Afrička kuga ponovo preti Srbiji: Za nedelju dana uništena tona hrane iz Mađarske

U Srbiji nema naznaka da bi bolest mogla da se pojavi, ali apeluje na građane da hranu, posebno sada u letnjim mesecima, kupuju samo na mestima koja su pod kontrolom inspekcija i gde se hrana čuva u rashladnim vitrinama

  • 2

Uprkos zabrani uvoza mesa u Srbiju zbog pojave bolesti afričke kuge kod severnih suseda, veterinarski inspektori zaplenili su i uništili u proteklih sedam dana oko 1.000 kilograma hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani uneli iz Mađarske u našu zemlju.

Zaraznu bolest svinja je teško kontrolisati! Država preduzima mere protiv "afričke kuge" koja hara

Iako je Ministarstvo poljoprivrede krajem aprila zabranilo uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa iz Mađarske, a na graničnim prelazima su pojačane kontrole veterinarske inspekcije, ipak, na pijacama u Srbiji mogu se kupiti mesne prerađevine iz Mađarske koje su u našu zemlju najčešće ušle u prtljažniku automobila.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u saradnji sa Carinskom policijom i Upravom policije sprovelo više zajedničkih kontrola i više od tonu robe je oduzeto u poslednjih nedelju dana - kaže načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.

Situacija u Mađarskoj, što se tiče afričke kuge, trenutno je pod kontrolom, objašnjava Ivanović za Tanjug, ali je nedavno Veterinarska inspekcija u Srbiji dobila informaciju da se na severoistoku Mađarske pojavio još jedan slučaj afričke kuge.

- Veterinarska inspekcija ne može biti prisutna u svako vreme i na svakom mestu i zato je svaki potrošač ustvari inspektor koji može da sugeriše veterinsrskoj inspekciji ako postoje neki problemi - kaže Ivanović.

Veterinarska inspekcija ne može biti prisutna u svako vreme i na svakom mestu; Foto: pixabay.com

U Srbiji, napominje, nema naznaka da bi bolest mogla da se pojavi, ali apeluje na građane da hranu, posebno sada u letnjim mesecima, kupuju samo na mestima koja su pod kontrolom inspekcija i gde se hrana čuva u rashladnim vitrinama.

Objašnjava da zaplenjena hrana u Srbiju nije došla ilegalnima kanalima već je prevezena kolima, te apeluje i na carinske službe da pojačaju nadzor nad vozilima koja ulaze u našu zemlju.

U Veterinarskoj inspekciji objašnjavaju da se živinsko meso, kako u prodavnicama tako i na pijacama, mora čuvati na temperaturi od dva stepena, hrana životinjskog porekla (mesne prerađevine, salame, viršle…) na četiri stepena, a mlečni proizvodi na osam, jer, kažu, bakterije u hrani koja se ne čuva na tim temperaturama se umnožavaju na svakih 20 minuta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dia

    29. maj 2018 | 12:05

    Uf, više Te kuga te boginje grip virusi. Nema kraja strahovima ,izloženi smo stresu Štd da jedemo? Otrovamo voće povrće Imamo li mi Nadležne posebno kada je meso z pitanju ,kupimo pa bacamo ,A marketi nude đubre od mesa i piletine i niko ne povlači isto,o rukama koje nam daju meso bolje ds ne pišem ne bi stalo u kom.

  • SW

    29. maj 2018 | 11:07

    ....hahaha...zabrana?Ja mom cariniku svake nedelje platim njegov deo i ni ne pregleda me. Pozdrav sa Kelebije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA