≫ 

Sa vrućinama haraju crevne infekcije: Najstariji i najmlađi odmah da se jave lekaru ako dobiju ove simptome

Od početka godine do sad registrovano je 357 salmoneloza, 104 kampilobakterioze, 21 epidemija i tri porodične epidemije

  • 1

Tokom prošlog meseca hranom se otrovalo 128 ljudi, od čega je bilo najviše beba i starijih od 68 godina. Među najučestalijim zaraznim bolestima u našoj zemlji su salmoneloza i kampilobakterioze. Ove bolesti se najlakše prenose preko zagađene hrane i vode.

Šta sve može da vam se desi ako pijete vodu zagađenu metanom?

Bolesti koje se prenose ovim putem ima tokom cele godine, ali ih je leti dva puta više, kaže dr Milunka Milinković s odeljenja za epidemiološki nadzor iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović BATUT".

- U letnjim mesecima često dolazi do neadekvatnog načina čuvanja namirnica, vodosnabdevanja, kao i uvećanja populacija glodara i insekata. Hrana je pogodna sredina za rast i razvoj mikroorganizama, a leti su bolesti češće jer se bakterije brže razvijaju u toplim i vlažnim vremenskim uslovima - kaže doktorka za Alo.

Deca su jednako ugrožena Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Simptomi variraju od blažih, poput povišene temperature i bola u stomaku do dehidracija i poremećaja opšteg stanja organizma.

- Teža klinička slika može se registrovati kod male dece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom. Takođe, neke bolesti poput side, smanjene količine kiseline u želucu, hronična inflamatorna bolest creva ili prethodna operacija na želucu čine bolesnika sklonijim težem obliku bolesti. Bebe i osobe starije od 65 godina svakako se moraju javiti lekaru - navodi doktorka.

Od početka godine do sad registrovano je 357 salmoneloza, 104 kampilobakterioze, 21 epidemija i tri porodične epidemije.

Prema rečima dr Milinković, prevencija je od presudnog značaja, počev od temeljnog pranja ruku, kao i pribora koji se koristi tokom pripreme jela, kontrole u proscesu proizvodnje, redovnog sanitarnog nadzora zaposlenih u proiozvodnji i distribuciji hrane, kontroli namirnica u prometu...

Kod kupovine treba biti posebno oprezan, posebno kod mleka, jaja, voća ili povrća. Od mukotrpnih simptoma bolesti bi trebalo da vas spasu najpre promena boje, mirisa ili vidno truljenje namirnica.

(Telegraf.rs / Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    18. jun 2018 | 17:32

    Za Mehu Omerovica zakasneli savet . Zbog stolice ode fotelja .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA