≫ 

Legenda o čudu Tiskog cveta: Ko dođe ovih dana i vidi spektakularni "svadbeni ples", ispuniće mu se svaka želja (FOTO)

Ove godine cvetanje je poranilo zbog visokih temperatura

  • 3

Prirodni fenomen cvetanja reke Tise u Kanjiži, Senti i Novom Bečeju pravo je čudo prirode koje se u Evropi može videti samo kod nas, i u Kini, na reci Jang Ceng Jang.

Mnogi će pomisliti da je reč o cvetu, ali naprotiv, Tiski cvet je naziv za insekte svilenkastih krila (Palingenia longicauda), koji svake godine u junu izvode svoj svadbeni ples na reci Tisi iz jednog jedinog razloga - kako bi produžili svoju vrstu.

Jožef Gergelj, biolog iz Sente već punih trideset godina posmatra ovo čudo prirode. Kako kaže za Telegraf.rs, ove godine cvetanje je poranilo zbog visokih temperatura. Obično se cvetanje posmatra krajem juna, ali ove godine krenulo je već 7. juna.

Krenuli su od nule, a sada se za njihovom "budževinom" okreću: Od krntije napravili Nacionalnu klasu sa sve đuntom sa sitnim nutom (FOTO)

Ovo čudo prirode svake godine oduševi sve Foto: Ištvan Kepe

- Insekti su počeli iz larvi da izlaze već početkom juna, da bi se ovo dogodilo potrebno je da temperature vode bude oko 20 stepeni Celzijusovih, a ovih dana bila je i iznad. Najbitnije je da nema visokih talasa koji bi odneli larve sa površine vode. Insekti žive u mulju na dnu reke čekajući pogodan momenat za oplodnjom, period parenja traje nekoliko dana. Polaganje jajašca izvode se na vodi,a čitav proces kako se još naziva “svadbeni let” započinje kada se pojave ženke koje nakon oplednje lete uvis i polažu jaja nekoliko kilometara - kaže on.

Prema rečima stručnjaka, ženka može da oplodi i do 8.000 jajašaca, iz kojih se izlegu larve koje se ukopavaju u mulj na dnu reke.

Ove godine cvetanje je poranilo zbog visokih temperatura Foto: Ištvan Kepe

KO VERUJE U LEGENDU NEKA POMISLI ŽELJU NAD TISOM

Od ovog prirodnog fenomena Novobečejci su napravili zanimljivu manifestaciju "Kad Tisa cveta". Nevena Subotić iz organizacije dodaje da je za ovaj prirodni fenomen vezana i legenda koja kaže, da ko pomisli želju tokom cvetanja reke Tise, ostvariće je.

- Svake godine imamo preko 15.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Verujemo u legendu da ko pusti svoje srce (sveću), niz reku i pomisli želju, istu ostvaruje. Pozivamo vas da dođete u Novi Bečej i posmatrate ovaj prirodni spektakl - istakla je Subotić.

Ovaj prirodni fenomen postoji još samo u Kini Foto: Ištvan Kepe

Ovaj nesvakidašnji prirodni fenomen kada više od million žutih insekata sa srebrnkastim krilima odigra svoj ritualni ples, najlepše je posmatrati u sumrak kada se milioni insekata izvode svoj ritualni ples. Interesantno je da mužjaci prvi izlaze na površinu, presvuku se i dobiju zlatno-žutu, nakon čega umiru dok ženke ostaju u životu dok ne polože jajašca.

Dalibor Marinkov iz Kikinde svake godine dolazi na Tisu. Želja mu se ostvarila, sa sadašnjom suprugom dolazio je svake godine, a do pre nekoliko godina postali su ponosni roditelji male Sofije.

Tiski cvet je naziv za insekte svilenkastih krila Foto: Ištvan Kepe

Prirodne lepote na reci Tisi mogu se videti svega još nekoliko dana. Tiski cvet je najlepše posmatrati u Novom Bečeju, Kanjiži i Senti. Cvetanje Tise se može doživeti još nekoliko dana, do 11. juna, pa ko zna, Tisa je moćna i neukrotiva reka, možda vam i ispuni ljubavnu želju, vredi poželeti!

VIDEO: Neverovatno! Jato ptica prekrili nebo nad jezerom

(Telegraf.rs/Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXL

    9. jun 2018 | 15:57

    Prvo se informisati pa onda pricati,u komsilu cveta reka ukrina u republici srpskoj...nije tisa jedina u evropi!?

  • rikinil

    9. jun 2018 | 13:38

    To se dešavalo i na Zapadnoj moravi davnih 60-tih godina. Govorili smo " cveta morava".

  • Parental Advisory

    10. jun 2018 | 16:17

    Код нас у Републици Српској цвета река Укрина!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA