≫ 

Ovaj vreli dan je samo uvod u pakao koji nas čeka: Imaćemo najtoplije leto u istoriji (FOTO)

Leto će po mnogo čemu ličiti na prošlo, osim kada je reč o suši

  • 1

Iza nas je najtoplije proleće ikada ili barem u proteklih 130 godina, otkako se vreme meri u Srbiji. Na vrlo topli april nadovezao se vrlo topli maj, a temperature su bile u proseku i do tri stepena više, što sve govori da nas čeka i jedno od najtoplijih leta do sada.

Srbin je postavio urnebesno pitanje o Paraliji, sada mu se smeje ceo internet (FOTO)

- Trenutni parametri ukazuju da će ovo leto biti jedno od najvrelijih do sada, dakle u rangu sa onima koje smo preživeli 2003, 2007, 2012, 2015. i 2017. godine. Maksimalne prosečne temperature, koje se u ovo doba godine kreću od 25 do 27 stepeni, danima prelaze preko 30 i karakteristične su ne za jun, već za jul i avgust - kaže meterolog Đorđe Đurić.

On dodaje da je vrhunac tih vrućina upravo danas, kada sa 35 stepeni Celzijusa beležimo najtopliji dan od početka godine.

Vreme u junu; Foto: Prinscreen/accuweather.com

- Ipak, već nas večeras očekuje blago zahlađenje sa padavinama, koje će potrajati i tokom vikenda, kada ponovo slede tropski dani i visoke temperature. Prognozira se da ćemo tokom jula i avgusta imati prave tropske talase koji će se protezati od pet do sedam dana u nizu sa temperaturama i preko 30 stepeni - objašnjava on.

S tim u vezi očekuje se da će broj tropskih dana biti i duplo veći od proseka i po prognozama RHMZ-a biće ih od 35 fo 55 toko jula i avgusta.

- Povećan će biti i broj tropskih noći kada će živa kretati oko 20. podeoka. To će se naročito osetiti u Beogradu, u kome velike količine betona, brojna vozila i razvijena industrija dižu toplotu više nego i u jednom drugom gradu u zemlji - objašnjava on.

Vreme u julu; Foto: Prinscreen/accuweather.com

SUŠA I PADAVINE

Suša koja je prošle godine desetkovala rod pojedinih kultura i ove će godine biti nezaobilazna, ali ne i ekstremna.

- Sva ekstremno topla leta dosada je pratila i jaka suša, međutim prognozira se da će u narednih nekoliko meseci padavina ipak biti malo više. Kako je reč o pljuskovitim padavinama, koje na malom prostoru izruče veliku količnu kiše, gde će zemlja biti suva zavisi od rasporeda od tih pljsukova - objašnjava ona.

Vreme u avgustu; Foto: Prinscreen/accuweather.com

VREME SE U EVROPI ROTIRALO

Izuzetno topli dani nisu samo naša realnost. Klima se na kontintentu proteklih meseci znatno preokrenula. Dok se kod nas, u centralnog Evropi i Skandinaviji beležilo najtoplije proleće ikada, u Španiju i Portugal se vratila jesen.

Holadnija je imala najtopliji maj u tri veka, u Danskoj je on bio najsunčaniji ove decenije, a u jezeru u Ženevi ne pamte kada su mogli da se brčnu pre sredine leta.

- Skandinavija je imala rekordno visoke temperature sa preko 30 majskih stepeni, što je za njih retkost i u julu. Sa druge strane, u Lisabonu i Madridu su temperature bile kao u Moskvi. Vrućine su se trenutno premestile u unutrašnjost kopna i prema severu, a zaobišle zemlje koje obično pogode - kaže Đurić.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Utesitelj

    8. jun 2018 | 19:18

    Svi volimo toplo leto ja se vec topim na vrelinu a napisan je da ce svet sa vatrom nestati a vatra je svuda oko nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA