≫ 

Lepa Kragujevčanka osvaja Antarktik: Valentina će na specijalnoj misiji posetiti južni pol

Pored Valentine Antartik je posetila i Milena Vujičić u okviru ekspedicije za zaštitu životne sredine 2008. godine

  • 7

Kragujevčanka Valentina Taranović, geolog ležišta mineralnih sirovina, sa ekspedicijom od 80 žena naučnika iz celog sveta u okviru programa Homeward Bound Projects posetiće Antarktik. 

Cilj programa, koji traje godinu dana, je da pospeši učešće žena naučnika u svim delatnostima kao i da promoviše i inicira projekte iz oblasti zaštite životne sredine. Program je veoma kompetativan, i plan je da se 1.000 žena naučnika sa svih strana sveta uključe u toku od 10 godina koliko Homeward Bound Projects traje. Ovo je treća grupa žena naučnika koje su počele program u februaru ove godine, piše Danas. 

Traže se radnici na Severnom i Južnom polu: Ne trebaju im naučnici već "obična" zanimanja, a ovo su uslovi!

Valentina je prva Srpkinja učesnica ovog programa i moguće jedina naučnica – geolog iz Srbije koja će provesti tri nedelje na Antarktiku do sada. Pored Valentine Antartik je posetila i Milena Vujičić u okviru ekspedicije za zaštitu životne sredine 2008. godine, a prema pisanju medija moguće je da je još par žena iz Srbije posetilo ovaj kontinent.

Putovanje na Antarktik počinje seminarima u Ushuaia, mestu nazvanom "Kraj sveta" jer se nalazi na samom jugu Argentine, i odlaskom na Antarktik poluostrvo kroz Drejkov Moreuz 31. decembra. Seminari na brodu i svakodnevno obilaženje određenih mesta i naučnih stanica Antarktičkog poluostrva su u planu ekspedicije. Naučnice će se obučavati od strane visoko renomiranih stručnjaka iz oblasti razvoja liderskih veština specifično za žene, i biće uključene u saradnju na projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Valentina i 80 žena posetiće Antarktik, Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

Dr. Taranović je rođena i odrasla u Kragujevcu gde je pohađala Drugu kragujevačku Gimnaziju i srednju muzičku školu Dr. Miloje Milojević.

Valentina je bila polaznica seminara geologije u Istraživačkoj Stanici Petnica od 2000. do 2002. godine kada se odselila u Sjedinjene Američke Države da studira geologiju. Osnovne studije geologije je završila na Wayne State Univerzitetu u Detroitu, državi Mičigen, a magistraturu odmah posle na Laurentian Univerzitetu u mestu Sadburi u Severnom Ontariju, Kanada.

Po završetku magistrature, Valentina se vratila u SAD, ovoga puta u Bloomington, država Indijana, gde je završila doktorske studije iz oblasti ležista mineralnih sirovina na Indiana Univerzitetu 2014. godine. Radila je kao geolog u istraživanju mineralnih resursa za kompaniju Rio Tinto u državi Minesota, potom kao predavač na Wayne State Univerzitetu u Detroitu, a prošle godine se preselila u Zapadnu Australiju, grad Pert, gde je zaposlena kao post-diplomski naučnik i istražuje orudnjenja nikla i bakra za vladinu naučnu organizaciju CSIRO – Commonwealth Science and Industrial Research Organization.

VIDEO On ima najnesrećniji posao na svetu:

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    6. jun 2018 | 14:16

    Čestitam joj na uspehu i želim joj sreću.

  • Željko

    6. jun 2018 | 13:28

    Bolje da se udala i rodila decu u svojoj zemlji nego što ide na kraj sveta!

  • Marijana Bakov

    6. jun 2018 | 13:58

    Cekajte kako sad to?Pa ravnozemljasi tvrde da Antartik ne postoji.😁😁😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA