≫ 

Koja gimnazija je najstarija u Srbiji - Karlovačka ili Prva kragujevačka? Razrešavamo dilemu i svađu staru vekovima

Telegraf je za pojašnjenja pitao istoričare iz Prve kragujevačke i Karlovačke gimnazije

  • 11

Da li je Prva kragujevačka najstarija gimnazija u Srbiji ili je to Karlovačka, već dugo je povod za raspravu.

Polemika koja prerasta u svađu, na internet portalima ili oči u oči, počinje i kada se govori o uspesima đaka ovih škola, čak i kada je tema požar u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Mnogi znaju da je Karlovačka osnovana 1791. godine, a Prva kragujevačka 1833, ali zabunu unosi nepreciznost u ostalim činjenicama- ime države u trenutku kada je škola osnovana i jezik na kome se učilo.

Telegraf je za pojašnjenja pitao istoričare iz Prve kragujevačke i Karlovačke gimnazije, uz molbu - precizirajte kako da preciziramo. A oni pitaju isto - zar je to najbitniji problem srpskog školstva.

KARLOVAČKA GIMNAZIJA

- Značajnija je naša obaveza da tradiciju koju smo nasledili opravdamo. Nije bitno da se ističe "najstarija". A ako već ističeš, onda moraš i da potvrdiš da si ti baštinik te slavne prošlosti - kaže Dejan Đurđev, profesor istorije u Karlovačkoj gimnaziji.

Karlovačka gimnazija, Foto: Telegraf

Ona je osnovana 1791. godine, kada je ovaj deo današnje Srbije bio pod Habzburškom monarhijom, i to na inicijativu tadašnjeg mitropolita Stefana Stratimirovića, koji je na ovo mesto došao sa samo 37 godina.

- Kada je izabran u Temišvaru za mitropolita rekao je da je njegova primarna namera da osnuje gimnaziju. Pazite kakva je to bila briga o budućnosti svog naroda! Okupljao je samo najobrazovanije ljude tog vremena i trudio se da u školu i bogosloviju koju je osnovao dovede najbolje direktore i profesore. Uspeo je da ostvari svoj cilj, stvori takozvani karlovački krug najobrazovanijih i najuticajnijih Srba toga vremena. Među njima je bio i Dositej Obradović i mnogi intelektualci i umetnici - objašnjava Đurđev.

"Srpska velika gimnazija karlovačka" postaje središte srpske prosvete, kulture i duhovnosti. Primenjivao se nastavni plan koji je bio važeći za škole u Ugarskoj

tako da su njeni učenici mogli da nastave se obrazovanjem u Austriji i Ugarskoj.

Karlovačka gimnazija, Foto: Telegraf

- Pošto smo bili državna škola, nastavni jezici bili su nemački i latinski. Učenik je morao direktoru da se obraća na nemačkom. Od 1853. pored nemačkog i

latinskog i srpski postaje nastavni jezik na nekim predmetima - pojašnjava Đurđev činjenicu koja je mnogima glavni argument za raspravu koja je gimnazija

najstarija.

A kada smo već kod "srpska", Karlovačka gimnazija odškolovala je jednog Milana Jovanovića Batuta, lekara i prosvetitelja srpskog naroda, osnivača medicinskog fakulteta u Beogradu. U Karlovačkoj gimnaziji školovao se i Dimitrije Davidović, političar i diplomata koji je svoj rad krunisao pisanjem Sretenjskog ustava, prvog ustava kneževine Srbije donetog u Kragujevcu 1835. godine. U Karlovačkoj gimnaziji dve godine se školovao i Vuk Karadžić, zahvaljujući kome je osnovana Prva kragujevačka gimnazija.

U Kralovačkoj gimnaziji nije srpski jezik oduvek korišćen, Foto: Telegraf

- Ako je toliko bitno govoriti o ove dve gimnazije koristeći reč "najstarija", onda celu priču moramo precizno staviti u određeni vremenski okvir. Kragujevačka

je najstarija gimnazija u kneževini Srbiji. Karlovačka gimnazija je najstarija gimnazija u Srbiji u današnjim uslovima. Ako gledamo godinu osnivanja, onda ćemo reći da je Karlovačka najstarija gimnazija koja je osnovana u čitavoj srpskoj zajednici. Bez problema se može reći da je Karlovačka "najstarija gimnazija kod Srba"- zaključuje Dejan Đurđev, profesor istorije u Karlovačkoj gimnaziji.

PRVA KRAGUJEVAČKA GIMNAZIJA

Njegov kolega Nenad Cvetković, profesor istorije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji kaže da, ako je tema koja je škola najstarija, "tu nema zabuna".

Prva kragujevačka gimnazija, Foto: Telegraf

- Kragujevačka je prva gimnazija osnovana u autonomnoj kneževini Srbiji ili se može reći- najstarija u modernoj Srbiji. Možda još preciznije- u novovekovnoj

srpskoj državi. U današnjoj Srbiji naravno da nije najstarija. Kragujevačka je prva je gimnazija gde se nastava održavala na srpskom jeziku i po planovima i programima kneževine Srbije - kaže Cvetković.

Prva kragujevačka gimnazija osnovana je 1833. godine. Hatišerifom iz 1830, svečanom poveljom turskog sultana, Srbima je dozvoljeno da sami ustanovljavaju

škole. Iste godine, na nastojanje Vuka S. Karadžića i Dimitrija Isailovića u Beogradu počinje sa radom "verhovna", Velika škola, a kada se 1833. Isailović sa tipografijom preselio u prestonicu, Kragujevac, knez je naredio da i đaci krenu za nastavnikom.

Gimnazija u Kragujevcu, Foto: Telegraf

Dimitrije Isailović, jedan od najzaslužnijih za osnivanje Prve kragujevačke gimnazije bio je karlovački đak.

- Jedini je tada znao kako funkcioniše školski sistem, nije bilo drugoga u prestonici Srbije - Kragujevcu. Druga osoba zahvaljujući kojoj postoji Prva kragujevačka gimnazija je Vuk Karadžić. Miloša Obrenovića nagovarao je da otvori školu napominjući da je otvaranje modernih škola preduslov za emancipaciju i svrstavanje Srbije u red modernih država- objašnjava Cvetković.

Možda je ipak najinteresantnija ličnost značajna za početak rada Prve kragujevačke gimnazije nepismeni knez Miloš Obrenović.

- Moje je mišljenje da je Miloš, iako nepismen, znao mesto školstva i da je insistirao na obrazovanju mladih da bi se na prvom mestu stvorio činovnički aparat

za tu novu državu. Čak i odnos sa Vukom, koji je bio loš, nije ga omeo da plati štampanje njegovih dela. I sa Davidovićem je dolazio u sukob, ali sujeta ga nije sprečavala da uradi valjanu stvar, Miloš je znao vrednost rada i Isailovića i Karadžića. Takođe, škola je u početku radila u privatnim zgradama, sadašnja je izgrađena je tek krajem 19. veka. Na početku rada gimnazije, 1833, škola je bila smeštena u privatnoj kući Miloševog saradnika i poslovnog partnera, trgovca, na mestu sadašnje zgrade stare pošte. Teška je bila odluka i težak posao osnivanje škole u siromašnoj kasabi, treba razumeti to vreme - napominje istoričar iz Prve kragujevačke gimnazije.

Kada je prva generacija učenika završila gimnaziju osnovan je Licej kao viša škola, da bi gimnazijalci mogli da nastave školovanje. Kasnije se osniva visoka škola iz koje nastaje Beogradski univerzitet.

Karlovačka je najstarija gimnazija u Srbiji danas. Najstarija je gimnazija kod Srba. Prva kragujevačka je najstarija u novovekovnoj srpskoj državi, gde se nastava održavala na srpskom jeziku.

VIDEO: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

 

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • niski

    10. jun 2018 | 16:36

    Bitno da nije iz Beograd!

  • Kragujevcanin81

    10. jun 2018 | 17:30

    Kragujevacka prva gimnazija je prva Srpska gimnazija jer za vreme kada je izgradjena gimnazija u Sremskim Karlovcima,oni su bili teritorijalno pod Austro-Ugarskom tako da to I nije bila Srbija tada.

  • Goran

    10. jun 2018 | 16:38

    Pa karlovacka ako je nastala u austrougarskoj kako moze biti srpska u to doba to nije bila drzava srbija , nego su je osnovali srbi u austrougarskoj. Jednostavno mogli su je srbi osnovati i u Becu srpska je postala kasnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA