≫ 

Skidanje tablica počinje: Motociklisti ipak NE mogu da registruju vozilo na kraće od godinu dana?

U pojedinim opštinama više čak nije moguće registrovati dvotočkaše na manje od godinu dana

  • 2

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja koje su počele da se primenjuju 3. aprila, vlasnici motocikala su bili srećni jer su najzad dočekali ono za šta se dugo bore, a to je da mogu svoje dvotočkaše da registruju na pola godine pa čak i kraće.

Međutim, sve je češći slučaj da vozači nakon uspešne periodične registracije, od MUP-a i agencije preko koje su registrovali dvotočkaša, dobiju obaveštenje da će im registracija biti poništena ako ne donesu još novca.

Ovako sada izgleda kazna za prekoračenje brzine koja vam stiže na adresu (FOTO)

Kako piše magazin SAT, među prvima se u ovoj situaciji našao Ivan Gojković iz Valjeva, kome su 21. maja u Policijskoj upravi objasnili da je sve takse greškom platio upola manje nego što to propisuje zakon, i da u roku od 15 dana mora da doplati ostatak novca.

- Kada sam ih pitao kako je moguće da sam prošao tehnički pregled i uspešno registrovao svoj motor na šest meseci, dobio tablice, saobraćajnu dozvolu i registarsku nalepnicu, i da tada niko nije rekao da sam uplatio manje nego što je potrebno, oni su mi odgovorili da se zbog slobodnog tumačenja Policijske uprave Valjevo, a bez prethodne konsultacije sa MUP-om u Beogradu desilo da se troškovi srazmerno umanje u odnosu na dužinu perioda registracije. Objasnili su mi da to nije po zakonu i novim uredbama, a na moje pitanje, ko je za to kriv - oni ili ja, rečeno mi je da sam ja kriv jer sam zplatio manji iznos. Kako ja mogu da znam na koji način će oni da naplaćuju takse - zbunjeno objašnjava Ivan Gojković, koji je platio ono što mu je bilo rečeno da plati.

Vrlo brzo od početka primene izmena zakona pojavili su se problemi; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

NEUPUĆENOST POLICIJSKIH UPRAVA

Odmah nakon što su nove uredbe stupile na snagu, bilo je navedeno da će motocikli ubuduće moći da se registruju na period kraći od godinu dana, ali da će morati da plate pun iznos komunalne takse i poreza na upotrebnu vrednost vozila, kao da će voziti tokom cele godine. Jedina pogodnost je jeftinija polisa osiguranja umanjena za 40 posto kada su u pitanju registracije na pet ili šest meseci.

Zakon je tu poprilično jasan, ali se postavlja pitanje kako i zašto ga se ne pridržavaju svi? Magazin SAT odgovor od MUP-a nije dobio odgovor.

VLASNICI PLAĆAJU TUĐE GREŠKE

Zbog čega god da je problem nastao, najviše tereta nose vlasnici vozila. Rok za "doplatu" dugovanja je 15 dana, a nakon toga će im se skidati tablice.

U pojedinim opštinama više čak nije moguće registrovati dvotočkaše na manje od godinu dana.

(Telegraf.rs/Magazin SAT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlaja

    10. jun 2018 | 23:12

    Drzava banana. Sve moguce...

  • Dex

    11. jun 2018 | 11:48

    Nek mi samo neko objasni u kojoj to drzavi ima da jedni sa belim tablicama ne moraju da registruju motore a sa zutim moraju!!! Pa ne zivimo u dve drzave!! Ili svi placamo ili niko!!! Dajte jednom da bude nesto normalno u ovoj drzavi !!!!;;

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA