Hit turizam: Odmor i ekskurzije u zatvorskom hotelu popularni u Srbiji, sobe non-stop pune

Jedino što nekom može da zasmeta je što su i osuđenici među osobljem

  • 0

Svako ko poželi može da iskusi kako je boraviti u zatvorskom smeštaju. Cena za to ne mora da bude kršenje zakona.

Dovoljno je izdvojiti 2.600 dinara u koje su, osim noćenja, uračunata i tri obroka. Pogled u spoljni svet, iako očekivano, ne zaklanjaju rešetke, a šetnja je stvar izbora, a ne strogog režima koji diktiraju zatvorski čuvari.

Opasni psihijatrijski bolesnici slobodno šetaju, napadaju i ubijaju: Oko 400.000 ljudi u Srbiji godišnje zatraži pomoć zbog psihičkih problema

Potrebno je samo obratiti se hotelima kojima upravljaju kazneno-popravni zavodi u čijem se sastavu nalaze. Da za ovakav vid „turizma” vlada veliko interesovanje, potvrđuje i činjenica da su „zatvorski hoteli”, puni preko čitave godine, a ovako zarađeni novac koristi se za adaptaciju i renoviranje objekata, poboljšanje uslova u kojima zaposleni u njima rade, kao i uslova za boravak osuđenika.

- U okviru KPZ u Sremskoj Mitrovici rade dva hotela - ugostiteljska objekta: hotel „Srem” u Sremskoj Mitrovici i hotel „Moravica” u Sokobanji. Sremskomitrovački hotel koji je u potpunosti renoviran 2014. i 2015. godine, ima deset soba i jedan apartman, a sokobanjski, u kojem je potpuno obnovljen enterijer – 95 soba i šest apartmana. Oba hotela imaju i prateće sadržaje: restoran sale i sale za održavanje kongresa – kažu za „Politiku” u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Oba hotela Ministrastvo turizma "ocenilo" je sa tri zvezdice, a zanimljivo je da su donedavno košarkaši i stručni štab "Mega leksa" svake nedelje bili gosti "Srema".

Košarkaši spremaju taktiku uoči utakmica u ABA ligi Printskrin: Youtube/KK Mega Leks

Hoteli u okviru zatvora otvoreni su za sve: individualne posetioce, organizovane grupe, učesnike reakreativne nastave, decu na ekskurzijama, učesnike sportskih priprema...

Ono što, možda, može da izazove nelagodnost prilikom boravka je što su u njihov rad, kao zaposleni, uključeni i osuđenici.

- Svaki hotel ima svog direktora i službu, a radna mesta predviđena su sistematizacijom za upošljavanje uz finansijsku naknadui koju primaju na depozitu ustanove. Zarađeni novac mogu da troše na kupovinu robe u kantini, da ga šalju članovima porodice, uplaćuju u humanitarne svrhe.

Reč je o radnim mestu domara, redara, pomoćnih radnika u nadzorom i instrukcijama stručnog instruktora koji ih obučava i beleži radne sate.

Na pomenutim radnim mestima zapošljavaju se osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja KPZ u Sremskoj Mitrovici, odnosno oni koji su napredovali u tretmanu i imaju određene pogodnosti koje im sleduju po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija: izlazak u grad, odlazak kući za vikend i godišnji odmor...

Andrićeva bista jedna od atrakcija Printskrin: Youtube/Hotel Moravica

Posebna atrakcija je spomenik u čast Ive Andrića u hotelu "Moravica". Reč je o apartmanu broj 144, u kome je Andrić svake godine, od 1970. do 1975. godine odsedao po dvadesetak dana.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA