≫ 

Tviter gori zbog rasističke objave: "Romkinja nije morala da uči, jer je srpska deca ugrožavaju učenjem - pa mora da bude ravnopravna"

Korisnica "sjslavica" je bila dosledna u svom stavu da "ne mrzi Rome"

  • 29

Zbog upisa romske dece u srednje škole pod povoljnijim uslovima gore društvene mreže, tačnije jedan tvit nikoga nije ostavio ravnodušnim. Korisnica "sjslavica" je navela primer romske devojčice koja, kako se navodi, nije morala da uči, a koja se u međuvremenu udala sa 16 godina.

Prva Romkinja magistar od danas radi u MUP-u Srbije, u policiji i pripadnici ukupno 24 nacionalne manjine

- Prijateljica na FB piše kako vukovac iz osnovne škole nosi 60 poena. Devojčica romske nacionalnosti nosi 30 poena za uspeh i 35 po novom zakonu kao nacionalna manjina. Ona nije morala da uči jer je srpska deca ugrožavaju učenjem, pa mora da bude ravnopravna. I opet #moremarš - glasi tvit korisnice "sjslavica".

 

Nije vredelo to što su je drugi tviteraši ubeđivali da je u pitanju pozitivna diskriminacija i da je to jedna od mera da bi se smanjila socijalna isključenost romske zajednice i stimulisalo obrazovanje mladih Roma.

 

Korisnica "sjslavica" je ostala dosledna u svom stavu da ona "ne mrzi Rome". Pojedini su joj poručili i da je "fašista, a da toga nije ni svesna". "Toliko je sve naopako što pišete da ne vredi odgovarati", poručio joj je jedan tviteraš.

A šta zapravo stoji iza mera pozitivne diskriminacije, koja romskoj deci olakšava lakši upis u škole, objasnila je Gordana Cvetković, rukovoditeljka Grupe za obrazovanja manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije u Ministarstvu prosvete.

Povoljniji uslovi za upis u škole romske dece predviđeni su i međunarodnim dokumentima koje je Srbija potpisala, Foto-ilustracija: Pixabay

Ona je demantovala proizvoljne interpretacije da su srpski đaci tim merama dovedeni u neravnopravan položaj. Kako je navela, mere i postupci za upis učenika romske nacionalne manjine u srednju školu pod povoljnijim uslovima predviđeni su radi "postizanja pune ravnopravnosti".

U ŠKOLAMA IMA DOVOLJNO MESTA ZA SVE

- Po tom pravilniku, ukupan broj bodova koje ostvare učenici romske nacionalne manjine, po osnovu uspeha iz škole i na završnom ispitu, uvećava se za 30 odsto od broja bodova koji im nedostaje do 100 bodova. Dakle, ako je neki učenik osvojio 70 poena, njemu se po osnovu pomenutih mera dodaje devet bodova. Romskim učenicima iz porodica koje dobijaju novčanu socijalnu pomoć ukupan broj poena se uvećava za 35 odsto od broja bodova koji im nedostaju do 100 - objasnila je Cvetkovićeva za Danas.

Ona kaže da te mere svakako ne ugrožavaju pravo druge dece na obrazovanje, budući da u srednjim školama ima šest do sedam hiljada više mesta nego učenika koji završavaju osmi razred i za njih konkurišu.

Povoljniji uslovi za upis u škole romske dece predviđeni su i međunarodnim dokumentima koje je Srbija potpisala.

VIDEO: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    7. jun 2018 | 00:31

    Radim u skoli koja ima romske dece. Uvek na pocetku dobiju besplatne knjive i pribor koje vecina njih i ne otvori. Dobijaju besplatne uzine, ekskurzije, pakete garderobe.... Ko im brani da uce? Ne mogu da kazu da nemaju uslove

  • Nemanja

    7. jun 2018 | 00:31

    Srbi su u Srbiji nacionalna manjina

  • Snezana

    6. jun 2018 | 23:54

    Lepo je rekla zena istinu. Ko njima brani da uce i da se obrazuju? Zasto im se dodaju bodovi? Svi imaju veca prava u Srbiji od nas Srba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA