≫ 

"Ej, Nikola, daj neku kintu": Kada bi me sin nazvao po imenu, zalepio bih mu šamarčinu. Novi trend među klincima uzeo maha

Na nekoliko foruma se već danima vodi polemika o tome šta je ispravno

  • 42

- Ako bi me sin nazvao "Nikola" zalepio bih mu šamarčinu koju bi zapamtio dok je živ. To je nepoštovanje! Ja sam mu tata, a ne tamo neki komšija ili poznanik - rekao mi je otac maloletnog dečaka kada sam ga pitala kako bi odreagovao kada bi ga dete oslovilo po imenu .

Majke otkrivaju pravila za davanje imena detetu koja morate da poštujete - da li se slažete sa njima?

Svaki roditelj jedva čeka da njihova beba progovori i da ih najzad oslovi sa mama i tata. Međutim, neka deca roditelje radije zovu po imenu, pa se postavlja pitanje da li je to dobro i da li to narušava autoritet roditelja kod dece.

Roditelji od rođenja uče decu kako da ih oslovljavaju. Najčešće biraju da ih dete zove "mama" ili "tata" i to stalno ponavljaju. Ali, neka deca, jednostavno, radije roditelje oslovljavaju po imenu.

Na raznoraznim forumima se već danima vodi polemika o tome šta je ispravno i kako roditelji treba da postupaju. Ipak, mišljenja su razlikuju.

Nikola je otac 10-godišnjeg dečaka. Smatra da je strog roditelj, ali pravičan pre svega.

Roditelji od rođenja uče decu kako da ih oslovljavaju. Najčešće biraju da ih dete zove "mama" ili "tata" i to stalno ponavljaju Foto: Shutterstock

- Ponekad sam baš strog, ali verujem da je to za njegovo dobro. Pre svega mora da nauči da poštuje svoje roditelje. Ne bih dozvolio da me zove po imenu, pa šta sam mu ja - komšija? Neke stvari moraju da se znaju - istakao je on.

Ipak, ne dele svi Nikolino mišljenje.  Marina ima troje dece i smatra da nije uopšte važno kako je deca oslovljavaju.

- Smatram da je oslovljavanje po imenu najmanji problem. Ako imate kvalitetan i otvoren odnos sa svojom decom, najmanji je problem kako će vas dete zvati. Danas sam Marina, sutra sam mama, a prekosutra keva. Mene to apsolutno ne dotiče - dodala je ova majka.

Marina ima troje dece i smatra da nije uopšte važno kako je deca oslovljavaju Foto-ilustracija: Profimedia

Psiholozi smatraju da problem nastaje ako je oslovljavanje po imenu posledica narušenih odnosa u porodici.

Iako se roditelji koje deca oslovljavaju po imenu plaše da će to narušiti njihov autoritet, oni nemaju razloga za brigu. Da li će deca da poštuju roditelje, to nema veze sa tim kako ih zovu.

- Važno je da roditelj bira pristup koji je blag, a u isto vreme odlučan i dosledan. Bitno je da se sa poštovanjem odnosimo prema detetu, onda u takvim odnosima uglavnom nema problema. Iz jednog toplog i stabilnog odnosa roditelj i dete međusobno će se zvati onako kako oboma odgovara, bilo to "tajo" ili "mamice" - objašnjava psiholog Jovana Jovanović.

- Sva deca će u nekom trenutku pokušati da oslove svoje roditelje po imenu, ali to treba na vreme zaustaviti i objasniti detetu zašto to nije dobro. Ako sve oko nas zovemo po imenu, onda se na neki način gubi porodica - ističe psiholog.

Ukoliko dete primeti da tati smeta što ga zove po imenu, onda će promeniti način oslovljavanja jer mu je važno šta tata misli i oseća. Ali to će se desiti jedino u situaciji kad je njihov odnos dobar, pun topline, razumevanja, ali i sa jasnim granicama.

- Decu ne treba opterećivati ni sa tim kako treba da oslovljavaju druge srodnike u porodici. Ako je, na primer, tetki lepše da je sestričina zove po imenu ili nadimku, onda je u redu i da je vaše dete tako zove. U suštini sve zavisi od toga kako ta druga osoba gleda na to - zaključuje Jovana Jovanović.

VIDEO: Otac dete "zalepio" vratima

(Kristina Bezbradica - k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    2. jun 2018 | 09:00

    Ово је још једна прилика за филозофирање психолога. Шта значи то не оптерећивати дете?. Чиме?. Како ће звати тетку или ујака? Па нису они овце чували заједно да их зове именом. То да дете одлучи како ће их ословљавати су глупости. Ако од првог дана зна да му је тај неко ујак, онда није Пера, него је уја, а мама је мама а не Љиља, или не дај Боже кева. А тек отац?. Ћале? Шта значи та реч?. Кад се зна где је чије место у породици, проблема нема. Али имам утисак да је овде мало коме стало до породице, поштовања и традиције . Зато нам тако и иде. Што све може

  • Gospodo

    2. jun 2018 | 08:50

    Gospodo draga,najvaznije od svega je obratiti paznju na vaspitavanje do 6 godine,pocevsi od momenta kada zena sazna za trudnocu. Svojim ponasanjem u trudnoci ona pocinje na neki nacin da vaspitava dete,dakle ne moze biti u gradu do 3h I posle se cuditi zasto beba ne spava nocu. Isto tako primeniti vaspitne mere do 6 god jer to odredjuje ponasanje osobe za ceo zivot,koje se moze posle korigovati ali jako malo. I klonite ih loseg drustva,od prvog razreda pa sve dok god mozete da uticete na to. Srecno svima

  • Johnny Repp

    2. jun 2018 | 08:59

    Mene je sin počeo po imenu da oslovljava pred društvom i devojkom, ali kada mu treba novac onda je to "Tatice, mamice daj te mi za večeras neke parice" . Ima i "matematičke bisere" kada traži na zajam 3.000 za gorivo s tim da će sutra vratiti hiljadarku. Al' šta da mu radim kada liči na mene iz mladosti pa bih zato savetovao mladim roditeljima da poslušaju aforizam legendarnog Duška Radovića u kome kaže: "Roditelji, tucite vašu decu čim primetite da liče na vas".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA