≫ 

Telegraf u Topoli posle nezapamćenog grada: Ledenice veličine šolje za kafu, šteta kao godišnji izvoz voća (FOTO)

Ono što se u sredu za 15 minuta desilo ne pamte ni stari od 70 godina

  • 6

Vrednost celokupnog godišnjeg izvoza voća u opštini Topola, 20 miliona evra, nestala je za samo 15 minuta grada. Poljoprivrednici za Telegraf kažu da bi "oprostili" rod, ali su prognoze crne jer su stradali i zasadi, drveće. Upitno je šta će roditi dogodine. U nekim selima grad je bio veličine šoljice za kafu, a strelci na pola protivgradnih stanica nisu ni smeli da gađaju, jer su oblaci bili toliko nisko, da je gađanje bilo opasno po ljude i imovinu na zemlji.

Dan kasnije, novo upozorenje na vremenske nepogode u Srbiji: Još se nismo oporavili od kataklizme, a opet najavljuju 3 sata ludila

Grad napravio kataklizmu u Topoli, uključuje se vanredno stanje: U čuvenom voćarskom kraju stradalo i do 70 odsto roda (FOTO)

Saša Savić iz sela Jarmenovci zanemeo je pred strahotom u svojim šljivarima i malinjaku. Kaže, sa rodom za ovu godinu se oprostio, ali strahuje hoće li biljke preživeti da rode sledeće godine.

Šljiva Foto: Telegraf

- Ono što se u sredu za 15 minuta desilo ne pamte ni stari od 70 godina. Imam pet hektara pod šljivom, bar pola roda mi je na tlu. Od onoga što je na drvetu, pola je oštećeno i istruliće. I ne samo to, teško je oštećeno drveće, i kada mu zalečim rane neće nikada rađati kao pre. Imam hektar pod prvoklasnom malinom, em je oštećen rod, em mladari, pitanje je i hoće li biti roda sledeće godine. Imam štetu i na kupini i kruški. I šta od voća pretekne, biće druga klasa. Kukuruz u ovom kraju izgleda kao da ga je neko pokosio - očajan je čuveni poljoprivrednik.

Pola roda šljive je na tlu Foto: Telegraf

Voćare u Topoli čeka mnogo rada i troškova i sve će biti zalud. Opalo voće moraju da zakopaju, da ne bi obolela cela biljka, pa da prskaju voće i leče im rane. O zaradi ove i naredne godine nema ni pomena.

Zoran i Simljka Đurić iz Topole šljivu gaje od mladosti, kupine dve decenije. Kažu da sada treba smisliti kako preživeti sledeće dve godine, dok se biljke oporave.

Saša Savić pokazuje veličinu ledenica Foto: Telegraf

- Terao sam ovce u štalu kad je počeo grad. Toliko je bio veliki, da sam mislio da će me kugle grada ubiti. Jedva sam uspeo da "uletim" u štalu. Kupina je vrlo oštećena, plod izudaran, ali treba sačekati dan ili dva. Tada ćemo tačno videti šta će početi da truli na stabljici i da li ćemo išta ubrati. Kako je bilo, daj Bože da preživi pola roda i da ima šta da nam rodi sledeće godine - kaže Đurić.

Saša Savić kraj skršenog šljivara Foto: Telegraf

Topolski kraj ima najkvalitetniju zemlju ispod Save i Dunava i čuveni su izvoznici voća. Samo godišnji izvoz u Rusiju "težak" je 15 miliona evra, a izvoze i ceo rod malina i kupina na zapadno tržište, kao i dobar deo proizvodnje jabuka.

Zoran Đurić Foto: Telegraf

Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola i narodni poslanik, kaže da je najveća šteta u gradu naneta voću i da su poljoprivrednici vrlo zabrinuti kako sada da sačuvaju bar kupce iz Rusije.

- Ovde se desila kataklizma, mnogo je veća šteta nego u nevremenu 2014. godine, za koje smo mislili da je bilo strašno. Pogođeno je 6.500 hektara pod voćem, što je 85 odsto ukupne površine voćnjaka. Rane sorte - maline koja je stigla za branje i breskve potpuno su uništene. Nadamo se da ćemo kod jabuke, šljive i kasnijih vrsta izvući bar 30 do 50 odsto roda. Prve klase voća ovde neće biti i u velikom smo sada problemu, kako da zadržimo rusko tržište - kaže Jovanović.

Kupine - mladari polomljeni Foto: Telegraf

Opština Topola ostala je bez raketa, mada su pre 15 dana dobili 25, a seljaci uz pomoć opštine kupili još 25. Sada je opština naručila još 15 raketa koje će stići tokom noći, da bi se sačuvalo bar ono što je preostalo.

Nebo nad Topolom i dalje preti Foto: Telegraf

- Mi godinama i sami kupujemo rakete. Šta vredi kad dođe grad iz susedne opštine koja ne kupuje rakete, oblak se već napravi, onda se spusti i mi iz polovine protivgradnih stanica ne možemo da pucamo jer su oblaci već bili toliko nisko da je pretila opasnost da ugrožimo domaćinstva pucanjem. Nemoćno smo gledali kako sila prirode potpuno uništava ogroman rad i ulaganja domaćina - kaže Jovanović.

Grad im omlatio pola roda šljive Foto: Telegraf

Osim voća, grad u Topoli oštetio je 250 objekata, 36 automobila i puteve. Opština je počela popis štete i hitne intervervencije da se pomogne onima čiji su objekti stradali.

Dragan Jovanović predsednik skupštine opštine Foto: Telegraf

Kupine oštećene i trule Foto: Telegraf

VIDEO Poplave u Braničevu:

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA