Ko više radi u Srbiji - žene ili muškarci i kada naša deca treba da nađu posao?

U Srbiji je fenomen da dete bude centar porodice

  • 22

Priča je ista iz godine u godinu, reći će vam svaka učiteljica. Kada prvake pitate "Čime se bavi mama" odgovoriće vam "Kuva, čisti, pegla...", dok na pitane "Čime se bavi tata?" sledi odgovor "Odmara, gleda TV...".

Majka potpuno iskreno: Trogodišnjaci su najgori, evo i zašto

Deca, naravno, znaju samo ono što se dešava kod kuće, a većina je odrasla posmatrajući tate kako izbegavaju tzv. "ženske poslove". Oni doduše vode računa o deci, dvorištu, vrše popravke po kući ili se bave računima, a mlađi parovi sve su spremnije da poslove rade podjednako i "zajedno",  pokazalo je istraživanje Images-Srbija, predstavljeno na današnjoj Men konferenciji.

Ženski posao??? Foto: Pixabay

Zaključci su doneti na osnovu razgovora sa 1.060 muškaraca i 540 žena. No, šta je sa decom?

- Svi mi gledamo američke filmove u kojima deca veoma rano počinju da rade i zarađuju za svoj džeparac. No, u Srbiji se razvio potpuno drugačiji trend prevelike zaštite deteta. Ovde se veruje da je uloga roditelja da "donese hleb na sto", te se mališanima retko kada metla ili krpa daju u ruke. Devojčice su u tome malo manje zaštićene nego dečaci, jer ponekad kuvaju ili čiste. Kada se sinovi prihvate posla, to je uglavnom po modelu tate - rekla je Marina Blagojević Hjuson, autorka istraživanja.

Mališani centar porodice Foto-ilustracija: Profimedia/PhotoAlto A

U vezi sa prezaštićenjem deteta, ona ističe da je u Srbiji fenomen da dete bude centar porodice.

- Neretko se parovi venčavaju tek kada se beba rodi i otada oni su koncentrisani na brak i na porodicu, više nego na partnerstvo. U srpskim porodicama partneri mahom ravnopravno donose odluke, naročito kada je reč o deci ili novcu, no to ne isključuje pojavu nasilja nad ženama. Očeva reč je malo "teža" kada je reč o sinovima, a majke o ćerkama - dodaje ona.

ŽENE HOĆE DA RADE, MUŠKARCI I NE TOLIKO

Takođe, u najvećem broju porodica rade i otac, i majka. Mizoginsitično uverenje kako je ženama najviše stalo da ih muž izdražava, pada u vodu, osim u najbogatijim i najsiromašnijim kategorijama, kao i u slučajevima da porodica ima mnogo dece. Polovina žena smatra da treba da radi i zarađuje.

9 od 10 muškaraca žali što ne provodi više vremena sa decom Foto-ilustracija: Profimedia/Altrendo

- To je model nasleđen iz socijalizma, ali sada uparen sa sve željom muškaraca da se oslobode obaveze da samo oni zarađuju. Jedna trećina muškaraca bi želela da ostane kod kuće i bavi se decom, dok žena dobro zarađuje, što je zastupljen model u Velikoj Britaniji. Njih 90 odsto bi volelo da više vremena provede sa svojim mališanima. Ipak, ovo je vrlo neproporučljiv scenario, osim ako žena ne zarađuje mnogo novca, ako nije CEO ili slično. Ipak, dobar deo muškaraca pod "ostajanjem kod kuće" smatra igranje sa decom i pomaganjem oko domaćeg, ali ne i kućne poslove - objašnjava sociološkinja.

Brakom, kao i seksom, najzadovoljniji su najobrazovaniji. Iste rezultate pokazalo je ovo istraživanje iz 1975. godine.

RODE SE ČEKAJU U KAFANI

Oko 80 odsto muškaraca je reklo da je išlo sa svojim partnerkama na kontrole tokom trudnoće, od čega je 30 odsto išlo na sve kontrole. Ipak, samo 2,4 odsto želi da bude prisutan na porođaju. Radije bi lepe vesti primili u čekaonici, kući, kafani.

Ko više radi u Srbiji - žene ili muškarci i kada naša deca treba da nađu posao? Ostavite nam odgovore u komentarima.

(D.D.S. d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki Barca

    20. maj 2018 | 15:29

    Pa kad treba da rade? Što pre. Ja sam išao na njivu kukuruza u drugom i trećem razredu osnovne škole. Od toga sam kupio loptu. Ništa mi nije falilo. Možda ne moraju tako rano,ali čim završe srednju mogu početi. Šta god da rade. Pa polako. Neka se bore. A ne kao fakultet,pa studira 10 godina a ni to ga ne interesuje,a roditelji ih samo prave glupima štiteći ih toliko.

  • Boki

    20. maj 2018 | 15:35

    Sto se posla tice radi koliko ko moze, polovi su tu danas cini mi se ravnopravni sa jednim velikim ALI.. Zene, majke odgajaju decu i drze kucu na nogama a to je nemerljivo bar po meni i za to im trebamo svi biti zahvalni neizmerno!

  • Miki

    20. maj 2018 | 17:29

    A šta bi sa onim zakonom od pre par meseci da dete skoro ništa ne sme da radi? Čak ni ono što smo mi kao deca radili, od unošenja ogreva, pranja posudja,.....ispada ako roditelj postavi detetu neke obaveze, nije normalan, ako ne postavi onda ga je razmazio. Ko je ovde u ovoj našoj zemlji lud?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA