Takmičari iz svih krajeva Srbije spremali gulaš: Otkrili tajne svojih kotlića i šta nikako ne smemo da pogrešimo dok kuvamo (VIDEO)

Na trećoj po redu manifestaciji, okupilo se blizu 80 takmičara iz ovog i drugih krajeva Srbije, a bilo je onih koji su došli čak iz Nemačke

  • 1

Takmičenje u spremanju gulaša, popularna "Gulašijada 2018", održano je danas u Ugljarevu kod Trstenika.

Na trećoj po redu manifestaciji, okupilo se blizu 80 takmičara iz ovog i drugih krajeva Srbije, a bilo je onih koji su došli čak iz Nemačke. Kuvari su uživali pored svojih kotlića, uglavnom ne želeći da odaju tajne spremanja ovog jela.

Milomir Ðurović iz Gračaca kod Vrnjačke Banje kaže za Tanjug da su za dobar gulaš potrebni dobro meso i kulinarsko majstorstvo.

- Kuvari svoje tajne uglavnom čuvaju za sebe. Ali, zato ocenu za ukus ostavljaju svima koji ga probaju. Jer gulaš mora da ima sve one osobine, koje će degustatora ostaviti bez teksta - rekao je Ðurović.

Zagorka Mutavdžić iz Vrnjačke Banje otkrila nam je deo tajne spremanja dobrog gulaša. Ona kaže da tajna leži u dinstanju.

- Potrebno je lepo meso koje treba samo da se ređa, dosta luka i začina po volji. Ništa drugo. I gulaš se ne kuva, nego se dinsta u tom luku. Ne naliva se, i to je jedino što je dobro za gulaš. Sve ostalo je prema ukusu - kazala je Zagorka.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik kaže da oni tokom godine organizuju veliki broj manifestacija, koje imaju kulturno-tradicionalni karakter, i da je ovogodišnja "Gulašijada" u Ugljarevu, upravo jedna od takvih.

- Osim očuvanja tradicije, cilj nam je i da se ljudi okupe i druže. A ta pozitivna energija se sutra može iskoristiti u razvijanju društvenih aktivnosti. Sve to opština Trstenik želi da sačuva i nadogradi. Gulašijada je dobra manifestacija sa kojom promovišemo ovaj kraj i ulagaćemo i dalje u nju kako bi se ona razvijala - rekao je Ćirić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA