Tek će nas uništiti pijavice i tornada: Apokaliptične nepogode sve češća pojava u Srbiji, pred nama su crni dani

To je posledica klimatskih promena i povećanja globalne temperature za jedan stepen

  • 4

Delovi Srbije juče su bili pogođeni jakim nevremenom. Užicem je jurila reka. Automobili su bili zatrpani ledom. Usevi su nestali za čas. Pala i prva žrtva.

Jakim nevremenom, praćenim obilnim padavinama, snažnim vetrom i gradom, najviše je bila pogođena Zapadna Srbija.

Ni najstariji Užičani ne pamte ovakvo nevreme: Od grada ostali pustoš i sivilo, ljudi ne mogu da veruju šta ih je snašlo. Šteta je milionska!

Stručnjaci upozoravaju da će ovakve nepogode biti sve češća pojava u našoj zemlji jer su uslovi koji to omogućavaju danas mnogo pogodniji nego pre 50 godina. To je posledica klimatskih promena i povećanja globalne temperature za jedan stepen.

U Užicu i Priboju su na ulicama nastale prave reke, padao je grad veličine oraha i pojedini delovi grada su se potpuno zabeleli. Snimci nevremena u Užicu preplavili su društvene mreže i na njima je zaista zastrašijući prizor.

Grad u Topoli, Foto: Telegraf

Obilne kiše u Priboju prouzrokovale su začepljenje kišne kanalizacije, pa je grad na nekih 15 minuta bio potpuno paralisan.Grad je padao u nekoliko navrata. Kada je reč o pribojskim seoskim predelima, na zapadnoj strani opštine Priboj odakle je nevreme i stiglo, potpuno je uništen rod maline.

U selu Mažići potpuno je uništen rod maline, prema rečima poljoprivrenika i onome što su ekipe uspele da snime, oko 80 procenata maline je uništeno, a svo drugo voće i povrće pretrpelo je ozbiljnu štetu.

Kataklizma u Užicu, Printskrin: TV5

Meštane sela Teočin, u gornjomilanovačkoj opštini, takođe je zastrašilo jako nevreme. Padao je grad, za koji meštani kaži da je bio gori od prošlogodišnjeg, koji su zapamtili po zlu. Prema rečima Peđe Paunovića, u Biocima, Pavlovićima pa sve do teočinskog doma, kuće su u naletu oluje ostale bez crepa na krovovima.

U Požarevcu možda nije bila najgora oluja, ali je imala najtragičniji ishod - jedan ljudski život.

(Telegraf.rs/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zelja

    14. jun 2018 | 10:51

    Nas vise unistava nemastina,porezi i drgi nameti da nekazem HARAC.

  • Ljubav

    14. jun 2018 | 10:21

    Pokajte se srbi i Bogu zavapite jer se priblizava carstvo Nebesko. A najbitnije je ne ciniti nikome zlo jer se to zlo vama vrati kroz razne nevolje

  • miroljub

    14. jun 2018 | 11:04

    Nigde ni reči o protivgradnoj odbrani. Proizvodimo oružje za izvoz, ali očigledno ga nema da sačuvamo hleb, voće i povrće!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA