≫ 

Počela je velika prolećna najezda zmija u Beogradu: Na ovim lokacijama najčešće vrebaju, a nekoliko stvari morate da znate

U prestonici je od početka uhvaćeno oko trideset, uglavnom, neotrovnih zmija

  • 7

Zmije su jedva dočekale lepo vreme, pa su brže bolje "izletele" na Sunce. Gmizavci su na ulicama, a mnogi građani su u panici zbog toga! Nije baš prijatno kada se pored vas na ulici "prošeta" zmija. U Beogradu ih je uhvaćeno tridesetak od početka aprila, što i nije baš ohrabrujuće, morate priznati.

Ove četiri stvari ima svaka otrovna zmija: Evo kako da je prepoznate u sekundi (FOTO)

Prema rečima stručnjaka, ove godine u gradu uhvaćeno je oko deset odsto zmija više nego prošle, što ne odstupa od uobičajenog proseka za ovo doba godine.

U prestonici je od početka uhvaćeno oko trideset, uglavnom, neotrovnih zmija.

ZMIJE OTROVNICE

Iako se mnogima na pomen reči zmija podiže kosa na glavi, a niz leđa spušta jeza, sugrađani ne bi trebalo da brinu jer u Beogradu nema zmija otrovnica.

Na periferiji grada najčešće mogu da se nađu stepski smukovi. Reč je o prilično krupnim, snažnim i dugačkim zmijama koje i najviše plaše ljude, ali su neotrovne. U delovima grada gde ima šume javlja se obični smuk, takozvani Eskulapov smuk.

Ribarica i belouški najviše ima u priobalju, ali mogu da se pojave i u centru grada jer ih ima u odvodima za atmosferske padavine. Smukulja je manja zmija, može da se pojavi gradu, ali ne baš tako često.

Zmija Stepski smuk Foto: Wikipedia/Kiril Kapustin

U OVIM DELOVIMA GRADA IH IMA NAJVIŠE 

Zmije se pojavljuju tamo gde je toplo, gde ima ostataka hrane, odnosno na mestima gde se okupljaju insekti i pacovi koji su njihov plen.

Najviše ih ima na periferiji, delovima grada orijentisanim prema Avali, Kosmaju, Borči, Ovči, na Višnjici, Karaburmi, Novom Beogradu.

Ima ih i u čukaričkim naseljima gde je bujnija vegetacija.

Borča Foto: A. Nalbantjan

PERIFERIJA GRADA

Za razliku od užeg centra grada, obodni delovi su njihovo prirodno stanište. A ako još čovek na tim mestima odloži građevinski materijal, onda im napravi idealno mesto za skrivanje. One tu provode najveći deo dana. U najtoplijem delu, ako im ostavimo otvorena vrata, mogu da uđu u kuće i objekte koje koristimo jer beže od toplote.

U izuzetnim slučajevima, ako je zid hrapav i ima puno izbočina, mogu da se popnu uz njega, ali to uglavnom može samo smuk koji ima jaku mišićnu građu. Zmijska legla ne postoje, osim u sezoni parenja i hibernacije. Sezona parenja kreće u proleće. Ove godine je ta sezona malo zakasnila zbog hladnog perioda u martu, ali to se ne odnosi samo na zmije, već i na druge životinje.

Dešava se da jedne godine ima više zmija, odnosno predatora, a druge glodara, tj. plena, ali je to sve deo normalnog prirodnog procesa.

Zmija se zavukla u zamrzivač Foto: Telegraf.rs

KAKO SE OTARASITI ZMIJA?

Ne morate kupovati skupocenen preparate, dovoljno je da pogledate u kuhinju i pronađete sodu bikarbonu. Ovaj fantastičan proizvod je jeftin, lako dostupan i višenamenski - osim za kuvanje, sodu bikarbonu možete koristiti za više različitih stvari.

Može se koristiti kao proizvod za ličnu negu ili sredstvo za čišćenje, a pošto je prirodna, potpuno je bezbedna i efikasna. Od sada ćete je koristiti kao zaštitu od zmija.

Ako ste od onih, koji ne vole ni da pomisle na ove gmizavce, pospite prah sode bikarbone po vrtu i dvorištu. On će oterati zmije, jer kako neka istraživanja pokazuju, one se zapravo boje sode.

Podelite ovaj recept sa prijateljima i svima za koje ste čuli da su imali problem sa zmijama.

VIDEO: Od tek nahranjenog pitona pomislili su da je ležeći policajac

 

(K. Bezbradica / k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubiva

    31. maj 2018 | 04:46

    pored moje kuce ima privatna deponija i baca se velikim kamionima sut pune neke gzakovi sa otpadom cak i cisterne sa fekalijama.bojim se ulaze zmije u dvoristu i to velike i neke tanke dugacke .na je potreban gzak sode bikarbone ako sam ja prinugjena sama da se branim od najezda zmija.ul.igjoska beograd.

  • Groficaofica

    31. maj 2018 | 01:03

    Meni pre neko vece pas donese zmiju sa sve glavom I uneo u kucu.prali smo se dva sata jer sam misleci da je u pitanju stap,I pokusavala da joj otmem...horor

  • majka i baka

    31. maj 2018 | 08:39

    ja i unuka nemozemo nista jer ima privatna deponija pired nasih kuca rastinje sut gragjevinski i najezda zmija.moja unuka boji se da spava u svoju sobu u prizemlju jer ulaze zmije .vrata otvarali smo zbog vetrenja sada ne bojimo se ulaze nam zmije i zavukle se u lezaj i neznamo kako da se odbranimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA