≫ 

Ušli smo prvi u najnoviji srpski Alkatraz: Liči na Pentagon, tamo će robijati okoreli kriminalci, a pobeći je nemoguće (FOTO) (VIDEO)

Ceo kompleks je ograđen dvostrukim redom ograde koja će biti pokrivena sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije

  • 72

Okoreli kriminalci za nekoliko meseci stajaće na mestu gde se ja trenutno nalazim. Od slobode će ih deliti žičana ograda, bodljikava žica i oko 250 zaposlenih u ovoj ustanovi. Bekstvo iz novog zatvora u Pančevu biće nemoguće, a mi smo prvi uspeli da zavirimo u ovaj kompleks čija zgrada podseća na Pentagon.

Prošli smo pored ćelija koje zovu "ženski Hajat" i čuli glasove kako dozivaju (FOTO)

Bez obzira na to što u Kazneno-popravnom zavodu trenutno nema zatvorenika, na samom ulazu dočekuju nas pripadnici službe za obezbeđenje. Bez reči nas sprovode do ulaza.

Jeza. Muk. Tišina ledi kost.

Otvara se teška kapija, koja deli zatvor od spoljnog sveta. Primećujem neopisivi mir, tišinu, kao da je vreme stalo. Sakriven iza visokih zidova, ovaj zatvor uspešno krije priče koje nisu vidljive okom prolaznika.

Otvara se teška kapija, koja deli zatvor od spoljnog sveta Foto: Marko Jovanović

Zbog uređene trave i uredne staze imam osećaj kao da šetam nekim parkom. Ipak, nakon nekoliko koraka primećujem još uniformisanih stražara, velike rešetke na prozorima glavne zgrade. Daleko je to od idile jednog običnog parka.

Shvatam da me samo jedan korak deli od sveta u izolaciji onih koji će se jednog dana naći unutar ovih zatvorskih zidina nakon zločina koje su počinili.

Zbog uređene trave i i uredne staze imam osećaj kao da šetam nekim parkom Foto: Marko Jovanović

Okoreli kriminalci, silovatelji, boraviće ovde, na ovom mestu, u ovim uslovima.

KAO NA FILMU?

Dok smo dolazili u Pančevo zamišljala sam zatvor na osnovu američkih serija i filmova. Verovala sam da će se u ćelijama nalaziti lavabo, jedan krevet i čučavac. Ipak, realnost mi je opalila šamar.

Ovako izgleda ćelija u kojoj će boraviti zatvorenici Foto: Marko Jovanović

Zatekla sam najnoviji nameštaj, čiji se miris i dalje oseća u vazduhu, kao i zasebno kupatilo sa svim elementima.

Posetila sam sobu u kojoj će biti smeštena lica sa posebnim potrebama na izdržavanju kazne.

Kupatilo za lica sa posebnim potrebama na izdržavanju kazne Foto: Marko Jovanović

Pričaju mi da su ćelije opremljene nameštajem koji je proizvedenim u Kazneno-popravnom domu u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu - krevetima, dušecima, posteljinom, stolovima, stolicama i kasetama za garderobu.

Obišli smo i sobu za porodične posete u kojoj se nalazi veliki bračni krevet, kao i kupatilo. Pogledi su mi odvukle i kamere koje su postavljene duž hodnika.

Soba za porodične posete Foto: Marko Jovanović

Tokom ulaska u svet lopova, razbojnika i ubica pratili su nas pogledi naoružanih stražara, koji svojim stavom, bez ijedne izgovorene reči, upozoravaju na okruženje u kojem smo se našli.

Usmeravaju nas ka dvorištu gde se nalaze prostrani tereni za šetnju i sport koji su ograđeni bodljikavom žiciom. Unutra su postavljene drvene klupe i koš.

Košarkaški teren u KPZ Pančevo Foto: Marko Jovanović

Verujem da će unutar ovih žičanih ograda svi deliti istu sudbinu i isti san - dočekati odsluženje kazne i vratiti se na slobodu.

Pored sportskog bloka, postoji i blok sa radionicama za upošljavanje osuđenika.

Prostrani teren za šetnju Foto: Marko Jovanović

STEPEN OBEZBEĐENJA

Tokom obilaska saznala sam da će ovaj pančevački Kazneno-popravni zavod biti najsavremeniji u regionu.

- Imaće najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Moći će da se smesti 500 lica lišenih slobode. Svih 10 objekata je završeno, ugrađena je kompletna stolarija, a u toku su i završni unutrašnji radovi. Zatvor je građen u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila i moći će da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske Unije - ispričao je Aleksandar Drobnjak, rukovodilac projekta "Modernizacija zatvorskih objekata".

Rukovodilac projekta "Modernizacija zatvorskih objekata", Aleksandar Drobnjak Foto: Marko Jovanović

Primećujem da je celi kompleks ograđen dvostrukim redom ograde.

- Ta ograda će biti pokrivena sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije. Ceo kompleks će biti pokriven sa više stotina kamera za video nadzor - dodaje Aleksandar Drobnjak.

Ceo kompleks biće pokriven video nadzorom Foto: Marko Jovanović

U Kazneno-popravnom zavodu u Pančevu instalirani su najsavremeniji sistemi tehničkog obezbeđenja.

- Uspešno je instaliran i centralni sistem za nadzor i upravljanje. Ovim sistemom omogućen je apsolutni nadzor i softversko upravljanje nad svim električnim i mašinskim instalacijama, hidrauličnim i kolskim kopijama, panik i prijentacionim osvetljenjem čime se određuje vreme korišćenja nekog od resursa i time znatno smanjujemo rashode u smislu potrošnje električne energije, vode, gasa i svih ostalih resursa - istakao je Dejan Bakić, upravnik KPZ u Pančevu.

Dejan Bakić Foto: Marko Jovanović

ZAPOŠLJAVANJE

Kako kažu, u zatvoru će biti zaposleno oko 250 ljudi, postojaća i manji edukativni centar za obuku kadrova, koji će koristiti i zaposleni iz drugih zavoda u AP Vojvodini, Beogradu, kao i zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Zavod će imati i poseban medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve Foto: Marko Jovanović

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega Razvojna banka Saveta Evrope kreditira sa 18 miliona evra, a sufinansiranje Republike Srbije je 5 miliona evra koje se odnosi, pre svega, na opremanje objekata.

Unutrašnjost Kazneno-popravnog zavoda u Pančevu Foto: Marko Jovanović

Zavod će imati i poseban medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve, a ovaj blok će imati i svoj ultrazvuk kao i stomatološku ordinaciju.

DANAS SVE K'O JUČE, SUTRA SE ISTO SPREMA

Na zidovima svoje tamnice Gavrilo Princip je čekajući suđenje za atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda napisao: "Tromo se vreme vuče, i ničeg novog nema. Danas sve ko juče, sutra se isto sprema."

Celi kompleks ograđen je bodljikavom žicom Foto: Marko Jovanović

Njegovi stihovi najbolje opisuju život svih onih koji se nađu iza rešetaka bez obzira na to koliko dugo su već tamo i zbog kojih krivičnih dela su pritvoreni ili osuđeni.

I dok se iza nas zatvara kapija, ne mogu, a da ne razmišljam o tim stihovima i životu onih koji će ga provesti iza ovih rešetaka.

(Kristina Bezbradica - k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    7. jun 2018 | 12:25

    Silivatelje i pedofile i ubice u hotelski snestah,bravoo

  • Baki

    7. jun 2018 | 12:39

    Bravo Srbijo hiljade i hiljde porodica bez krova nad glavom,zive ko poslednji bednici a vi gradite za kriminalce koji nisu zasluzili ni da zive a kamoli ovakav tretman..

  • pera detlic

    7. jun 2018 | 12:36

    Gde se prijavljuje za ovakav smestaj?Mogu da se bukiram negde? E moj narode....Trebali su posle te vile da obidju Pancevacku bolnicu pa da uporede kome je bolje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA