščare, sa visokim krovovima.

U novije vreme, u Mačvi, počeli ljudi su počeli da grade nove kuće koje pokrivaju crepom. Inače su kuće, kao stanovi, dosta uredne. U prozorima su staklena okna, negde se viđa i cveća; u sobama imaju patosi, često kreveti, i nameštaja ima više.

Pri kraju 19. i početkom 20. veka, kuće u Pocerini i Mačvi počele su se zidati ciglom i pokrivati crepom. Te kuće nisu imale dva ulaza kao one stare. Imale su više soba. Posle Drugog svetskog rata grade se kuće na ''G'' ili na ''kvadrat'' a od osamdesetih godina 20. veka na sprat.

Nove seoske kuće i prateći objekti danas se grade od betona, blokova, opeka i drugih savremenih materijala.

Krajem 20. i početkom 21. veka, u proučavanom području sve češće se susreću kuće, pa čak i čitavi delovi naselja, ni seoske ni gradske, već jedan arhitektonski hibrid, sa razuđenim formama, mozaičnim pločicama i lepršavim fasadama sa različitim motivima, pa čak i freskama.

(Telegraf.rs/Srbijuvolimo.rs/Autori: Ljiljana Grčić; Mirko Grčić)

Tagovi: gradnja, Istorija, Kuče, Mačva, selo, zapisi

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • S
    Serbe

    Kakva smo bijeda bili jer su nas ratovi nistili vijekovima ali smo opet opstali.Moj deda je bio bogatiji covjek imao je najbolje konje.pa je zavrsio na ropstvu u njemackoj.Sad mi dobro zivimo i imamo vile i opet nam nesto fali,Nema bolj zemlje od nase otadzbine.Pozdrav iz Njemacke...

  • Z
    Zeljko PSG ex JSO

    Ni ravnije zemlje od moje Mačve,ni više krivina?!

Ponovo se obrušio potporni zid na Koridoru 10 ispred tunela Predejane: Održani hitni sastanci svih nadležnih učesnika u projektu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 20. avgust 2018. godine

Božo je video tek rođenu ćerku, pa ubijen od snajpera OVK: 19 godina kasnije, njegovoj ženi je stigao snimak zbog kog je zanemela (VIDEO)

Bahati vozač autobusa u Rumi zaobišao spuštenu rampu na pruzi i ugrozio živote svih oko sebe (VIDEO)

Hitno upozorenje RHMZ: Teško nevreme sa pljuskovima i gradom zahvatiće večeras ove delove zemlje

Flamingosi i morske slike za 15 dana mesto ustupaju teškim kompleksašima: Preplaviće nas "pačići" i ponosni roditelji, spremite se

Karići svetskim milionerima održali čas skromnosti: Zvanicama sa venčanja tražili na poklon isključivo jednu stvar (VIDEO)

Region prepun paravojnih kampova! Zastrašujući podaci srpskih bezbednjaka otkrivaju: Ovde se poziva na novi rat protiv Srba

U ovoj kraljevačkoj školi raspust ne postoji: Celo leto čuje se muzika, a najbolja mesta na klupama su uvek zauzeta

Srpska i turska policija zajedno protiv organizovanog kriminala, Stefanović poručuje: Maksimalna sigurnost naših građana je prioritet

Probušili su mi matericu i rekli da nikada neću moći da rodim: Sandra 12 godina pokušava da postane majka, svaka njena reč boli (VIDEO)

Novi jezivi izazov kruži internetom: Deca nestaju na 48 sati, roditelji sve očajniji, ne mogu da se izbore sa tim

Ubadali su nas svuda, plašio sam se da li će pomoć stići, bol je bila neizdrživa: Stravično svedočenje dece koju su izujedali stršljenovi

Bahati Srbi unakazili apartman u Grčkoj: Posle 8 dana agonije, čistačica doživela fras kad je ušla u sobu (FOTO)

Vozači ovo rade svakodnevno, a nisu svesni da prave prekršaj za koji je predviđena kazna od 5.000 dinara

Danas je Preobraženje: Evo šta nikako ne smete da radite

U Srbiji ima više žena nego muškaraca: One žive pet godina duže, ali se kasnije zapošljavaju

Zabrinjavajući podaci: Srednjoškolci misle da šamar i ljubomora znače ljubav, a da je silovanje opravdano u vezi

Nije teško biti fin, ali je neisplativo: Svetozar je očistio opasnu deponiju kod Beočina, pa osuđen da plati kaznu od 26.000

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 19. avgust 2018. godine

Kuće na rasprodaji po celoj Srbiji: Za 7.000 evra može se kupiti pravi porodični dom, a vinograd, njiva i voćnjak zajedno ne koštaju ni hiljadarku

Haos na svim granicama, ne pamte se ovakve gužve: Najgore je na Batrovcima gde se čeka čak 7 sati, sledi Horgoš sa 4 sata mučenja

Luksuzno venčanje zabranjeno za javnost: Bogoljub Karić oženio sina i nije štedeo pare, a mladoženja sudbonosno "da" izgovorio u patikama (VIDEO)

Danica carica: Baka iz Leskovca proslavila 101. rođendan uz beli luk, slaninu i rakiju

Cipele s etiketom nepriznate države Kosovo prodaju se u Beogradu: Istaknute su u nekoliko prestoničkih izloga

Rade i Miroslava imali su fenomenalan život u Americi, ali svoje rodno selo kod Kraljeva nikada nisu zaboravili (FOTO)

Sutra je letnje Bogojavljenje, u ponoć morate da uradite jednu važnu stvar (FOTO)

Policija stalno dolazi u jednu ulicu u Prokuplju, a razlog je zaista neverovatan: I niko ne može ništa da uradi (FOTO)

Srpske biljke su majstori preživljavanja: Smokva nikla usred beogradskog asfalta, breza i maslačak iz grama zemlje u Kragujevcu (FOTO)

Policajac iz Vranja prekinuo letovanje u Grčkoj da bi uradio najhumaniju stvar na svetu: On je heroj Srbije (FOTO)

Osporeni doktorati biće priznati, više se neće dovoditi u pitanje nijedna diploma

Užas u Trgovištu: Brata i sestru izujedao roj stršljenova

Srpski ratluk najbolji u Turskoj: Tradicionalne poslastice kod Luke imaju posebnu draž

U maloj banatskoj crkvi javlja se Bogorodica koja pomaže ljudima: Vernici hrle u nju verujući u čudo svetog mesta (FOTO)

Izmene zakona o visokom obrazovanju: Oko 1.000 osporavanih doktorata biće priznato

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 18. avgust 2018. godine

Ako jednom nasednete na Viber prevaru, neće vas ostaviti na miru: Varalicama se omile vaše pare, pa uporno pokušavaju da vam uzmu još

Pakleni petak na granicama: Nepregledne kolone vozila, na prelazima se čeka 3 sata. Ovo su alternativni pravci koji će vas spasiti

Goran je zacrtao da će milion dolara pokloniti, a sada se vratio iz Australije u Srbiju i gradi najveći lavirint u Evropi, od kog neće zaraditi ni dinar (FOTO)

536 ljudi već za 4 dana može da dobije posao: Dovoljno je samo da popunite kratku prijavu

Vanredna situacija u Priboju: Nevreme blokiralo saobraćaj, bujice oštetile puteve, a pojavila su se i klizišta (FOTO)

Ovog puta je nagazio 300 na sat u svom "lamborginiju": "Bogati crni panter" kao da je skrenuo s uma, a za sve je imao jednu poruku (VIDEO)