Dve velike svetinje na jednom mestu: Vinova loza iz Hilandara zasađena ispred Hrama Svetog Save (VIDEO)

Prvobitna ideja bila je da se sadnice vinove loze zasade u porti manastira Milentije čija je obnova u toku

  • 5

Sadnice loze iz hilandarskih vinograda zasađene su danas na platou spomen-hrama Svetog Save na Vračaru. Lozu je sa Svete Gore doneo profesor Nebojša Marković, proto-majstor novih hilandarskih vinograda.

"Ovo je za nas velika čast i privilegija": Sveta loza sa Hilandara zasađena u manastiru Ljubostinja (VIDEO)

Prvobitna ideja bila je da se sadnice vinove loze zasade u porti manastira Milentije čija je obnova u toku, ali je zahvaljujući veštini i umeću porodice Pantelić iz Selišta kod Trstenika proizvedeno 49 kalemova prve klase.

TRI SADNICE NA VRAČARU

Odlučili su da ih zasade u portama crkava i manastira Eparhije kruševačke, ali i drugim srpskim svetinjama.

Hilandarska loza do sada je zasađena u Studenici, Žiči, Ljubostinji, Manasiji, Ravanici, Svetom Romanu i mnogim drugim svetinjama, a tri sadnice hilandarske loze zasađene su i na platou kod spomen-hrama Svetog Save na Vračaru.

Pogledajte video TV Hram:

VIDEO: "Ovo je za nas velika čast i privilegija": Sveta loza sa Hilandara zasađena u manastiru Ljubostinja

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    20. maj 2018 | 19:05

    Zasadjena je i ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici loza sa groba Svetog Simeona. Postoji prica da se iguman manastira bunio, ali mu je Mitropolit Amfilohije rekao: "Mi smo vama dali Svetog Simeona iz Podgorice, tadasnje Ribnice, a mi od vas uzimamo lozu sa njegovog groba, da je zasadimo u njegovom rodnom gradu!" Iguman rece da ce da se moli da se loza ne primi, a mitropolit njemu i mi cemo da se molimo da uspije pa da vidimo ciju ce molitvu da uslisi Sveti Simeon.

  • Ljuba

    20. maj 2018 | 18:42

    Izgleda da sve sto crkva radi je sveto, pa i savina loza sa kojom se po Srbiji zamajavaju nesrecne zene i muzevi koji nemaju uspeha da donesu cedo na svet prirodnim putem. Kad tu je sveta loza sa Hilandara ili sveta vodica ili sveto ulje i kojekakve budalastine koje samo obesmisljavaju religiju i duhovnost u izvornpm obliku i muka prosto coveka uhvati od preteranog dogmatizma i manipulacije ljudima.

  • Hile

    20. maj 2018 | 18:36

    To je obicna loza a ne Svetog Simeona Mirotocivog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA