≫ 

Grad napravio kataklizmu u Topoli, uključuje se vanredno stanje: U čuvenom voćarskom kraju stradalo i do 70 odsto roda (FOTO)

Ujutru će biti uvedeno vanredno stanje na teritoriji naše opštine kako bi se uprostile procedure i angažovala sva moguća mehanizacija da se pomogne ljudima

  • 7

Katastrofalni grad, veličine kajsije, koji je u ranim poslepodnevnim satima pogodio Topolu kraj Kragujevca, naneo je ovom čuvenom voćarskom kraju totalnu štetu! Stradali su usevi na 6.500 kvadratnih metara.

Nevreme koje je urnisalo Užice stiže i u Beograd! Upozorenje na superćelijske oluje zbog kojih su ugroženi i ljudski životi

Ni najstariji Užičani ne pamte ovakvo nevreme: Od grada ostali pustoš i sivilo, ljudi ne mogu da veruju šta ih je snašlo. Šteta je milionska!

Od ujutru će u Topoli biti proglašeno vanredno stanje. Prve procene su da je šteta veća od 20.000.000 evra.

Grad u selu Vinča Foto: Telegraf

Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik kaže da je posle današnje kataklizme opstalo oko 30 do 40 odsto voća, koje je glavni proizvod ovog kraja.

- Štetu će od četvrtka procenjivati pet različitih komisija opštine Topola. One će se baviti procenom štete na voću, povrću, objektima, putevima i infrastrukturi, automobilima. Ujutru će biti uvedeno vanredno stanje na teritoriji naše opštine kako bi se uprostile procedure i angažovala sva moguća mehanizacija da se pomogne ljudima. Sama procedura procene štete će biti krajnje jednostavna - pojašnjava Dragan Jovanović.

- Sutra od radarskog centra Bukulja dobijamo njihove koordinate i okvire gde je sve grad zahvatio, a onda komisija izlazi i procenjuje štetu u tom prostoru, po voćnim vrstama kao i žitaricama. Zatim će poljoprivrednik sa karticom gazdinstva i kulturama koje ima u njoj, doći do nas u opštinu i visina štete će se moći izračuna za pet minuta - dodaje.

Grad zabeleo Topolu Foto: Telegraf

Ni Požarevac nije pošteđen kataklizme: Oluja blokirala grad, iščupano drveće leži na putu, voda ulazi i u vozila (VIDEO)

On obećava da će opština najbrže moguće što se bude moglo intervenisati sa crepom za oštećene kuće i sanacijom puteva. U nevremenu su stradali i krovovi, prozori, automobili. Šteta na putnoj infrastrukturi je ogromna, jer su potpuno uništeni lokalni makadamski putevi.

Jabuke u Topoli uništene Foto: Telegraf

- Već u četvrtak moramo obezbediti nove količine raketa jer u razgovoru sa najvećim voćarima večeras u Vinči potpuno je jasno da radi opstanka njihove egzistencije mora da s eodbrani ovih 30 do 40 odsto voća što je ostalo posle današnje kataklizme - kaže Jovanović.

Poplavljen Priboj, uništeni usevi: Kiša i grad su se stuštili, kolektori ne mogu da prime tu količinu vode. Nevreme ide dalje (FOTO) (VIDEO)

U Topoli stradali krovovi Foto: Telegraf

Čak tri sata nakon grada u Topoli, na tlu je još ležao led veličine kajsije, negde i veći.

U opštini Topola najveća je šteta naneta selima Trešnjevica, Jarmenovci, Krćevac, Lipovac, Bor, Mitrovčić, Plaskovac, Blaznava, Šatornja, Vinča, Maskaru, Zagorica.

Oštećeni krovovi Foto: Telegraf

VIDEO Užice posle stravičnog nevremena, grad kao posle apokalipse:

(M.R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    14. jun 2018 | 07:44

    Bravo za drzavu, bravo za protivgradnu odbranu, bravo za sve one sto placaju porez da bi nam sistem funkcionisao!

  • Svetlana

    14. jun 2018 | 08:26

    Ljudski faktor odgovorsn. Protivgradna zaštita????

  • Dača

    14. jun 2018 | 09:56

    I taj grad moze da padne kad neko hoce... tako se bobaraju cene voca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA