≫ 

Ovo su uslovi koje roditelji treba da ispune da bi dobili subvencije za treće i četvrto dete

Država je rešila da reaguje i usvoji strategiju za podsticanje rađanja kako bi ublažila negativne posledice toga što Srbija spada u najstarije zemlje u Evropi i godišnje, zbog veće stope mortaliteta izgubi grad veličine Bečeja ili Kikinde

  • 16

Država će od 1. jula davati 12.000 dinara za treće dete i 18.000 za četvrto, svakog meseca, sve do detetove desete godine, najavila je za RTV ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku u vladi Srbije, Slavica Đukić Dejanović.

Za prvo dete majkama 100.000 dinara, za drugo dete 240.000, za treće dete 12.000 evra, a za četvrto 18.000: Vučić o novim merama koje će preporoditi Srbiju (VIDEO)

Država je rešila da reaguje i usvoji strategiju za podsticanje rađanja kako bi ublažila negativne posledice toga što Srbija spada u najstarije zemlje u Evropi i godišnje, zbog veće stope mortaliteta izgubi grad veličine Bečeja ili Kikinde.

U junu će biti promenjen zakon o finansijskoj pomoći porodici te će porodilje lakše dobijati novac za prvo drugo, treće ili četvrto dete.

- Od prvog jula ove godine svaka žena koja je rodila treće dete od 25. decembra prošle godine, svakog meseca do desete godine deteta primaće 12.000 dinara. Ona koja je rodila četvrto dete daćemo 18.000 dinara narednih 10 godina. Kada je u pitanju drugo dete, majka će dve godine primati po 10.000 dinara mesečno. Finansijska pomoć od 100.000 dinara je podsticajna mera za svako prvorođeno dete – istakla je Slavica Đukić Dejanović.

Sto hiljada dinara za prvorođeno dete treba samo da budu sredstva koja će da poboljšaju standard prvorođenog deteta. Za ovu pomoć je potrebno da budu ispunjeni određeni uslovi.

- Jedan od uslova je da dete bude vakcinisano, dete mora biti u zdravstvenom i obrazovnom sistemu, mora se znati gde živi, njegovi roditelji moraju biti edukovani za brigu o detetu. Dete koje nije vakcinisano neće imati pravo, dete koje nije sa sedam godina upisano u osnovnu školu a da ne postoji objektivan razlog takođe nema pravo na pomoć. Prosto to dete mora biti deo ove države i u administrativnom i u suštinskom smislu - ističe Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je podsetila i na to da država pomaže bio medicinsku pomoć pri veštačkoj oplodnji i da je pomerena gornja granica kako bi se što efikasnije borili sa sterilitetom koji je veoma izražen problem u društvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    23. maj 2018 | 15:01

    Ja nisam nikad nista dobila za troje dece,2 god.staza koje mi drzava duguje daće mi 2032.god!!!!!!!! I jos moram da radim do 65 godina(imacu 45 staza!!!!) Jel to normalno,interesuje li nekoga ovo?

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    23. maj 2018 | 11:16

    A sta je sa nama sto vec imamo po troje dece a rodjena su pre 25decembra prosle godine nasa deca nemaju nikakva prava ako su vec hteli da urade nesto po pitanju nataliteta trebali su svakom bracnom paru sa troje i vise dece da pomognu makar to bilo i manjom svotom novca ali svima podjednako po ovom zakonu deca rodjena pre 25 decembra prosle godine nemaju ista prava kao i deca rodjena posle ovog datuma sto je diskriminacija treba se pozabaviti ovom problematikom promeniti zakon i ako je drzava spremna da pomogne parovima sa troje i vise dece pomoci svima

  • Maki

    23. maj 2018 | 22:01

    Sta je sa bolovanjem za negu deteta do 3 god? Dete se razboli, otvorim bolovanje kod pedijatra, moram da dostavim potvrdu da je suprug radio u vreme kada sam ja bila na bolovanju i sve to da bih dobila 65% plate i to tek kroz 2 meseca jer isplate kasne posto ovo ne placa poslodavac nego RFZO. Znaci, ako je suprug bolestan u isto vreme kada i dete ja nemam pravo da uzimam bolovanje. Ako je suprug na godisnjem i na putu, a dete se razboli, moram naci nekog da ga cuva jer ni tada ne mogu na bolovanje. I sve to da bih dobila umanjenu platu i to sa zakasnjenjem od 2 meseca. Pa vi, gospodo politicari, pricajte o natalitetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA