Mimu i Dodu delili su sever i jug: Iz sveg glasa pevali su himne, ali nikada zajedničku. Sada počivaju jedan pored drugog (FOTO)

Čudnim spletom dva navijača suparničkih klubova sahranjeni su veoma blizu

  • 1

Južna i severna tribina, boje šalova, dužina stadiona delili su Mimu i Dodu za života. Moglo bi se sa sigurnošću reći, za ova dva strastvena navijača ljutih sportskih rivala, "Partizana" i "Crvene zvezde", supraničkih momenata bilo je na pretek. Danas, u Pančevu zauvek počivaju jedan kraj drugog.

Događaj koji je promenio srpsku istoriju: Smrt dečaka u centru Beograda odjeknula je celim svetom, narod naučila da se izbori za slobodu

Odmah na početku Novog groblja ističe se neobičan prizor. Crvena nadgrobna ploča u obliku srca ispisana je epitafom "Samo za tebe, uvez za tebe" i Zvezdinim grbom, a pogled ne treba ni da skrene, tu na beloj pozadini crnim slovima kontrira posveta "Tog dana kada odem ja, pospite pepeo na teren JNA. A kada odem tamo gore nek baklje gore, zastave nek se viore jer ja sam dete Partizana."

Mermerno crveno srce vernog fana foto: Nikola Tomić

Da li su se poznavali -  nepoznato je. Ipak, izgledi da su se lično sreli, bar očešali jedno drugom o rame, u najmanju ruku popreko pogledali u prolazu, ako ne prozborili ma kakvu reč, veliki su za momke koji su preminuli mladi. Osam godina razlika bila je starosna razlika između Pančevaca koji u istu loptu Marakane, JNA ili bilo kog drugog stadiona, terena, hale gledali sa na stotinak metara razlike.

Na tom istom igralištu kada se jedan radovao, drugi je tugovao. Nikada reči iste navijačke himne nisu uglas otpevali. Jednom je srce kucalo u ritmu crveno-belih, drugo je čulo samo taktove crno-belih.

Crno-bela grobarska posveta nasuprot njoj foto: Nikola Tomić

Doda i Mima na večnom počinku bliskiji su nego što bi iko pretpostavio. Ni jug, ni sever. Tu su. Na Novom groblju u Pančevu deli ih nekoliko koraka a obe nadgrobne ploče nadograđene su na roditeljske.

Čudan splet sudbine dvojice i posle smrti vernih suparničkim klubovima spojio ih je. Sve se promenilo, ali boje na koje su bili ponosni ne.

Mlađi, Mima, rođen je 1983. godine, ali je strastveni Zvezdaš preminuo ranije 2007. godine, dok je stariji, grobar Doda, osam godina rođen ranije, ali isto toliko više poživeo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    24. jun 2018 | 19:23

    Steta da ovakva MLADOST,POCIVA. JEZA DA TE UHVATI. NEKA IM JE LAKA ZEMLJA. A NAVIJACKE STRASTI SU SLOBODAN IZBOR, SVIH NAS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA