Umesto dva, jedan tehnički pregled, ali mnogo temeljniji i duži. I to nije jedina novina

Krajnji benefit su ispravnija vozila na kolovozu

  • 7

Po novom pravilnku o tehničkim pregledima, koji počinje da se primenjuje od 5.jula, biće obavezno fotografisanje vozila, dok će tehnički pregled trajati znatno duže nego do sada, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

Kako će izgledati tehnički pregled posle svih izmena zakona

On je naveo da će se više pažnje posvećivati tehničkoj ispravnosti vozila i da novi pravilnik propisuje minimalno vreme trajanja tehničkog pregleda.

Rebić je istakao da će nova pravila značajno doprineti da se izbegnu razne mahinacije zbog kojih su, kaže, mnogi ostali bez licence za obavljanje tehničkih pregleda.

Tehnički pregledi će trajati duže Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

- Apelujemo na građane da poprave svoja vozila pre nego što odu na tehnički pregled da ne bi došli u situaciju da ne dobiju potrebni dokument. Vlasnici tehničkih pregleda neće smeti da gledaju kroz prste vozačima da ne bi izgubili licencu za rad, a krajnji benefit biće ispravnija vozila na srpskim putevima - rekao je Rebić za Pink.

Govoreći o novom pravilniku i uvođenju dva tehnička pregleda za vozila starija od 15 godina, Rebić je naveo da ta mera, takođe, stupa na snagu 5. jula, ali da bi prvi pregledi trebalo da budu obavljeni u januaru 2019. ukoliko se do tada ta norma, kako kaže, ne ukine.

Vladimir Rebić Foto: Telegraf

- Ta norma je propisana 2009. kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja. Međutim, ministar Nebojša Stefanović najavio je da će do kraja godine, a možda i ranije, biti izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja i da će ta norma biti ukinuta, tako da vlasnici vozila starijih od 15 godina ne treba da brinu - naglasio je Rebić.

Direktor policije je naveo da su nove mere u Zakonu o bezbednosti saobraćaja koje su usvojene u martu već dale rezultate i da je od početka aprila na srpskim putevima stradalo 30 ljudi manje nego u istom periodu prošle godine.

On je dodao da statistika pokazuje da je od početka ove godine poginulo 20 osoba manje nego u prvoj polovini prošle godine, a ako se ovaj trend nastavi 2018. godina će možda biti najpovoljnija.

Rebić: Naši putevi su bezbedniji Foto: Galerija "Putevi Srbije"

Rebić je rekao i da je broj vozača koji na auto-putu prekoračuju brzinu od 120 km/h smanjen za 50 odsto, dok je broj onih koji voze brže od 150 km/h smanjen za 70 odsto.

- Uveli smo model prosečne brzine i vozači moraju da znaju se brza vožnja ne isplati. Oni koji svraćaju na pumpe i odmaraju treba da znaju da imamo presretače koji mere trenutnu brzinu - ukazao je Rebić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jaki

    24. maj 2018 | 13:15

    Samo gledate kako ovaj jadkni narod da globite,nigde u svetu se ne placaju ovolike registracije na luksuz kao kod nas.

  • Zis

    24. maj 2018 | 16:43

    Kod lekara odes doktor ima 10minuta za tebe a na tehnicki 30 minuta .

  • Neko iz mase

    24. maj 2018 | 16:10

    A kad ce da dodje na red afaltiranje ulica, na mnogim ulicama rupa do rupe, sta radi inspekcija? Bas ih briga sto na ulicama ima mnogo rupa ili ako se slucajno desi da zakrpe neku rupu stave vise asfalta nego sto treba i kad prodje auto preko te zakrpe auto odskoci od tla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA