≫ 

Na slobodan dan za dečji rođendan svi su zaboravili: Predlog koji su roditelji jedva dočekali, nije ni stigao do Vlade

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije poznat predlog da se uvede slobodan dan roditeljima na rođendan njihovog deteta

  • 11

Roditelji koji su se nadali da za detetov rođendan neće morati da mole šefa da ih pusti ranije, prilagođavaju smenu ili uzimaju neplaćen dan, ipak će morati to da čine, jer prošlogodišnji predlog da im taj dan bude slobodan do detetovog 15. rođendana, nije stigao do Vlade RS. Inicijativa koju su pokrenuli sindikati, a podržalo oko 70 odsto poslodavaca trebalo je da postane deo Zakona o radu, ali, bar za sada, od toga, nema ništa.

Uskoro mnogo bolji uslovi za radnike: Obavezna prijava, osiguranje i evidencija o prekovremenom radu

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u čijoj su nadležnosti sve izmene koje se tiču radnog vremena i slobodnih dana, kažu da im se još niko nije obratio sa takvom inicijativom.

- Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije poznat predlog da se uvede slobodan dan roditeljima na rođendan njihovog deteta.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je prvobitna ideja bila da se ova izmena uvrsti u Zakon o radu jer među neplaćenim slobodnim danima na koje zaposleni imaju pravo treba da stoji i dan kada je dečji rođendan.

"Najslađi dan" još uvek je radan Foto: Profimedia/Cultura RM

- Treba omogućiti zaposlenom da, što zbog proslave, završavanja neke administracije ili drugih razloga ima potrebu da izostane s posla, ima nekoliko neplaćenih slobodnih dana u godini i ovo će biti opredmet Izmena Zakona o radu koje će uslediti iduće godine - smatra Atanacković koji je prošle godine izrazio uverenje da će do tih promena doći u ovoj 2018. godini.

Kako dalje kaže, predlog da roditelj za dečji rođendan bude slobodan, nije prošao ni socio-ekonomski savet da bi došao na glasanje u Vladu RS.

- Kao sitna izmena, bolje je da to najpre bude preporuka poslodavcima pre nego što uđe u zakon - poručuje Atanacković.

Pošto je inicijator za ovu izmenu bila Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, kontaktirali smo ih kako bi saznali zašto konkretan predlog nije stigao do Vlade, pogotovo što je direktor Ranka Savić tada rekla da radnička udruženja neće imati ništa protiv, ali su bili nedostupni za komentar.

VIDEO Dan policije i MUP-a - dečak Viktor (5), budući specijalac:

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA