Dan Ćirila i Metodija zvanično praznujemo dogodine: Pokrenuta je procedura, a otkrivamo da li će se tog dana raditi

- Nije ideja da ovo bude još jedan neradni dan, naprotiv, praznik će se obeležavati, ali će se tog dana raditi - kaže izvor iz Vlade Srbije

  • 4

Srbija će od sledeće godine imati još jedan državni praznik - Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja. Time će se i zvanično "proslavljati" slovensko prosvetiteljstvo i pismenost.

- Procedura je pokrenuta, ali će praznik postati nacionalni tek sledeće godine, jer nema šanse da se sve završi u naredna dva dana. Takođe, nije ideja da ovo bude još jedan neradni dan, naprotiv, praznik će se obeležavati, ali će se tog dana raditi - kaže izvor "Blica" iz Vlade Srbije.

Da će praznik kojim se proslavlja Dan slovenske pismenosti biti ustanovljen, pre izvesnog vremena najavio je ministar kulture Vladan Vukosavljević, a ovih dana potvrdio i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

- Time ćemo Srbiju uvrstiti u red slovenskih država koje praznuju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik. Uporedo sa Svetim Savom, koga praznujemo 27. januara, 24. maja slaviće se sveti Ćirilo i Metodije, koji su začetnici uvođenja slovenskih naroda u red civilizovanih naroda time što su im podarili pismenost - rekao je Selaković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    23. maj 2018 | 10:31

    ti tipovi su nametnuti nemaju oni veze sa cirilicom oni su je znali citati a ovi nasi dobili novu direktivu da uniste srbe i njihovu istoriju

  • Milos

    23. maj 2018 | 10:08

    Ko jos veruje da su njih dvojica opismenila Srbe i izmislila cirilicno pismo?Zar posle Vincanskog pisma(pardon Podunavskog) stvarno treba njih da slavimo?

  • Cdc

    23. maj 2018 | 12:38

    Ako cemo po zakonu, drzavni praznik, a radi se, da li to znaci i veca dnevnica? Naravno da ne, jer ovo je Srbija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA