≫ 

Nakon Crne Gore, i Srbija bi mogla da legalizuje gej brakove 2019. godine?

LGBT osobe će moći pred matičarem da registruju svoje partnerstvo i da imaju sva prava kao i bilo koja bračna zajednica u našoj zemlji

  • 45

Srbija bi 2019. godine mogla da odobri sklapanje gej brakova, ako sve bude teklo po planu i programu i ne bude opstrukcija, navodi današnji "Blic".

Kako kažu iz komisije za izradu Građanskog zakonika, regulisanje gej brakova nalazi se u nacrtu ovog zakonika kao važno pitanje, ali njegovo donošenje neće odmah urediti ovu oblast.

Profesor Miodrag Orlić, član komisije, objašnjava da će izrada zakona biti gotova do kraja ove godine i predata Vladi Srbije, koja dalje treba da ga prosledi Narodnoj skupštini na usvajanje.

Gej đetići uskoro će legalno moći da se venčavaju i u Crnoj Gori: Da li će moći i da usvoje decu?

"Blic" nezvanično saznaje iz Vlade da će Srbija verovatno doneti zakon sličan onom koji je predložen u Crnoj Gori.

LGBT osobe će moći pred matičarem da registruju svoje partnerstvo i da imaju sva prava kao i bilo koja bračna zajednica u našoj zemlji, dok usvajanje dece još neće biti moguće.

Ako sve protekne po planu, ova odluka bi mogla da stupi na snagu 2019. godine Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ovom temom bavile su se i "Novosti", koje navode da će jedan od glavnih zahteva ovogodišnje "Parade ponosa" biti legalizacija istopolnih zajednica.

Pobornici ideje zakonskog rešenja istopolnih brakova kažu da ovakve zajednice de fakto postoje i da , kao i sve ostalo u društvu moraju da budu regulisane, dok protivnici tvrde da je njihova legalizacija samo korak ka legalizaciji gej brakova, a zatim i usvajanju dece.

- Zakonskim regulisanjem istopolne zajednice bila bi rešena pitanja nasledstva, zajedničkog vlasništva, poseta u blonicama u hitnim situacijama, zajedničko poizanje kredita, pravo na socijalnu pomoć... Ne postoji nijedan validan argument kojim se zakonski ne bi regulisali odnosi i zajednice koje već postoje u društvu - rekao je za "Novosti" jedan od organizatora "Parade ponosa" Marko Mihailović.

Sličan predlog je već donet u Crnoj Gori Foto: Vladimir Milovanović

Politički sociolog Ljubiša Despotović rekao je da je biološka činjenica da porodica podrazumeva oca i majku, a da je izistopolne zajednice nemoguće roditi novi život.

- Zakonom treba urediti istopolne zajednice, jer one postoje, i u interesu društva je da budu uređene, pre svega kada su u pitanju imovinsko-pravni odnosi. Međutim, tu treba povući crvenu liniju i ne ići dalje od toga, a posebno ne dozvoliti da istopolni parovi usvajaju decu szbog zdravlja i psihofizičkog razvoja dece - rekao je Despotović za "Novosti".

VIDEO: DANAS JE BILO VESELO: Najzanimljiviji detalji Parade ponosa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    19. maj 2018 | 10:02

    mene zanima kad je to legalizovano u CG? Nije istina

  • Djoka

    19. maj 2018 | 11:54

    STRAŠNO .SVI VI ŠTO PODRZAVATE ŽELIM VAM OD SVEG SRCA MUŠKU SNAJKU I ZENSKOG ZETA

  • RSK

    19. maj 2018 | 08:49

    Jel to normalno?! Treba i to da se dozvoli? To su evropske vrednosti?! Nikad u EU nikad u NATO!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA