RTB zaradio 80 miliona dolara: Izvoz RTB-a Bor u prva četiri meseca bolji za trećinu

Devizni priliv od prodaje bakra, srebra, platine, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena u prva četiri meseca iznosio je 80,2 miliona dolara

  • 2

Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prva četiri meseca ove godine izvezao u inostranstvo 9.435 tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 34% veći izvoz u odnosu na isti period prošle godine.

Podrška RTB-a Bor opsežnoj policijskoj akciji hvatanja kradljivaca zlata

Devizni priliv od prodaje bakra, srebra, platine, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena u prva četiri meseca iznosio je 80,2 miliona dolara.

Od januara do aprila RTB Bor je, pored svog osnovnog proizvoda – bakra, na stranom tržištu prodao i šest hiljada tona sumporne kiseline, tonu i po srebra, 430 tona plavog kamena, 11,7 tona selena, 13,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine. Englezi su otkupili sve količine srebra, platine i paladijuma, dok je u Poljsku otpremljen sav selen i plavi kamen.

Foto: Promo

O poslovanju borske kompanije najbolje govore indeksi iz bilansa koji pokazuju da je 66,4% ukupne proizvodnje i prodaje koju beleži RTB Bor - izvoznog karaktera. RTB značajno učestvuje u izvoznom bilansu Srbije i zbog toga se nalazi među najvećim srpskim izvoznicima.

Domaćim prerađivačima, "Sevojnu" i "Pometonu", RTB Bor je od početka godine isporučio bakar u vrednosti 12,4 miliona dolara. Taj bakar je u obliku žice, limova, traka, praha ili trupaca, takođe završio u inostranstvu.

Foto: Promo

Prihod od prodaje bakra u aprilu iznosio je 13,1 milion dolara, a prodajom paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena kompanija je zaradila dodatne 723 hiljade dolara i ostvarila ukupan izvoz u iznosu 13,8 miliona dolara. Proizvodi RTB-a Bor prodavani su aprila u Poljskoj, Nemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumuniji.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    17. maj 2018 | 17:12

    Kako sad, jel Spaskovski još direktor?

  • DRagutin

    17. maj 2018 | 17:26

    Jel ta kompanija jos uvek nasa ili je u stranom vlasnistvu? Nisam procitao u tekstu! Ako je u nasim rukama onda svaka im cast na napredku i da povecaju prihod dogodine za duplo...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA