Nova topionica u Boru za tri godine preradila preko milion tona koncentrata (FOTO)

Dvesta hiljada tona bakra bez zagađenja vazduha

  • 0

U novoj topionici u Boru za tri godine prerađeno je preko milion tona koncentrata i bez zagađenja vazduha proizvedeno preko 200 hiljada tona bakra.

Od te 2015., kada je novo pirometalurško postrojenje počelo da radi, nije se nijednom desilo da prosečna koncentracija sumpor - dioksida u vazduhu premaši dozvoljenu vrednost od 50 mikrograma po kubnom metru i tome u prilog govore zvanični izveštaji nadležnih državnih institucija koje se bave ovim merenjima. Prošle godine je, primera radi, prosečna koncentracija SO2 u vazduhu na svim mernim mestima u Boru iznosila samo 33,63 mikrograma, što je daleko ispod svetskih i evropskih normativa.

U službi istine

- Istina je da je RTB više od sto godina zagađivao vazduh, vodu i zemljište u Boru i okolini. Istina je da su u akcidentnim situacijama, poput one iz februara 2009. godine koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu bivale čak 32.000 mikrograma. Istina je i da smo iz RTB-a ispuštali 60 do 70 hiljada kubika kisele vode i da u rekama oko Bora i u Timoku u to vreme nije bilo živih bića. Istina je i da smo ispuštali pulpu u Borsku i delimično u Kriveljsku reku i tako uništavali najplodniju zemlju oko Borske reke i Timoka, sve do Dunava.

Foto: RTB Bor

Istina je, nažalost, i to da je decembra 2003. godine na Bor i okolinu sručeno 204 tone otrova pretapanjem koncentrata iz "Čoka Marina" u staroj topionici koji je bio pun kadmijuma, arsena, žive, olova, cinka i drugih štetnih materija. Ali, istina je i to da je, zahvaljujući izgradnji nove topionice u Boru, ekološka slika u gradu i okolini drastično poboljšana. Od 2015. smo u novom pirometalurškom postrojenju preradili milion i 82 hiljade tona koncentrata i pod čistim nebom, bez zagađenja, proizveli preko 200 hiljada tona bakra. Pulpu više ne "kotrljamo" Borskom rekom, a kisele vode u 85 odsto slučajeva prerađujemo u postrojenju za tretman otpadnih voda – izjavio je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Foto: RTB Bor

RTB Bor će, kako je rekao, nastaviti da radi na zaštiti zaposlenih u radnom okruženju. Uvešće tercijalno odimljavanje i tako obezbediti uslove da ljudi koji rade u topionici nijednog trenutka, naročito kada se ispuštaju šljaka ili bakrenac, ne osete koncetraciju veću od 50 mikrograma. - Moramo prečistiti preostalih 15 procenata voda koje se izlužuju sa starih kopovskih odlagališta i flotacijskih deponija i ozeleniti sve one "mesečeve površine". Ostaje da lokalna samouprava i država Srbija urade sistem za prečišćavanje fekalnih voda iz Bora – istakao je Spaskovski.

Foto: RTB Bor

Prirodi vratiti njeno

On je dodao i da su predstavnici jedne ozbiljne kineske kompanije nedavno u Vladi Srbije javno pohvalili rad RTB-a Bor u oblasti zaštite životne sredine, ali i na polju pripreme mineralnih sirovina, istakavši da ni oni još uvek nisu spustili troškove na nivo kakav ima flotacija u Velikom Krivelju.

- Predstoji nam i velika obaveza da razvijamo rudarstvo i zapošljavamo ljude. Za to nemamo para - ni RTB, ni država Srbija i upravo zbog toga je vlasnička promena i dolazak strateškog partnera neminovnost. Partnera koga ćemo obavezati da sve ono što učini u ekologiji i vrati majci prirodi kako je bilo, ali da i RTB sanira istorijsko nasleđe. Overene rudne rezerve od milijardu i 340 miliona tona traže od nas i od Vlade Srbije da razvijamo rudarstvo i povećavamo učešće RTB-a u BDP-u Srbije – zaključio je Spaskovski.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA