Epilog jezivih optužbi šabačke porodilje: Ministarstvo šalje inspekciju, bolnica demantuje da je bilo propusta

Nataša kaže da je napisala istinu i da ostaje pri svakoj reči koju je javno objavila

  • 5

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja sutra će obaviti stručnu kontrolu u Opštoj bolnicu u Šabcu kako bi utvrdili da li je bilo propusta u lečenju pacijentkinje Nataše Pjevalice (30), koja je na svom Fejsbuku opisala gorko iskustvo tokom porođaja sa trećim detetom.

U detaljnom opisu, ova porodilja je navela da je dežurni ginekolog, dok je trpela porođajne bolove, jeo jabuku, a kada se završio porođaj da ju je zašivao na živo, iako ga je, kako je navela, molila da joj da lokalni anestetik. Vrhunac svega što je doživela, jeste, kaže ona, zaboravljena gaza u njenoj materici, koja je, kako objašnjava, služila kao tampon da se zaustavi krvarenje tokom zašivanja.

Dok su me babice porađale, doktor je jeo jabuku, a posle ušivanja "na živo", u meni je zaboravio gazu: Jeziva ispovest porodilje iz Šapca

Nataša kaže da je napisala istinu i da ostaje pri svakoj reči koju je javno objavila.

- Strah me je, ali sam u isto vreme i ogorčena. Kako drugačije da pomognem drugim ženama, koje će se možda naći u istoj situaciji kao i ja. Zbog toga sve ovo i radim - poručila je ona.

U Opštoj bolnici u Šapcu, međutim, kažu da su svi njeni navodi neistiniti. V.d. direktor bolnice, dr Slobodan Popović, ističe da je tokom dana urađena unutrašnja kontrola i da je konstatovano da nije bilo nikakavih propusta u lečenju ove porodilje, a da im sutra stiže zdravstvena inspekcija koja će dati konačni sud o ovom događaju.

Kako smo već pisali Nataša se pre dvadesetak dana porodila i rodila ćerku. Sve je tokom trudnoće, koju je vodila u domu zdravlja, bilo u redu do samog momenta porođaja.

Nataša Pjevalica, Foto: Facebook/Nataša Pjevalica

- Dežurni ginekolog nije dozvolio da mi daju novu dozu epidurala, jer sam bila otvorena 4,5 prstiju. Rekao je da nemam jake bolove. Okrenuo se i više mi nije prilazio. Babice su me kasnije pregledale. Kada je krenuo porođaj, on nije učestvovao. Ponovo su tu za mene bile babice. Bebi je bio obmotan pupčanik oko glave i babice su imale poteškoća da je izvuku! Dok su one skakale oko mene i pomagale mi, on nije ni prilazio. U sali je stajao naslonjen na kolica sa instrumentima i jeo jabuku - priseća se Nataša.

Onda dolazi deo sa ušivanjem, gde je, prema njenim rečima, počeo da je ušiva bez lokalne anestezije, pod izgovorom da je pod epiduralom, a doktorki nije dozvolio da joj da novu dozu.

- Gledao me je kako čupam kosu i molim ga da samo malo stane jer ne mogu više, i kada sam se skoro onesvestila samo su otvorili vrata od terase i rekao je "evo još koji minut, gotov sam" - kaže Nataša.

Ona kaže da ne može da bude nekorektna i da ne pohvali babice u ovom porodilištu koje daju i više nego što im je posao. Ostala je pri tvrdnji da higijena u bolnici nije na zavidnom nivou i da očigledno kubure sa posteljinom.

- Na istoj postelji nas sve pregledaju i ona se ne menja. Međutim, još gora je situaicja u sobama. Bila sam smeštena u šestokrevetnoj sobi. Na krevetima smo imali posteljinu koja smo morali po više puta da savijamo kako ne bi ležale na krvavim delovima. Sestra je ušla u sobu i pitala nas čiji je krevet u najlošijem stanju, jer ima samo tri presvlake - prisaća se ona.

Nataša je podelila svoje iskustvo na Fejsbuku, Foto ilustracija: Profimedia

Objašnjava da ju je najviše šokirala zaboravljena gaza, koju joj je doktor stvaio kao tampon prilikom ušivanja.

- To je trebalo da mi izvade nakon dva, tri sata, ali doktor to nikome nije napomenuo. Tek sutrdan kada sam dobila lek za skupljanje materice osetila sam jaki bol u stomaku. Otišla sam do kupatila i šokirala se. Izvadila sam zaboravljenu gazu. Nikome nisam to prijavila, jer nisam želela da me dodatno zadržavaju u porodilištu. Želela sam što pre da idem kući i da se više ovde ne vraćam - kaže Nataša, dodajući da je radila analize u privatno laboratoriji, koja je ustanovila da joj je u brisu izolovan mali broj bakterije proteus, za koju nije sigurna kako je dobila.

Mišljenje v.d. direktor bolnice, dr Popovića je da u celom slučaju postoji velika doza tendencioje da se naruši ugled ustanove i službe kao i u prethodnom neutemeljenim atacima iza kojih stoje loše namere pojedinaca ili grupa.

- Porođaj je protekao uredno i rodila se zdrava beba. Ona je trudnoću pratila u domu zdravlja i nije imala svog ginekologa u bolnici. I pored toga dobila je i epidural. Po našoj dokumentaciji porođajni bolovi nisu trajali 20 sati i čim su krenuli dobila je epidural, čije je doziranje bilo odgovarajuće. Takođe, lokalni anestetik se ne daje kada je tokom porođaja bio uključen epidural. Na otpustu svi lolaklni paramerti takođe su bili uredni, kao i nalaz posle izvršene epizotomije gde nije bilo zaboravljene gaze. Pacijentikanja se posle otpusta nije javljala na kontrole, što je znak da nije bilo komplikacija - objašnjava dr Popović.

On pojašanjava da je razgovarao sa ginekologom koji je tu noć bio dežuran i da je on negirao da jeo jabuku u operacionoj sali. Takođe, dr Popović navodi da bolnica nema problema sa higijenom, kao i da imaju dovoljan broj posteljine i svoj vešeraj.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA