Međugeneracijska saradnja: 120 penzionera naučilo da koristi računare, 50 studenata prošlo praksu (FOTO)

Penzionerka Zora Rakočević kaže da je prvi mejl poslala 1999. kada joj se ćerka odselila u inostranstvo, a na obuku se prijavila jer je želela da unapredi veštine u korišćenju kompjuteru

  • 0

Više od 120 penzionera i korisnika gerontoloških centara u Beogradu, obučeno je za korišćenje kompjutera u prvom ciklusu projekta ''Međugeneracijska saradnja'', koji je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Brnabić iz Naučno-tehnološkog centra NIS: Dobar primer saradnje obrazovanja i privrede, gura ekonomiju napred

Polaznici kursa i studenti koji su obučavali najstarije sugrađane podelili su danas svoja iskustva o međugeneracijskoj saradnji na obeležavanju završetka prvog ciklusa tog projekta u Klubu Filozofskog fakulteta.

Obučavajući penzionere za rad na računaru na osnovnom ili naprednom nivou više od 50 studenata Fakulteta organizacionih nauka i Filozofskog fakulteta na ovaj način je steklo stručnu praksu.

Penzionerka Zora Rakočević kaže da je prvi mejl poslala 1999. kada joj se ćerka odselila u inostranstvo, a na obuku se prijavila jer je želela da unapredi veštine u korišćenju kompjuteru.

- Obuka je bila divno iskustvo, bilo je nas desetoro u grupi. Jelena, studentkinja koja nas je obučavala, je bila vrlo strpljiva i smirena sa nama. Ovaj projekat nam mnogo znači jer živimo u vremenu kada je 90 odsto usmereno na internet. Veliki broj penzionera je pohađao kurs i svi su zadovoljni - rekla je Zora.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Penzioner Goran Avalić istakao je da je mu je kurs pružio priliku da proširi svoje skromno znanje o računarima.

- Drago mi je što sam se uključio u obuku koja će mi mnogo koristiti jer mi ćerke rade u inostranstvu i možemo da se čujemo preko skajpa. Naučio sam da otvorim fajlove, da posebno sortiram u posebne foldere muziku i fotografije, da šaljem mejlove, sve što predviđa kurs za računare - rekao je Avalić.

Goran i Zora su pred ostalim penzionerima i praktično pokazali veštine stečene na kursu, a imali su zadatak da pošalju mejl i da naprave poziv preko skajpa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Student četvrte godine FON-a Moma Kovačević izrazio je zadovoljstvo što je učestvovao u projektu u kojem su studenti, kaže, imali mogućnost da razviju empatiju i podučavaju one koji nisu vešti digitalnim tehnologijama.

- Polaznici su iznenađujuće brzo napredovali. Naravno, morate da budete strpljivi sa njima jer uglavnom imaju predrasude prema novim tehnologijama, ali pokazali su veliki entuzijazam da razbiju te barijere - rekao je Kovačević.

Vukašin Grozdić iz kabineta premijerke Ane Brnabić naveo je da je proteklih šest meseci organizovana obuka po klubovima za stare i gerontološkim centrima u Beogradu tokom koje su najstariji sugrađani imali priliki da steknu osnovne digitalne veštine.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Studenti su im pokazivali kako da pošalju mejl, koriste skajp i vajber, mnogi od njih sada imaju naloge na Fejsbuku, prave zajedničke grupe. Sve ovo je deo inicijative da digitalizacija ne zaobiđe ni najstarije građane jer svako treba da ima korist od digitalizacije - rekao je Grozdić.

Kako je rekao, pokazalo se da je ovo pravi način da se sprovodi digitalno opismenjavanje najstarijih sugrađana.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Studenti stiču neprocenjivo iskustvo u razgovoru sa polaznicima kursa koji tako stiču digitalne kompetencije. Trudićemo se da ovo uvedemo kao dobar model studentske prakse koji će biti proširen i na druge fakultete - naveo je Grozdić.

Projekat ''Međugeneracijska saradnja'' sproveden je u saradnji kabineta predsednice Vlade Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Filozofskog fakuleta, FON-a i Gerontološkog centra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA