≫ 

Kome je u interesu da se puštaju lažne vesti o zatrovanoj vodi?

Nemoguće je da se ne setimo skandaloznih tvrdnji o štetnosti vode koje je izneo Filip Cepter

  • 10

Lažna vest da je voda u Beogradu zatrovana kancerogenim metanom proširila se prestonicom kao kuga, a kako je ovu informaciju odmah demantovao gradski vodovod, postavlja se pitanje kome bi, na vreme sprečen, talas panike, išao na ruku.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača objašnjava da su to ozbiljne igre i da bi onaj ko stoji iza njih morao da odgovara ako je u pitanju bila lažna vest.

Petar Bogosavljević, Printskin: Youtube/ Dobro Jutro - Jovana & Srđan

- Cilj je očigledno bio da se proširi panika, da se izazove haos i izmanipuliše javnost. To je jedna vrsta dovođenja potrošača u zabludu, ali mnogo ozbiljnija nego kada nas prodavac dovede u zabludu da patike ne propuštaju vodu.

Panika u celom Beogradu zbog uzbune o ispuštanju otrova u pijaću vodu: Otkrili smo šta je istina

On objašnjava da iza ovog masovnog dezinformisanja može da stoji i neko ko može da profitira od ovog straha od nečiste i otrovne vode, bilo da je u pitanju neki od proizvođača flaširane vode ili filtera za njego prečišćavanje.

- U svakom slučaju, ovaj nemir je među nas unet s razlogom - kaže Bogosavljević.

Filip Cepter, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U ovakvim trenucima nemoguće je da se ne setimo tvrdnji Filipa Ceptera, vlasnika istoimene kompanije koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom filtera za prečišćavanje vode.

- Ovde nema čiste vode, nema! Vodom iz česme može jedino pod da se pere, ali ne i ruke... Česmovača je otrov u kući i može da ošteti mozak i izazove slepilo - rekao je 2013. godine Cepter.

On je istakao da je svaki gutljaj vode korak ka samoubistvu, a paljbu je osuo i na flaširanu vodu.

- Niko nam nije rekao da je sodijum-fluorid, opštepoznat kao otrov protiv miševa, u svakoj česmovači. Oko 50 odsto flaširane vode u Srbiji dolazi iz česme s dodatkom materije išedol, koja izaziva kancer, što je kriminalnim rečnikom kriminalni atak. Voda iz česme je otrov u kući i može da ošteti mozak, da izazove slepilo... - rekao je Cepter.

Ipak, nemoguće je preći tako lako preko činjenice da Gradski zavod za javno zdravlje svakodnevno kontroliše kvalitet i bezbednost vode u Beogradu. Iako kvakitet vode nije svuda isti, jer dolazi iz različitih izvora, u svim opštinama je bezbedna za korišćenje, a ono što ponekad stvara muke nadležnima su dotrajale instalacije. Čak i tamo može samo da dođe do pojačane mutnoće i sadržaja gvožđa, ali ništa više od toga.

VIDEO: Goran Vesić pije "česmušu"

(G.A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    14. jun 2018 | 17:19

    Ovo sto se desilo s vodom nije lazna dezinformacija. Voda stvarno ima cudan ukus i miris. Zasto nece da kazu pavu istinu? Zar treba narod da se otruje. Sta cete onda reci verovatno virus stomacni.

  • Milan

    14. jun 2018 | 16:03

    Fabrikama flasirane vode

  • hoki

    14. jun 2018 | 16:55

    Ne mozemo da se ne setimo i aflatoksina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA