Malom Jovanu (4) otkriveno je pet tumora: Otpisali su ga najveći svetski lekari, a onda su mu naši doktori iz Tiršove spasili život

Doktor Vukanović kaže da se nikada nije dvoumio da li da prihvati ovaj slučaj

  • 18

Tim hirurga iz Dečje klinike u Tiršovoj predvođen dr Draganom Vukanićem spasio je život malom Jovanu Ristiću (4) iako su stručnjaci pet uglednih svetskih klinika procenili da mu nema spasa, piše Informer.

Jovanu je tokom tri operacije iz tela izvađeno čak pet tumora koje su najbolji svetski hirurzi odbili da operišu, jer su smatrali da posle operacije dete može da umre, ili ostane nepokretno.

Naš lekar, a najbolji u Americi: U Srbiji će se tek rađati deca sa anomalijama, roboti sve više učestvuju u operacijama (FOTO)

Na sreću, samo pet dana posle podviga srpskih lekara, mali Jovan je stao na noge. Dečakova mama Sandra Babić Rusić kaže da je njihova drama počela pre godinu dana kada je Jovanu otkriven tumor na nadbubrežnoj žlezdi veličine deset centimetara.

Lekari iz Novog Sada su ga operisali, ali ga nisu do kraja izvadili, zbog čega su novi tumori počeli da rastu i da se šire, najviše po kičmi, a prvi put su se pojavile i maligne promene.

Lekari iz Tiršove uspeli su ono što drugi nisu, Foto: Milena Đorđević

Doktori su pokušali da reše problem hemoterapijama, ali nisu uspeli. U klinikama u Nemačkoj, Francuskoj, Asutriji i SAD niko nije hteo da se prihvati ovog posla.

Dr Vukanović, pak, kaže da se nikada nije dvoumio da li da prihvati ovaj slučaj.

- Šanse su bile pola pola. Situacija nije bila nimalo naivna, a mali Jovan je imao pet tumora. Jedan je bio u trbuhu, veličine pesnice, tri su bila uz kičmu, a peti u kičmenom kanalu, kao viršla. Ne znateodakle da počnete. Okolo su arterije, skupovi krvnih sudova, sve isprepletano. A vreme vam curi - kaže dr Vukanović.

Prvo su otklonili tumor iz trbuha, a mesec dana kasnije su tokom jednog dana obavili dve operacije. Ostalo je samo da sačekaju da se Jovan probudi.

- Taj trenutak nema cenu. Bio je pospan, ali sa dobim vitalnim funkcijama. Pomerao je ruke i noge, dozivao mamu. Sad nam samo ostaje da ispratimo njegov oporavak - kaže doktor.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    22. maj 2018 | 08:07

    Divno dečače dragi .... samo napred ... brz oporavak!!!

  • Boban

    22. maj 2018 | 08:52

    Doktor Vukanić je kralj i meni je spasio dete

  • BASA

    22. maj 2018 | 08:21

    Sine samo napred ! Zelimo ti brz oporavak ! Sve cestitke nasim hirurzima ! Bravo majstori!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA