Roditelji ove dece su napravili samo jedan, identičan korak koji je njihove mališane odveo u smrt

Na ulicama širom Srbije se svakodnevno viđaju roditelji koji sa decom pretrčavaju ulicu. Drže ih za ruku dok im rizikuju život

  • 15

"Poginule baka i unuka", "stradao dečak dok je pretrčavao ulicu", "poginulo trogodišnje dete van pešačkog prelaza" vesti su koje ispunjavaju portale. Mali ljudi, koji su život okončali na stravičan način, nisu dobili priliku da rašire svoja krila, samo zato što roditelje "mrzi" da odu do prelaza ili da sačekaju zeleno svetlo na semaforu.

Postoje tri razloga zašto nikad i nigde roditelji ne smeju da pretrčavaju ulicu sa decom. I svaki od njih podjednako je bitan.

- Pod broj jedan, roditelji na taj način ugrožavaju bezbednost svoje dece, izlažu njihov život opasnosti, i to ne rade samo oni, rade i bake i deke.

Drugi razlog zbog čega to ne smeju da rade, pored ugrožavanja bezbednosti deteta, jeste da ga tako vaspitaju na vrlo pogrešan i opasan način. Sutra dete kad bude, takozvani samostalni učesnik u saobraćaju, radiće isto ono što je radio njegov model, odnosno njegovi roditelji, baka, deka.

Nikola (8) je poginuo na putu iz škole: Pretrčavao ulicu iza autobusa, pa ga pred kućom pokosio automobil

Treći razlog jeste što druga deca gledaju takve primere i ukoliko su oni pravilno vaspitani, takvo ponašanje može kod njih da izazove pitanje "zašto da mi idemo na pešački prelaz i čekamo zeleno, ako moj drugar može sa svojim tatom ili mamom da pređe van pešačkog prelaza" - započeo je razgovor za Telegraf.rs direktor komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Šokantan prelazak ulice sa detetom u kolicima koje veruje da majka za njega čini najbolje Foto ilustracija: Shutterstock

Svakodnevno na ulicama širom Srbije mogu da se vide roditelji koji pretrčavaju ulicu sa decom. Držeći ih za ruku, jer se brinu za njihovu bezbednost, odlučuju da na taj način stave njihov život na kocku. Oni koji bi najviše trebalo da brinu o mališanima, koji u svoje roditelje, bake i deke imaju najviše poverenja, nažalost tu svoju obavezu ne ispunjavaju. A nadležni zbog toga viđaju stravične stvari.

- Dešavaju se smrtne saobraćajne nezgode gde su, naprimer, poginule baka i unuka. Nažalost takvih nezgoda ima dosta. U nekim od njih stradaju samo deca, a u nekim oboje. I tad ne verujete šta vidite, da je jedan mali ljudski život ugašen, jer je babu mrzelo da produži 50 metara do pešačkog prelaza - ističe Okanović.

Damir Okanović, direktor komiteta za bezbednost saobraćaja Foto: Milena Đorđević

Neretko se dešava da roditelji sami odlučuju na kojim raskrsnicama i ulicama moraju da koriste pešački prelaz ili da čekaju zeleno svetlo.

- Veoma je loše kad roditelji i odrasli nekad poštuju propis nekad ne. Najjednostavniji primer za to je kad staju na crveno svetlo samo ako je veća ulica, a ako je manja u pitanju, onda pređu. Onda to objašnjavaju "ne moramo mi baš svaki put da poštujemo propise". Onda će i dete kad odraste, samo da procenjuje kad može da pređe na crveno, iako to nikad ne sme da uradi - napominje naš sagovornik.

ZA SVE SAOBRAĆAJNE PREKRŠAJE KOJI SE UČINE PRED DECOM, PLAĆA SE VEĆA KAZNA

- Ukoliko roditelj pređe van pešačkog ili na crveno sa detetom mlađim od 12 godina, onda je kazna za to od 10.000 dinara do 20.000. Ide se obavezno kod sudije, s tim što sudija ima mogućnost, i policija takođe, da obaveste nadležni centar za socijalni rad koji može da preduzme određene korake, i mislim da će to u narednom periodu da postane praksa - zaključio je razgovor za Telegraf.rs direktor komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Roditelji, bake i deke, pored toga što ugrožavaju život svoje dece, veoma često njih koriste kao izgovor što nisu poštovali propise uz rečenicu "dete se unervozilo dok je čekalo na semaforu, pa sam morao da pređem".

A zapravo su tako postupili jer im je najbitnije bilo da što pre stignu tamo gde su se zaputili.

- Ponašanje takvih roditelja je potpuno neodgovorno, mislim da nisu svesni posledica već da gledaju samo cilj, a to je da pređu ulicu, i onda ne razmišljaju o posledicama. Oni razmišljaju neko će stati, a tako se gine - istakao je za Telegraf.rs psiholog Aleksandar Šibul.

Majka prelazi sa decom ulicu i ne drži ih za ruku. Mališani drže jedno drugo Foto ilustracija: Shutterstock; Foto ilustracija: Shutterstock

Deca uče od roditelja kako dobre stvari, tako i loše.

- Užasno je kad roditelji pretrčavaju ulicu da decom. Deca upijaju model i način na koji roditelji rade stvari. Dete će na taj način da nauči da rizikuje svoj život pretrčavajući ulicu jer je tako naučio od roditelja. Roditelji moraju da budu svesni da može da se desi nesreća, i da na taj način ugrožavaju život deteta. Ja se grozim kad to vidim. Dešava se da roditelji pretrčavaju ulicu sa decom koja imaju dve, tri godine i koja jedva da mogu da hodaju - objasnio je Šibul.

Odrasli imaju obavezu da mlade generacije na kojima svet ostaje, nauče da se ponašaju odgovorno kako bi zaštitili sebe i druge. Stravično je videti kad neko pred detetom pretrči ulicu, a prosto nestvarno kad to roditelji urade sa mališanima. Mame, tate, bake i deke treba da čuvaju nejako biće, a nikako da ga ugrožavaju.

VIDEO: Jedna od raskrsnica u Beogradu u kojoj se čini najviše prekršaja u sekundi

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hmm

    21. maj 2018 | 17:15

    Koliko ja znam dozvoljeno je prelaziti kolovoz najamnje sto metara od pesackog prelaza.Nemoras da ides nekada po 500 m samo da bi presao na pesacki Nek paze vise ako tako prelaze polako a ne da pretrcavaju

  • Dejan

    21. maj 2018 | 17:09

    Ovo je ozbiljna tema nemoj te ljudi praviti sprdacinu od ovoga Deca uce od svih nas starijih i od roditelja i od prolaznika i komsija......,treba decu valjano uciti i vaspitavati ne pogresno jer za njih zivimo stvaramo i postojimo ako mi sami nesacuvamo nasu decu nece niko drugi. Ajde neka neko da pametne predloge pametne teme u vezi nase dece a ne da se prepucavamo glupostima da gledamo sta nisu uradili a ne vrednujemo ono sta jesu u redu je dati kritiku ako je na mestu ali isto tako i pohvalu

  • Tuzno , ali istinito

    21. maj 2018 | 22:38

    Uvek prelazim ulicu na pesackom prelazu i kada je zeleno svetlo.Auto me oborio bas na pesackom prelazu ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA