Na ovim deonicama će biti dozvoljena brzina 130 kilometara na sat

Na kojim deonicana auto-puta kroz Srbiju će ograničenje maksimalne dozvoljene brzine biti podignuto sa 120 na 130 km/h i zašto smo na ovu promenu toliko čekali

  • 41

Mnoge vozače je obradovala vest o povećanju maksimalne brzine na auto-putevima u Srbiji sa 120 na 130 km/h. Na sednici Vlade održanoj 10. maja usvojene su izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koje je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a glavni razlog za izmenu ovih propisa jeste usklađivanje sa praksom iz većine zemalja EU, poput Grčke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Italije i drugih u kojima je maksimalna brzina na auto-putu ograničena na 130 km/h, piše magazin SAT.

BRŽE I NA DRUGIM PUTEVIMA

U MUP-u kažu da je još pre deset godina, kada je pripreman predlog novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, postojala ideja da se maksimalna brzina poveća sa 120 na 130 km/h, ali to ipak nije učinjeno, jer po oceni stručnjaka, na našim auto-putevima za to tada nije bilo uslova.

Vozači mogu da odahnu: Neće biti uvođenja putarina na magistralnim putevima

Neki misle da ih nema ni danas, pa su odmah po objavljivanju ove vesti izraziliu zabrinutost da bi ovo povećanje moglo dovesti i do povećanja broja saobraćajnih nezgoda i težim posledicama sa većim brojem povređenih.

Čeka se još da odluku Vlade izglasaju poslanici u Narodnoj Skupštini, a izmena zakona će postati pravosnažna odmah po objavljivanju u Službenom glasniku; Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Međutim, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podsećaju da je u naše puteve godinama unazad ulagano, da danas imamo mnogo kvalitetnije auto-puteve nego nekada i najavljuju da će u narednom periodu razmotriti mogućnost za povećanje maksimalne brzine na pojedinim regionalnim putevima na kojima za to postoje uslovi.

Osim toga, i u samom Zakonu o javnim putevima u Članu 68. piše da ostali elementi auto-puta (poluprečnik krivine, uzdužni nagib, ivične trake i sl.) moraju biti takvi da omogućavaju brzinu od najmanje 130 kilometara na čas. Dakle, naš auto-put je projektovan za takvu brzinu, i uz poštovanje saobraćajnih propisa ne bi trebalo da bude bojazni od povećanja broja nezgoda i stradanja u saobraćaju.

U praksi, 130 km/h će moći da se vozi tek kada budu bili postavljeni znaci sa novim ograničenjem brzine; Foto: Telegraf

GDE ĆE MOĆI 130 NA SAT

Iz pouzdanih izvora aznali smo da je inicijativa za promenu ograničenja maksimalne brzine na auto-putu potekla od Ministarstva. Oni su preduzeću JP Putevi Srbije uputili jedan dopis sa pitanjem da li je i na kojim deonicama u Srbiji moguće dozvoliti maksimalnu brzinu kretanja od 130 km/h.

Dobili su zvaničan odgovor da je to moguće na svim deonicama auto-puta u Srbiji osim onih na kojima ni do sada nije bilo dozvoljeno maksimalnih 120 na sat zbog specifične konfiguracije terena ili zbog uključenja sa drugih puteva.

Tako da će novi propis omogućiti da maksimalna brzina ograničenja bude 130 km/h na svim deonicama na kojima je trenutno 120 km/h.

Čeka se još da odluku Vlade izglasaju poslanici u Narodnoj Skupštini, a izmena zakona će postati pravosnažna odmah po objavljivanju u Službenom glasniku.

U praksi, 130 km/h će moći da se vozi tek kada budu bili postavljeni znaci sa novim ograničenjem brzine.

(Telegraf.rs/Magazin SAT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ABV

    17. maj 2018 | 23:58

    Nije problem autoput nego ograničenje brzine van autoputa. U većini naseljenih mesta ograničenje 40 i još te kažnjavaju na 41, to nije normalno. Uz to, na većini deonica uopšte nema znakova ograničenja brzine a ni ne znaš da li je naseljeno ili nenaseljeno mesto, oko toga se treba pobrinuti

  • Zoran Veteran

    17. maj 2018 | 20:43

    Teško znaci da se postave to je veliki posao, naši kao odlučili o brzini kretanja, ko nas pita, zvali ih iz Eu i naredili da povećaju brzinu, čuj hteli smo i mi da povećamo ali.......

  • Hektor

    17. maj 2018 | 22:34

    Ja ću iz inata da vozim 180 km na sat! Da vidim koje taj ko će da me kazni?! Odmah ću i njega i sudiju da tužim za duševni bol koji su mi naneli! Ako nisu Aleksandra uhapsili neće ni mene. Imam pravo da vozim koliko god hoću jer nikog nisam ubio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA