≫ 

Spomen-obeležje pripadnicima policije za ponos, sećamo se ljudi koji su dali živote za Srbiju (FOTO)

U okviru kompleksa spomenika nalaziće se deo sa uklesanim značkama svakog pripadnika MUP-a koji je "dao svoj život na dužnosti", rekao je ministar Stefanović

  • 28

Spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike MUP-a jeste za ponos, jer se simboličnim gestom vraća mali deo duga ljudima koji su dali živote za Srbiju i njene građane, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Filmski snimak velike akcije srpske policije: Uhapšeno 67 osoba, zaplenjeno 80 kg droge i vatreno oružje, otkrivene i dve laboratorije (VIDEO)

Ministar je zahvalio Gradu Beogradu uz čiju pomoć je urađen jedan deo kompleksa spomenika, i objasnio da će se u okviru njega nalaziti deo sa uklesanim značkama svakog pripadnika MUP-a koji je "dao svoj život na dužnosti".

Otkrivanju spomenika je prisustvovala Ana Brnabić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Spomen-obeležje u čast pripadnika MUP-a koji su žrtvovali svoje živote obavljajući službenu dužnost otkriveno je danas, a prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, ministar Stefanović, direktor policije Vladimir Rebić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Govoreći o predstojećoj proslavi Dana Ministarstva unutrašnjih poslova 27. maja, Stefanović je pozvao sve građane da dođu na celodnevno druženje sa policijom.

Ove godine na obeležavanju tog dana prisustvovati dva orkestra - mađarski i poljski, koji će biti gosti na svečanom defileu.

U okviru spomenika će se nalaziti deo sa uklesanim značkama svakog pripadnika MUP-a koji je "dao svoj život na dužnosti" Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar je za TV Pink rekao i da će na Trgu Nikole Pašića, kod Presedništva i parlamenta biti postavljeni punktovi sa policijacima, gde će građani imati priliku da vide tehniku, policijske jedinice, a za najmlađe biće improvizovane stene na koje će moći da se penju.

- Osim centralnog defilea i proslave, po prvi put ove godine biće organizovan i veliki koncert na Kalemegdanu sa gostujućim i srpskim orkestrom, kao i velikim brojem izvođača - rekao je Stefanović.

On je pozvao sve građane da posete koncert.

Spomen-obeležje nosi naziv "Herojima palim za Srbiju" Foto: Tanjug/Sava Radovanović

ZAPLENJENO 83 KILOGRAMA NARKOTIKA, AKCIJE U TOKU

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, zaplenili su u poslednjoj akciji 83 kilograma narkotika, a pritisak na sve koji se bave trgovinom narkoticima biće pojačan u narednom periodu, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

U akciji MUP-a uhapšeno je 67 osoba, protiv 129 su podnete krivične prijave, dok je osam uhapšeno po prethodno raspisanim poternicama.

Stefanović je rekao da je poseban fokus bio na suzbijanju prodaje narkotika, naročito u blizini škola, gde je i važna edukacija dece.

Policija je zaplenila u poslednjoj akciji 83 kilograma narkotika Foto: MUP RS

- Policijska akcija nikad neće stati, biće kontinuirana i trajaće svakog dana i meseca. Pojačaćemo pritisak na narko dilere i sve koji se bave trgovinom narkoticima, jer je to nešto što uništava živote ljudi, a svako ko dodirne drogu mora da računa da država neće imati milosti - rekao je ministar za TV Pink.

On je rekao da je i danas, od ranih jutarnjih časova, u toku akcija privođenja lica koja se sumnjiče za trgovinu narkoticima, ali da će informacije biti poznate u toku dana. Akcija se sprovodi u saradnji sa policijom jedne zemlje, a ministar je ukazao na važnost uzajamne pomoći policija u svim zemljama.

Ono što je dobro, kaže Stefanović, jeste da naša zemlja nije poznata po velikom tržišu za teške droge, ali ipak jeste tranzitno područje, što pripadnici MUP-a pokušavaju da spreče.

On je dodao i da će od tužilaštva i sudova tražiti oštrije kazne za narko dilere, a da je prvi cilj da se iseku kanali distribucije.

Prošle godine je uništeno 18.000 komada oružja zaplenjenog tokom različitih policijskih akcija Foto: MUP

Govoreći o nelegalnom držanju oružja, Stefanović je rekao da se i u tom polju intenzivno radi, i podsetio da je prošle godine uništeno 18.000 komada oružja zaplenjenog tokom različitih policijskih akcija.

Policija je, dodaje, pružila priliku građanima da donesu oružje koje poseduju nelegalno, a da ga potom policija uništi.

- Prošle godine smo i povećali kazne za one koji nose oružje bez dozvole, ali ja nisam zadovoljan presudama. Kada kriminalcima daju nanogicu ili uslovnu kaznu, to neće stimulisati strah nošenja ilegalnog oružja. Kazna mora da bude ozbiljna i drakonska, da nikom ne bi palo na pamet da nosi oružje - rekao je ministar.

Kako je rekao, stanje u Srbiji što se kriminaliteta tiče nije loše, posebno ako se poredi sa zemljama regiona i EU.

U tom smislu, Stefanović je podsetio da je povećan broj rasvetljavanja krivičnih dela na 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupan broj krivičnih dela smanjen za 10 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA