Samo se jednom tuđa zastava vijorila iznad Bele kuće: Ovaj deo istorije smo zaboravili, a zbog njega je Niš dobio 400.000 evra (FOTO)

Američki predsednik Vudro Vilson je bio najveći prijatelj srpskog naroda, podsetio je direktor niške Klinike za kardiohirurgiju i predsednik Društva američko-srpskog prijateljstva Dragan Milić

  • 6

Pre ravno sto godina dvadesetosmi predsednik SAD Vudro Vilson objavio je proglas u 14 tačaka u kojem je izložio svoje viđenje posleratnog uređenja sveta. U 11. tački govorio je o Srbiji i kazao sledeće: "Srpski neprijatelji moraju da napuste srpske teritorije, Srbiji se garantuje izlaz na more a Srbi će živeti u istorijski zacrtanim granicama."

Ovo pitanje sa kombinovanog testa je ubedljivo najviše namučilo osmake: Odgovori su urnebesni, ali i poražavajući (FOTO)

Tog 28. jula 1918. godine predsednički proglas je objavljen na naslovnicama američke štampe, čitan je u svim crkvama a iznad Bele Kuće vijorila se srpska zastava, što je bio jedini dan u istoriji Amerike da se nad predsedničkom rezidencijom zavije barjak neke druge zemlje.

Vilson je bio najveći prijatelj srpskog naroda Foto: Telegraf

Na ove istorijske činjenice podsetio je danas direktor niške Klinike za kardiohirurgiju i predsednik Društva američko-srpskog prijateljstva Dragan Milić domaćin delegaciji američke vojske koja mu je povodom predstojećeg obeležavanja ovog značajnog datuma za srpsko američke odnose, uručila medicinske aparate vredne 400.000 evra.

- Vilson je bio najveći prijatelj srpskog naroda čijim smo zalaganjem dobili Kraljevinu SHS ali i lobiranjem Mihaila Pupina koji mu je bio veliki prijatelj. Nažalost, taj deo istorije smo zaboravili i danas želimo da se podsetimo velikog prijateljstva i strateškog partnerstva naše dve zemlje u nadi da će se ono vratiti. U njegovu čast, operacioni blok Klinike za kardiohirurgiju od danas će nositi ime Vudro Vilson - kazao je Milić.

On je zahvalio delegaciji američke vojske predvođenoj vojnima atašeom Daglasom Fertijem na aparatima koji će omogućiti, kako je naglasio, značajan porast kardiohirurških operacija.

Ataše Ferti je izrazio veliko zadovoljstvo što je ovako lepim povodom "u srcu Srbije" Foto: Telegraf

- Dobili smo aparat za ekstrakorporalnu cirkulaciju, koji će nam omogućiti da od početka jula radimo po dve kardiohirurške intervencije istovremeno jer smo dosada imali samo jedan takav uređaj. Takođe, sada imamo i hiperkuler za hlađenje pacijenata tokom operacije, ekmopumpu koja zamenjuje rad srca i pluća i nezamenljiva je kod tretiranja najtežih pacijenata, digitalni mobilni rentgen aparat kao i najnoviji uredjaj za intraoperativno spašavanje krvi - nabrojao je Milić i kazao da nijedna ustanova u Srbiji nema zbir ovakvih aparata.

- Naš kapacitet je bio 250 operacija godišnje a u predstojećim godinama računamo na sedamsto, osamsto čime ćemo ukinuti liste čekanja - najavio je Milić.

Ataše Ferti je izrazio veliko zadovoljstvo što je ovako lepim povodom "u srcu Srbije".

- Zadovoljstvo je raditi sa ljudima koji u svoj posao ulažu svoje srce, a ljudi u Srbiji su po tome poznati, njihova srca će biti bezbedna na ovom mestu pa se ja nadam da će naša mala donacija pomoći da se povećaju kapaciteti za pružanje usluga ljudima širom Srbije. Ove godine slavimo 100 godina otkako je Vilson dao čuvenu objavu o vezama između srpskog i američkog naroda i ja se nadam da se ovom donacijom ta veza nastavlja, jer znam da su to dva naroda sa dva velika srca koja mogu da nastave saradnju i prijateljstvo - kazao je Ferti.

Ceremonija je okončana otkrivanjem spomen ploče na Klinici za kardiohirurgiju kojom je izražena zahvalnost američkom narodu na uručenoj pomoći.

(Telegraf.rs/D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIHAILOVIC

    21. jun 2018 | 14:13

    "Vilson je bio najveći prijatelj srpskog naroda Foto: Telegraf Na ove istorijske činjenice podsetio je danas direktor niške Klinike za kardiohirurgiju i predsednik Društva američko-srpskog prijateljstva Dragan Milić domaćin delegaciji američke vojske koja mu je povodom predstojećeg obeležavanja ovog značajnog datuma za srpsko američke odnose, uručila medicinske aparate vredne 400.000 evra. - Vilson je bio najveći prijatelj srpskog naroda čijim smo zalaganjem dobili Kraljevinu SHS ali i lobiranjem Mihaila Pupina koji mu je bio veliki prijatelj. Nažalost, taj deo istorije smo zaboravili i danas želimo da se podsetimo velikog prijateljstva i strateškog partnerstva naše dve zemlje u nadi da će se ono vratiti.""" ISKRENO PRIJATELJSTVO SE NEGUJE KAO CVECE KAD SE SVAKODNEVNO ZALIVA DA NEUVENE ! Spoljna politika Srbije nije radila dovoljno decenijama na negovanju tesnih veza i prijateljstva sa vrhom Americkih vlasti. Ambasador Srbije ali i vrh vlade Srbije morao je da bude u tesnom odnosu sa Srpskom dijasporom u Americi,ali nazalost mi se setimo dijaspore samo kad nesto Srbiji treba ali za dijasporu se nije decenijama ulagalo ne samo u Americi vec u Evropi,Australiji,Novom Zelandu Srpska dijaspora i Srpske ambasade sirom Evrope i Amerike moraju raditi kao jedno da se lobira Srbija na najbolji nacin,da se stvaraju novi prijatelji Srbije a stari prijatelji neguju ! Tesna prijateljska veza i aktivno jako lobiranje sa vrhom kljucnih politicara vrha Americke,Evropske vlasti je kljuc svetle buducnosti Srbije,ali nazalost to se zapostavilo decenijama i to su zloupotrebili neprijatelji Srbije da bi lobirali protiv Srbije na svakom koraku. Uveren sam da je prljavi novac albanske droge mafije bio delo lobiranja za njihovu stvar ali sam uveren da u Americkom,Evropskom vrhu vlasti ima uvek postenih politicara na kljucnim politickim pozicijama sa kojima Srbija mora graditi tesnu vezu i lobirati Srbiju iz dana u dan iz godine u godinu. To je kljuc uspeha Srbije verujem jace od svakog oruzja i svakoga rata.

  • Dux

    21. jun 2018 | 15:02

    Prodavati srpske interese za nekoliko stotina hiljda onom koji vam je napravio stetu od nekoliko desetina milijarde je sramota,i da li to znaci da ako Klinton donira koji dolar dobija ulicu ili odeljenje na niskom klinickom.

  • Gidri

    21. jun 2018 | 14:20

    Bas vidim koliki su nam prijatelji, kada se trude da nam iscupaju srce Srbije. Za donaciju hvala, ali njih ne opra ni Sava ni Dunav. Da li imaju osecaj kajanja? Ne verujem. Bacili su pod noge dugogodisnje odnose izmedju nas, pocevsi od Vilsona i Pupina. I sada se ljube sa onim plemenom dole. Toliko o tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA