≫ 

Imam 12 godina i mogu da ubijem, silujem, opljačkam i niko mi ne može ništa: Vršnjačko nasilje dostiglo vrhunac

Gotovo da ne prođe dan, a da nas iznova ne šokira neki novi slučaj brutalnog zlostavljanja među decom

  • 13

- Imam 12 godina, a to znači da mogu da ubijem, silujem i opljačkam koga hoću! Niko mi ne može ništa, jer sam krivično neodgovoran. Možete samo roditelje da mi kaznite - rekao je jedan dvanestogodišnjak prof Dragani Ćorić iz Novom Sada. Dete je u pravu, ne može mu niko ništa. Ali šta raditi u takvim situacijama? Kako kazniti dete (12) koje je zapalilo živog čoveka nasred Novog Sada? Zar nije škola ta koja treba da zaštiti našu decu? Da li nastavnici znaju da prepoznaju vršnjačko nasilje?

Nasilnici koji maltretiraju druge đake će ići na društveno-koristan rad: Menja se sistem kažnjavanja u školama

Skandalozno je i samo saznanje da dete od 12 godina zna napamet definiciju iz Krivičnog zakonika. Svesni su da niko nema pravo da ih kazni zbog činjenja krivičnih dela.

Gotovo da ne prođe dan, a da nas iznova ne šokira neki novi slučaj brutalnog zlostavljanja među decom, bilo u školi, bilo na nekom drugom mestu.

Prisustvovala sam konferenciji o vršnjačkom nasilju koje već drugi put zaredom organizuje udruženje "Drug nije meta". Pored mene su sedeli mladi ljudi, budući profesori, koji su pomno pratili svaku izgovorenu reč.

Foto: Promo

Dragana Ćorić, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu ističe da je kroz celo detinjstvo slušala: "Kad te neko napadne, ti mu vrati!"

- Napad nije i ne može biti najbolja odbrana, koliko god se mi kleli u vrednost i ispravnost te narodne poslovice. U 20. veku se pod nasiljem smatralo samo fizičko. Premda je i ono bilo zamaskirano još jednom narodnom poslovicom: "Ko se bije, taj se voli!" Bilo je potrebno dosta godina, napora i nažalost, tragičnih ishoda da bismo pokazali da je ljubav jedna od najlepših emocija i njeno ispoljavanje ne sme da boli -  ističe Dragana.

Foto: Promo

ĐACI NE PREPOZNAJU NASILJE 

Čak 44 odsto učenika bilo je izloženo vršnjačkom nasilju, a praksa pokazuje da sami đaci često ne prepoznaju nasilno ponašanje ili smatraju da je ono normalan deo školske svakodnevnice.

- Kada pitate decu da li su nekad bili žrtve nasilja u prethodna tri meseca odgovoriće vam da nisu, a kada im postavite pitanje da li vam je neko zadirkivao ili vam otimao stvari, odgovoriće potvrdno - rekao je dr Dragan Popadić, profesor socijalne psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

On ističe da je i odraslima nasilje sinonim za fizičke povrede, a ako nema modrica, najčešće kažu da su u pitanju samo "dečja posla".

- Roditelji često zaboravljaju da su psihičke povrede mnogo bolnije od batina. Modrice prođu - istakao je dr Dragan Popadić.

Foto: Profimedia

SRBIJA NEGUJE AGRESIVNU KOMUNIKACIJU 

Dr Smiljka Tomanović, profesorka sociologije na Filozofskom fakultetu, ističe da se u našoj zemlji neguje kultura agresivnog komuniciranja.

- Zabrinjava me porast netolerancije prema drugačijima. Mladi u Srbiji i u Hrvatskoj pokazuju visok stepen netolerancije prema homoseksualcima - istakla je ona.

Svuda u regionu postoji visok stepen socijalne distance prema pripadnicima ostalih balkanskih naroda, a to su najčešće mladi koji nisu bili rođeni za vreme građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji.

UVODI SE DRUŠTVENO KORISTAN RAD ZA NASILNIKE 

Dragana Ćorić je podsetila da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je stupio na snagu u oktobru prošle godine, uveo nove sankcije i za đake i za njihove roditelje.

- Pre nije bilo dozvoljeno da se dete koje je nasilno premesti u drgi razred, a ni u drugu školu bez dozvole roditelja. Ipak, sada je to dozvoljeno uz odluku nastavničkog veća. Uvedena je i sankcija društveno korisnog rada za decu nasilnike, a već su pokrenuti i prekršajni postupci protiv roditelja nekih nasilnih učenika - zaključila je Dragana Ćorić.

Uvedena je i sankcija društveno korisnog rada za decu nasilnike Foto: Shutterstock

KAZNE 

Za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara.

Roditelji će platiti i ako ne upišu dete na vreme u predškolski program ili školu, ali i ako u roku od osam dana ne opravdaju izostanke iz škole. Predviđena novčana kazna za to je od 5.000 do 100.000 dinara.

TRAGIČNE POSLEDICE VRŠNJAČKOG NASILJA 

Netrpeljivost na školskim hodnicima prerasla je u ono čega smo se svi bojali - dva mlada života naglo su ugašena. Aleksa i Anđela iskusili su brutalno zlostavljanje svojih "školskih drugova", i oboje su odlučili da prekinu mučenje skokom u smrt.

Bili su deca sa pravom da žive u svetu koji će im dopustiti da postanu ljudi, a onda su postali večna opomena za svakog odgovornog pojedinca našeg društva.

Aleksa Janković Foto: Facebook/Dragana Gaga Janković

(Kristina Bezbradica - k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    18. maj 2018 | 22:07

    Neka ima 12 godina,nek digne ruku na mene ostače bez nje,pa posle nek proučava zakone.

  • ..

    18. maj 2018 | 22:46

    Vrlo prosto promeniti zakon ili kazniti roditelje. Ja radim u obezbedjenju i svaki dan imam posla sa maloletnima koji kradu prave nered itt. Zasto? Zato sto im je omoguceno zakonom to znaju oni a i njihovi roditelji koji kasnije dodju i svadjaju se kako smem ja da se ponasam ruzno prema njihovom detetu i da ga zadrzavam.

  • Cika Velja

    18. maj 2018 | 22:28

    Ovi dvanaestogodisnjaci stvarno mogu nekaznjeno da urade sve nabrojano,ali moraju da racunaju na cinjenicu da samo zbog nemanja snage nisu u situaciji da se odupru nekom ko ce im otkinuti glavu u doslovnom smislu,i to samo zbog tog sto su pred zakonom nedodirljivi??? Ima onih kojima zakon zbog godina nista ne moze,ali ima i onih koje zbog tog zakon ne interesuje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA