Jun ima sedam naziva i to nije slučajno: Šta čeka one koji su rođeni u prelomnom mesecu u godini?

U junu se organizuje i veliki broj zaveta i litija, tokom kojih se organizuju povorke krstonoša koje obilaze polja i zapise, stara i sveta stabla

  • 0

Jun u starom običajnom kalendaru ima čak sedam naziva: crvenik, čerešnjar, trešnjar, trešnjober, a zovu ga još i petrovski, lipanj, senjski. Zbog toga što se kosidba trave u našim krajevima obavlja pretežno u junu, ovaj mesec se naziva i senskim mesecom, a izuzetno je srećan za one koji tad stupaju u brak.

U junu se organizuje i veliki broj zaveta i litija, tokom kojih se organizuju povorke krstonoša koje obilaze polja i zapise, stara i sveta stabla, očuvana u velikom broju i do današnjih dana. U gradu litije polaze od crkve i prolaze najglavnijim ulicama i kraj najznačajnijih gradskih istorijskih i verskih obeležja.

Stari srpski kalendar – roždanik proricao je sudbinu prema mesecima rođenja neke osobe. Evo kakve su, pre starom narodnom verovanju, osobe rođene u junu i šta ih čeka u budućnosti:

Kosidba Foto: Telgraf

Muške osobe prema starom narodnom verovanju rođene u junu: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovoga meseca biće visok, mudar, bojažljiv, gostoljubiv i svakome dobro došao, a po kadkad i prznica. Na lepo će odelo više držati, nego na jelo i pića. Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, ako se posveti nauci biće učen; ako li se pak ne posveti, u starosti će se zdravo kajati. Sreća ga u tuđini čeka.

Žensko: Biće lepa, vitka. Prvi i drugi ljubaznik će je ostaviti. Kad se uda, s prvim će mužem hrđavo živeti i naskoro će ostati udova. S drugim će mužem u svakom zadovoljstvu poživiti. Naprasitost i jed će je u bolest baciti, saznaje opanak.net.

Veruje se da ko se venča u ovom mesecu da će imati srećan brak Foto: Pixabay.com

Takođe, naš narod je verovao da – ko se venča u ovom mesecu, imaće srećan i uzbudljiv brak!

"Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA