Počinje istraga o nestalim bebama: Ispituje se i odgovornost onih koji su godinama sprečavali da se sazna istina

Komisija za sprovođenje istrage startuje u ponedeljak

  • 6

Mešovita komisija koja će istraživati slučajeve nestalih beba, a koju sačinjavaju predstavnici državnih institucija i roditelja dece koji sumnjaju da su im mališani nestali iz porodilišta, četiri meseca posle osnivanja, u ponedeljak, 11. juna, startuje sa radom, pišu Novosti.

Savet Evrope o nestalim bebama: Srbija da nađe način da roditeljima obezbedi obeštećenje

Ovo je potvrdio Radiša Pavlović, član Komisije i predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

RODITELJIMA STALO DO ISTINE I PRAVDE

- Formiranje i početak rada komisije smo jedva izgurali zahvaljujući ministru Nebojši Stefanoviću i Vladi, a uprkos protivljenju ostataka bivših režima u institucijama - kaže Pavlović. - Osim što će Komisija istraživati svakom pojedinačnom slučaju nestanka dece, ona će biti zadužena i da ispita odgovornost onih koji su godinama sprečavali istrage. Roditeljima je stalo do istine, a zatim i do pravde. Ono što nam nudi tzv. Zakon o bebama, samo su nadoknade.

Sa protesta roditelja nestalih beba, Foto: Facebook/Beogradska grupa roditelja nestalih beba/Nikola Segrt

A upravo o zakonu je raspravljao Komitet ministara Saveta Evrope, koji nadgleda sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Komitet duboko žali jer su vlasti u Beogradu propustile da sprovedu mere iz sudskih presuda da bi se osiguralo uspostavljanje mehanizma za pružanje pojedinačnih obeštećenja svim roditeljima "nestalih" beba.

Iz Komiteta ministara Saveta Evrope upućen je poziv Srbiji, uz insistiranje da se uvede ovaj mehanizam i pozvane vlasti da dostave informacije o tome šta je urađeno na usvajanju zakona do 1. oktobra 2018. Komitet ministara će ovo pitanje opet razmatrati u decembru.

PRIVREMENA REZOLUCIJA OD DECEMBRA

Inače, nalog Srbiji za institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba Evropski sud u Strazburu izdao je pre pet godina, kada je doneo presudu u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije. Tada je našoj zemlji naloženo da Jovanovićevoj isplati 10.000 evra i sudske troškove jer država duže od tri decenije nije dala odgovor na pitanje šta se desilo sa njenom bebom, koja je zdrava rođena 1983. godine, u Ćupriji i tri dana kasnije misteriozno preminula.

Foto: Profimedia/Alamy

Ukoliko do decembra ne bude usvojen nacrt zakona o bebama (koji je pre dva meseca poslat u skupštinsku proceduru), Komitet ministara zatražiće od Sekretarijata da pripremi nacrt privremene rezolucije. Njom će pozvati Komitet za ljudska prava da razmatra neispunjavanje presude iz Strazbura sve dotle dok ona ne bude ispunjena.

VIDEO: Ostavili smo bebu da plače na keju! Beograđani su bili iznenađeni i humani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    9. jun 2018 | 20:06

    Nema veceg zlocina od ovog. Bilo koja kazna bice mala za zlikovce koji su se drznuli da tek rodjenu bebu odvoje od roditelja.

  • SrbIN

    9. jun 2018 | 19:59

    Nema ništa od toga. Kod nas se javna tajna zadnja sazna.

  • Anci

    9. jun 2018 | 21:23

    Bolje bi bilo tim ljudima da se sami prijave sta su radili i za koga olaksace i sebi i sudu a pogotovo roditeljima nestale dece.Na kraju ce pravda izaci na videlo.Jeste pravda spora ali je dostizna!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA