≫ 

Budući medicinari u Leskovcu dobijaju dva nova smera

Za jedno mesto u Medicinskoj školi u Leskovcu godinama konkuriše i po petoro vukovaca i odličnih učenika. Dolaze sa više od 90 poena iz mnogih mesta sa juga Srbije. Visok je prag znanja za upis, ali su visoki i kriterijumi tokom školovanja. Čak oko 80 odsto učenika sa diplomom Medicinske škole upisuje studije

  • 2

U Leskovcu je godinama najveće interesovanje učenika za upis u Medicinsku školu koja ima tradiciju dugu 60 godina. Mladi smatraju da s tom strukom mogu brzo da dođu do posla, ali i da dobiju dobru osnovu za dalje školovanje. Od naredne školske godine, leskovačka Medicinska škola imaće još dva nova obrazovna profila.

Za jedno mesto u Medicinskoj školi u Leskovcu godinama konkuriše i po petoro vukovaca i odličnih učenika. Dolaze sa više od 90 poena iz mnogih mesta sa juga Srbije. Visok je prag znanja za upis, ali su visoki i kriterijumi tokom školovanja. Čak oko 80 odsto učenika sa diplomom Medicinske škole upisuje studije.

Otvaraju se informatička odeljenja u gimnazijama, zainteresovana 71 srednja škola

- Jako dobar program i jako dobra priprema za dalje školovanje, pogotovo ako se spremate za medicinu - kaže Luka Đorđević, učenik drugog razreda Medicinske škole iz Leskovca.

U školi se razvija takmičarski duh. O tome svedoče i priznanja. Motivisani za usavršavanje i đaci i profesori. Uz to, stalno se ulaže u novu opremu i kabinete.

Osluškujući potrebe tržišta od naredne školske godine u leskovačkoj Medicinskoj školi uvode se dva nova smera, laboratorijski tehničar umesto babice i zdravstveni negovatelj na tri godine.

- Na ovaj način želimo da omogućimo učenicima koji ne mogu da postignu tih 90 i kusur bodova da bi upisali Medicinsku školu. Na ovaj način, oni će moći da se bave humanim poslom, poslom koji je izuzetno zahtevan - kaže Marija Savić, direktorka Medicinske škole u Leskovcu.

U Jablaničkom okrugu na posao čeka 340 medicinskih sestara i tehničara. Preko nemačkog projekta "Tripl vin" koji se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, godišnje iz Leskovca u Nemačku odlazi dvadesetak zdravstvenih radnika. Znatno je veći broj onih koji iz radnog odnosa kreću put inostranstva. Negovatelji su veoma traženi i kod nas.

VIDEO Ponekad i znanje i zvanje lekare ne može sprasiti neukih pacijenata:

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIHAILOVIC

    29. maj 2018 | 11:13

    """- Na ovaj način želimo da omogućimo učenicima koji ne mogu da postignu tih 90 i kusur bodova da bi upisali Medicinsku školu. Na ovaj način, oni će moći da se bave humanim poslom, poslom koji je izuzetno zahtevan - kaže Marija Savić, direktorka Medicinske škole u Leskovcu."""" ZDRASTVENI NEGOVATELJ =OPIS POSLA PRESVLACENJE ,KUPANJE,NEPOKRETNIH,MENJANJE PELENA ZA ODRASLE DAKLE SAV POSAO KOJI VECINA U ZIVOTU SE GADI DA RADI TO SE DAJE MLADIMA DECO UCITE SKOLU I ZAVRSAVAJTE FAKULTETE A OVI KOJI STVARAJU TAKVO OBRAZOVNO ZANIMANJE NEK DAJU SVOJOJ NDECI DA SE TIM OBRAZUJU I RADE

  • Margit

    29. maj 2018 | 16:15

    Ja tvrdim da od Zajecarske Medicinske skole ne postoji skola sa jacim kriterijumom.Ja sam bila njen ucenik davnih godina, generacija koja je zavrsila1965/66.Setre koje su iz te skole izasle mogli ste im dati da samostalno rade bez pripravnickog staza i ostalih priprema.Legebdarna profesoricaTina,instrujtor Pale i mnogi drugi.Pravedni sa kriterijumom nema ovo ono.Moralo se znati i raditi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA