Privrednicima iz centralne Srbije najpotrebniji krediti za investiranje: Sa ovim problemima se najčešće susreću

U okviru projekta „Osnaživanje privrednika u ruralnim sredinama za efikasnije vođenje biznisa“, koje je sprovela Mreža za poslovni razvoj iz Beograda uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije, 25. maja su u Velikoj sali u zgradi opštine Vrnjačka Banja, predstavljeni rezultati istraživanja

  • 0

Studiju o stanju i potrebama MSPP u oblasti poljoprivrede izradili su autori prof dr Sreten Jelić i prof dr Zoran Rajić uz stručnu podršku doktoranda Milice Vasić i oba koordinatora na projektu mr Merside Jandrić i mr Valentine Krstić. Recenzenti Studije su prof dr Grigorije Trifunović i prof dr Dragić Živković.

Ovom skupu su prisustvovali pomoćnik predsednika Vrnjačke Banje Dušan Stevanović koji je svim prisutnima poželeo dobrodošlicu i uspešan rad, menadžer projekta Sreten Jelić, koordinatori Mersida Jandrić i Valentina Krstić, profesori koji su radili na Studiji, predstavnici privrednika i lokalnih samouprava koje su učestvovale u ovom projektu, kao i predstavnici regionalne razvojne agencije iz Kraljeva.

Pre svega menadžer projekta Sreten Jelić je predstavio proces istraživanja, ciljeve i rezultate projekta. Nakon toga Milica Vasić je prisutnima ukratko prikazala sadržaj Studije i rezultate koje su proizašli iz terenskog istraživanja i sastanaka fokus grupa u svih šest lokalnih samouprava.

Istraživanje je obavljeno na područjima šest jedinica lokalnih samouprava i to: Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku, Novom Pazaru, Tutinu, i Sjenici, a u anketiranju je učestvovalo 120 mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika koji se bave delatnostima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i prehrambene industrije. Cilj programa je detaljna analiza sociološke dimenzije, analiza ljudskih resursa, infrstrukture, biznis planova privrednog sektora, uticaj ruralne sredine, kako bi se objedinjenim merama pristupilo u poboljšanju uslova rada, proizvodnje i povećanju privredne aktivnosti.

Na osnovu dobijenih podataka od ukupnog broja anketiranih ¾ je uvelo neke od standarda u svojoj proizvodnji i na taj način doprineli poboljšanju kvaliteta. Najveći deo privrednika iz regiona Kraljeva, Vrnjačke Banje i Trstenika u cilju investicija u proizvodnji ima kreditne obaveze, dok to nije slučaj u regionu Novog Pazara, Tutina i Sjenice. Pomoć za koju su ispitanici istakli da im je najpotrebnija je finansijska pomoć, edukacija, obučavanje, unapređenje saradnje sa lokalnom samoupravom, umrežavanje sa drugim preduzećima, praktična znanja… Prepreke sa kojima se suočavaju su: slaba kupovna moć, potrebe za modernizacijom, finansijske prepreke, infrastruktura i organizovan otkup dobara. Privredni sektor Vrnjačke Banje u anonimnoj anketi je pozitivno ocenio podršku od strane lokalne samouprave, i ujedno je jedina opština pozitivno ocenjena. Kao nedostatke istakli su podršku u plasiranju proizvoda na lokalnom tržištu, edukativnu pomoć i finansije.

Privrednici Kraljeva prepoznali su problem infrastrukture i nedovoljnu motivisanosti za bavljenje poljoprivredom kod lokalnog stanovništva. Zastarela tehnologija, loša infrastruktura i nedostatak radne snage i većih ulaganja su istakli u Trsteniku, dok su u Novom Pazaru naveli lošu komunikaciju sa lokalnom samoupravom i veliki broj mladih koji odlazi sa ovih prostora u inostranstvo. U Tutinu su se susreli sa nedovoljnim obrazovanjem radne snage i slabom finansijskom podrškom lokalne zajednici, iako postoji dosta potencijalnih jedinstvenih proizvoda za brendiranje sa ovih prostora.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA